Létrehozva: 2020.03.06.

Nem tetszik a muszlim kendő? Költözz el Svédországból!

Skurup egy alig 8 ezres lélekszámú falu Svédország déli részén. Most mégis az érdeklődés homlokterébe került. A meglehetősen vallásos lakosság ugyanis kikényszerítette az önkormányzattól, hogy tiltsák be az iskolában a muszlim fejkendő viselését.

A nem éppen svéd nevet viselő Naouel Aissaoui-nak, aki a helyi iskola tanára viszont mindez nem tetszik, szerinte svéd állampolgárként joga van akkor kendőt viselni, amikor csak akar. „Ez már az én hazám is!” – mondta a muszlim vallású tanár dacosan egy nyilvános vitán, amit a döntést hozó önkormányzati képviselőkkel folytatott. Sőt azt is hozzátette, hogy ha nem tetszik el lehet költözni Svédországból. Mármint a svédeknek...

A muszlim tanárnő ugyanis a fejkendőben az ártatlanság és a tisztaság jelképét látja, míg az ellenzők szerint ez a női alávetettség középkori jelképe.

Ausztriában tavaly döntöttek úgy, hogy betiltják a fejkendők viseletét az osztrák általános iskolákban, első körben csak a felső tagozatosoknak Az előírás azoknak az ideológiai vagy vallási jellegű ruhadaraboknak a viseletét tiltotta meg, amelyek a teljes fejet takarják. Kurz új kormányprogramjába belekerült, hogy tovább szigorítanak, tíz éves kor alatt is tilos lesz a fejkendő viselete az iskolákban. Ráadásul ezt a törvényt a koalíciós zöld igazságügy-miniszternek, a bosnyák-muzulmán származású Alma Zadićnak kell kidolgoznia.

Ma már egyre gyakoribb Svédországban az a vélemény, hogy a migránsok egyáltalán nem akarnak integrálódni, kizárólag a svédországi jóléti juttatások hozták őket az országba, a legkevésbé sem szándékoznak kulturálisan alkalmazkodni, és inkább elszigetelik magukat a saját közösségükben, minthogy átvegyék a házigazdák szokásait.

Ez nagyon nagy változás ahhoz képest, hogy svédek éveken át büszkén vallották a befogadás, a „nyitott ajtók” politikáját. 7 évvel ezelőtt még liberális politikusok muszlim fejkendőben posztoltak magukról képeket a az internetes közösség portálokon, hogy ezzel álljanak ki a vallásszabadság mellett, és hívják fel a figyelmet a muszlim asszonyokat ért inzultusokra. Történt ez azután, hogy Stockholm egyik külső kerületében az utcán megtámadtak egy állapotos muszlim nőt, és megpróbálták letépni fejéről a kendőt, majd a fejét beverték egy kocsiba.

Egyre népszerűbbek a migránsellenes Svéd Demokraták, akik szerint több migránst kellene hazafele küldeni, mint befogadni, és egyben azt is kéne jelezni a Svédországba igyekvő bevándorlóknak, hogy az ország már teljesen megtelt. Gyakran hangsúlyozzák, hogy a migránsok úgy viselkednek, mintha saját országukban lennének – holott pont, hogy alkalmazkodniuk kellene az ottani értékekhez.

Staffanstorp városa volt Svédországban az első ahol úgy döntöttek, hogy a 13 év alatti gyerekek nem viselhetnek fejkendőt. Így akarják elősegíteni a muszlim fiatalok integrációját.

Hollandiában tavaly nyáron 13 éven át tartó jogi és politikai viták után lépett életbe a szabályozás. A törvény értelmében a továbbiakban nem hordható a muszlim nők által viselt, csak a szemet szabadon hagyó nikáb, és a szemeket is hálószerű anyaggal eltakaró burka. A közterületeken a holland rendőrök igazoltatáskor felszólíthatják a ruhadarabok viselőit, hogy személyazonosságuk igazolására fedjék fel arcukat. A szabályozás egyébként csak a szanatóriumokban élőknek engedi meg a burka és a nikáb viseletét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában