POLITIK

Nem volt kedve hazarepülni, hát maradhatott

Korábban is volt példa arra, hogy egy-egy kitoloncolási kísérlet meghiúsult Németországban.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Németországban történt újabb bizarr esetről a Welt számolt be. Eszerint Schwerinben állítottak elő egy férfit, aki más EU tagállamban igényelt menekült státuszt, de utána Németországba utazott illegálisan. A hatóságok ezért felkeresték, hogy visszaküldjék azon tagállamba, ami felelős érte, azonban ez nem valósult meg.

A férfi ugyanis bírósághoz fordult, ami bevett gyakorlat azon bevándorlók körében, akiket a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) kiutasít. Azonban az eljárási kérvényében, melyet ügyvédje nyújtott be, szerepel egy mondat, ami közfelháborodást váltott ki:

2019. December 11-én, a hatóságok megkeresték a kérelmezőt és megkérdezték, akarja-e, hogy deportálják. Ő őszintén bevallotta, hogy nem. Ennek következtében a kiküldött rendőrségi erők elvonultak. Semmilyen további intézkedés nem történt a kérelmezővel szemben”.

Tehát a kérelmező Németországban maradhatott, de nem azért, mert a rendőröknek megesett volna rajta a szívük, hiszen nem sokkal később felszólítást is kapott, hogy hamarosan újabb kitoloncolási kísérletre számíthat. Azonban erre nem került sor, hiszen a Dublini szabályozás értelmében, a hatóságoknak fél évük van ezt végrehajtani, onnantól kezdve az eredeti befogadóország felelőssége átszáll a tartózkodási országra, jelen esetben Németországra.

Nem ez az első eset, hogy komédiába illő jelenetbe fulladt egy német kitoloncolási kísérlet. Egyik példája ennek a tavaly novemberben történt eset, amikor egy 3000 tagú bűnszervezet bandavezérét utasítottak ki az országból. A férfi hálózata több városban is jelen volt és a prostitúciótól kezdve a fegyverkereskedelemig sokrétű tevékenységet folytatott. Végül kirakták az országból, de ő egyszerűen visszajött és benyújtott még egy menekültkérelmet.

Szintén érdekes interjút készített a Der Spiegel egy migráns fiúról, aki már többször volt börtönben súlyos bűncselekmények miatt, és bár a hatóságok több ízben kitoloncolták, ő egyszerűen csak visszaszökött az országba. A fiú többször viccet csinált a német igazságszolgáltatásból is, és a kérdésre, hogy mik a tervei az újabb kitoloncolás után, csak annyit válaszolt: „Egyszerűen visszajövök”, majd hozzátette: „Könnyen bejutok Németországba”.

A kitoloncolások száma 2016 óta folyamatosan csökken, ami éles ellentétben áll az elutasított menedékkérők hazajuttatásáról szóló kormányzati ígéretekkel – írta a Welt am Sonntag, felidézve Angela Merkel egy 2016-os beszédét, amelyben a kancellár hangsúlyozta: egyértelművé kell tenni, hogy „akinek elutasítják a menedékjogi kérelmét, annak el is kell hagynia Németországot”.

20 210 esetben azért hiúsult meg kitoloncolás, mert az illetőt nem találták meg a bejelentett lakcímére kiszálló rendőrök. További 2839 esetben megtalálták, mégsem sikerült hazajuttatni, mert ellenállt az intézkedésnek, vagy az utaztatására kijelölt repülőgép kapitánya megtagadta, hogy elszállítsa.

Franciaországban is több tízezer olyan migánst tartózkodik, akit ki akarnak utasítani. A hatóságok tehetetlenek, az illegális bevándorlók rendszeresen visszaélnek az európai embereknek a vendégszeretetével.

Németországban úgy próbálják meg elkerülni a kitoloncolást a migránsok, hogy terroristának vallják magukat. Emiatt egy hosszú procedúra kezdődik, amit a hatóságok szerint nehezít, hogy a feltételezett terrorcselekmények külföldhöz, például Szíriához vagy Afganisztánhoz kötődnek. Mindenesetre a nyomozás végéig biztosan nem toloncolják ki az adott személyt.

Máskor fiktív személyazonosságot hoznak létre, de akár több államban, különböző neveken, különböző adatokkal is tudnak regisztrálni, és így teljesen eltűnhetnek a hatóságok elől.

Németországban így több tartományban is felvehetik egyszerre a szociális ellátásokat. De ez a trükk arra is nagyon jó, hogyha az egyik „énjüket” például már kitoloncolnák, akkor azt elhagyva, egy másik személyazonossággal élik az életüket.

Görögországban több száz migráns kezdeményezte, hogy vegyék őrizetbe őket a rendőrök, hogy így szerezzenek ideiglenes tartózkodási engedélyt az országban.

címkék:
És ezeket olvastad már?