NÍNÓ

A jobbikos Staudt Gábort milliárdos ügyben jelentették fel

A lengyel állam kárára elkövetett több mint két és fél milliárd forint értékû költségvetési csalás gyanúja miatt jelentették fel a lengyel ügyészségen Staudt Gábort, a Jobbik országgyûlési képviselőjét, az Országgyûlés igazságügyi bizottságának alelnökét és több társát. A feljelentő szerint ezüsttel, arannyal, platinával követte el az áfacsalást a bûnbanda.
  • Szerző: F.G.

A lengyel ügyészséghez fordult annak a nemesfémekkel kereskedő magyar bűnszervezetnek a kiugrott tagja, akinek állítása szerint egykori társai átszámítva több mint két és félmilliárd forinttal károsíthatták meg a lengyel államot.

Staudtékat márciusban a magyar ügyészségen is feljelentette, majd az iratok a NAV-hoz kerültek, ám nyomozást végül azért nem indítottak, mert az adóhatóság álláspontja szerint, ha történt bűncselekmény, azzal nem a hazai, hanem a lengyel költségvetésnek okoztak kárt – tudta meg a Magyar Idők.

Az akkori feljelentés a jobbikos politikust azzal vádolta, hogy egy milliárdokat elcsaló, nemesfémmel kereskedő bűnszervezet tagja volt, a bűnbandát pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori alezredese, F. László irányította, aki korábban évekig Staudt Gábor bizalmasa és tanácsadója volt.

A feljelentés valóságtartalmát már a lengyel hatóságoknak kell vizsgálniuk, ám Staudt Gábor a márciusi feljelentést követően azt mondta: semmiféle adócsalásban vagy egyéb jogszabálysértésben nem vett részt. A Magyar Idők szerint, a nyugalmazott rendőrök szintén az ártatlanságukat hangoztatják.

A lengyel hatóságok a feljelentés nyomán várhatóan jogsegély keretében fordulnak majd a magyar hatóságokhoz, kérve a feljelentésben foglaltak kivizsgálását. Ha a magyar hatóságok megállapítják az alapos gyanút, nyomozás indulhat, amelynek keretében a legfőbb ügyész kérheti az Országgyű­léstől Staudt Gábor mentelmi jogának a kiadását.

Ezüst, arany, platina

Korábban a PestiSrácok a feljelentőtől úgy értesült, hogy a bűnbanda azért Lengyelországot szemelte ki, mivel mindenképpen a magyar hatóságok látókörén kívül akartak tevékenykedni, és Lengyelországban találtak olyan vevőt, aki hajlandó volt tőlük bruttó áron nemesfémeket vásárolni, illetve úgy értesültek, hogy a lengyel adóhatóságot könnyen meg tudják téveszteni. Az áfacsaláshoz jelentős értéke miatt kitűnően megfeleltek a különböző nemesfémek: kezdetben ezüsttel csaltak, később a külön erre a célra gyártatott arany ékszerekkel és platinával is.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?