KÜLFÖLD

Német egészségügyi miniszter: nagyon idegesítő, amit a Pfizer csinál

Csak Észak-Rajna Vesztfáliában 53 oltóközpont megnyitását kellett elhalasztani a Pfizer akadozó vakcinabeszállítása miatt.

Németország szövetségi egészségügyi minisztere, Jens Spahn keményen bírálta egy szerdai sajtótájékoztatón a Pfizert, amiért az amerikai gyógyszergyártó visszafogta a vakcinatermelését a belgiumi gyárának korszerűsítése miatt, így a tervezettnél lassabban és kevesebb oltóanyag jut el hozzájuk – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tárcavezető politikus szerint „nagyon idegesítő”, hogy a Pfizer csak az utolsó utáni pillanatban jelenti be a vakcinaszállítmányok késését, ugyanis ez komoly kihívások elé állítja Németország oltási kampányát.

„Csak azzal tudunk oltani, amit már leszállítottak nekünk” – tette hozzá Spahn.

Észak-Rajna Vesztfália egészségügyi minisztériuma tájékoztatása szerint a vakcinaszállítmányok késedelme arra kényszerítette őket, hogy egy héttel elhalasszák 53 oltási központ megnyitását, ahol a 80 év feletti lakosságát kívánják beoltani. A nyugat-németországi tartomány már körülbelül 350 ezer embert beoltott, és a hét végéig további 30 ember kaphatja meg a vakcina első dózisát, ami jócskán elmarad a tervezettől – közölte a minisztérium.

Angela Merkel és 16 tartomány vezetői kedden állapodtak meg abban, hogy további két hétig meghosszabbítják a boltok és iskolák zárlatát. A döntésüket részben az akadozó vakcinaszállítmányokkal indokolták. A német RTL 1000 főre kiterjedő közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett 49%-a megfelelőnek találta a kedden elfogadott intézkedéseket, 25%-uk szerint túl szigorúak, 24%-uk pedig úgy vélte, hogy túl engedékenyek.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 11 369 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A pozitív tesztek száma így 2 052 028-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 989 halálesetet regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 47 622-re emelkedett Németországban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?