INSIDER

Német-magyar tárgyalás: az azonos álláspontokon a hangsúly

Németország a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, és számos területen stratégiai szövetségese is – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, miután tárgyalt a német külügyminiszterrel.
  • Szerző: RIPOST

Szijjártó Péter kiemelte, vannak ugyan olyan nagy horderejű kérdések, amelyekben nem ért egyet a két ország, ilyen például a migrációval szembeni fellépés, de a vitás kérdésekre a találkozó során kevesebb időt kellett fordítaniuk, mint az azonos álláspontokról szóló eszmecserére. A két ország szövetséges a hadiipar és a gazdaság területén, valamint az Európai Unió bővítésének és a migránsokat kibocsátó térségek fejlesztésének kérdésében – mondta a miniszter.
A megbeszélés során szóba kerültek a közös nemzetközi missziók Afganisztánban, Irakban és Koszovóban, valamint a közép-európai több nemzetiségű hadosztály létrehozásának ötlete, amelyet a németek is támogatnak – tette hozzá a miniszter.
Szoros a szövetség a gazdaság és a kereskedelem területén is: Németország Magyarország egyik legfontosabb külpolitikai, és a legfontosabb külgazdasági partnere. Tavaly majdnem elérte az 55 milliárd eurót a kereskedelmi forgalom a két ország között, idén pedig már az első nyolc hónapban négyszázalékos növekedést regisztráltak, így idén rekordot dönthetnek. A magyar export nyolc hónap alatt meghaladta a 20 milliárd eurót, a Magyarországon működő német háttérrel rendelkező hatezer vállalat pedig 300 ezer embernek ad munkát – mondta Szijjártó Péter.
Heiko Maas német külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a véleménykülönbségek ellenére is fontos a párbeszéd fenntartása és erősítése, hogy megpróbáljanak közös megoldásokat találni. Heiko Maas köszönetet mondott a magyaroknak a 30 évvel ezelőtti határnyitásért, és úgy fogalmazott, Magyarország szolidaritása és bátorsága nélkül nem lett volna lehetséges Németország újraegyesítése. A német külügyminiszter megemlékezett az 1956-os szabadságharc leverésének évfordulójáról is.

És ezeket olvastad már?