NÍNÓ

„Észrevettük, hogy hideg a teste” – Örökre elaludt a 2 hónapos magyar kislány, hiába vitték kórházba

Szörnyű tragédia ért egy fiatal dél-magyarországi párt. Májusban világra jött első gyermekük, de az örömük sajnos nem tartott sokáig.
  • Szerző: szbd

Miután a kislányuk megszületett, szívproblémái miatt egy hétig vizsgálták, de aztán hazaengedték, a szülők pedig úgy hitték, minden rendben van. Július 21-én azonban valóra vált a rémálmuk.

„Az utolsó napon a fürdetéséhez készültünk, amikor észrevettük, hogy egy picit hideg a teste. Azt hittük, csak fázik, ezért utána beöltöztettük. Közben nem is sírt, teljesen nyugodtan viselkedett. Aztán megetettük. Nem igazán volt étvágya, de ez is előfordult már korábban. Ekkor még nem is gondoltuk, hogy bármi baj lenne. Aztán, amikor elaludt, furcsa volt, hogy gyorsabban, nyögdécselve vette a levegőt. A védőnőt nem értük el, ezért az apósom javaslatára bementünk az orvosi ügyeletre” – mesélte a Blikknek a fiatal édesanya.

Először megvizsgálták, meghallgatták a szívverését is, de eleinte arra gyanakodtak, hogy a picinek csupán székrekedése lehet. Aztán átküldték őket a gyermekosztályra. Várniuk kellett volna, de amikor a folyosón az orvos meglátta a kislányt, azonnal a vizsgálóba kérte őket.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

„Először azt kérdezték, nem ütötte-e be magát, vagy nem esett-e le valahonnan. A kislányom ekkor bágyadtnak tűnt, de magánál volt. A fürdetés előtt pedig ugyanolyan jó kedélyű, vidám babaként viselkedett, mint előtte. A vizsgálaton kiderült, oxigénhiányos állapotban van. Felültették, én pedig simogattam és próbáltam nyugtatni, aztán kiküldtek a vizsgálóból. A szakemberek fel-alá járkáltak, majd közölték, hogy a kisbabámat újra kellett éleszteni, most pedig az életéért küzdenek. Egy kis idő múlva pedig jött a lesújtó hír: sajnos, nem tudták megmenteni az életét” – mesélte könnyes szemmel a fiatal nő, aki először hinni sem akart a fülének.

„Azt reméltem, ez nem a valóság, csak egy rémálom. Felfogni sem tudtam hirtelen, hogy mi történik. Azóta eltelt néhány nap, most azt érzem, örülnöm kell annak a kis időnek, amit vele együtt tölthettünk. Játékos, jókedvű pici volt, nem láttunk rajta semmi szokatlant” – tette hozzá.

A 2 hónapos kislányt két nappal a halála előtt látta a védőnő, a háziorvoshoz pedig két nappal később mentek volna. A halálakor azt közölték, vérmérgezés vagy agyvérzés okozhatta a tragédiát, de a boncoláskor kiderült, súlyos szívbetegséggel küzdött.

A fiatal anyuka elmondása szerint a csecsemő születése után elvitték egy másik kórházba, mivel légzéskimaradást és szívzörejt észleltek nála, és a vérével sem volt minden rendben. Antibiotikumot kapott, aztán másfél hét múlva hazaengedték. A szülők nem értik, ha már egyszer valami nem stimmelt a szívével, hogy nem vették észre a szakemberek, hogy nagyobb lehet a baj. Állítólag csak egy szívtranszplantációval lehetett volna segíteni rajta.

A szülők azóta szinte képtelenek bemenni a házukba, minden a kislányra emlékezeti őket. A nap nagy részét az udvaron és a kertben elmélkedve töltik, arra gondolva, talán sosem tudják majd feldolgozni ezt a traumát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?