POLITIK

Nem támogatják Németországban azokat akik nem oltatják be magukat

Nem fizet több kártérítést a német kormány azoknak a munkavállalóknak, akik a járványügyi intézkedések értelmében karanténba kényszerülnek, amiért nem oltatták be magukat.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Jens Spahn egészségügyi miniszter a napokban ismertette Berlin álláspontját, miszerint tisztességtelen az adófizetőket arra kérni, hogy támogassák az oltatlanokat. Az új rendelkezés legkésőbb október 11-ig minden német tartományban életbe lép. A miniszter tájékoztatása szerint mindenkire vonatkozik majd az intézkedés, beleértve a pozitív tesztet produkáló koronavírus-betegeket és azokat is, akik „magas kockázatúnak” minősített országból térnek vissza Németországba – például Nagy-Britanniából, Törökországból vagy Franciaország egyes részeiről. Az utazóknak hazatérésüket követően öt napra kell karanténba vonulniuk, ez alól csupán az oltottak a kivételek.

– Azok, akik oltással védik saját magukat és másokat, joggal tehetik fel a kérdést, hogy miért kell támogatniuk azokat, akik azért kerültek karanténba, mert magas kockázatú országban nyaraltak

– magyarázta Spahn.

Az új rendeletet egyébként számos kritika érte elsősorban azért, mert sok munkavállaló nem engedheti meg magának, hogy fizetés nélkül otthon maradjon több napig. Szintén problémát jelentenek a szigorú adatvédelmi törvények, amelyek értelmében a munkáltatóknak nincs joguk információkat kérni a munkavállalóktól egészségügyi kérdésekben. A német kormány ez idáig nem tette kötelezővé az oltás felvételét, azonban már számos olyan intézkedést bevezettek az oltottaknak, amelyek segítségével némileg visszatérhetnek a normális életbe. A statisztikai adatok szerint a német felnőttlakosság 74 százaléka kapta meg mindkét adag oltását. Eddig az oltatlanokat is igyekezett segíteni Berlin például azzal, hogy ingyenesen elvégezhető koronavírustesztet ajánlottak fel azoknak, akik éttermek belső, zárt tereiben szerettek volna étkezni. A térítésmentes lehetőség azonban október 11-től megszűnik.

Túl kevesen rendelkeznek védőoltással az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) ellen Németországban, ezért ősszel ismét korlátozásokra lehet szükség – mondta az egyik legtekintélyesebb német járványügyi szakember egy csütörtöki interjúban. Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a durván 61 százalékos átoltottság messze nem elég a járvány erősödő, negyedik hullámának feltartóztatásához.

Ezzel az (átoltottsági) aránnyal nem vághatunk neki az ősznek

– mondta a szakember.

Kifejtette, hogy a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb delta vírusváltozat szétterjedése miatt a hatvan feletti korosztályban 90 százalékos, a hatvan alattiaknál pedig 85 százalékos átoltottságot kell elérni a járvány megállításához. „A 12 év alatti gyerekeknél –- akik még nem kaphatnak oltást – a rendszeres, heti többszöri iskolai teszteléssel kell megelőzni a járványkitöréseket” – tette hozzá. Aláhúzta, hogy a lakosság egyre kevésbé fogadja el az oltást, ami „nagy baj”.

– Az oltási kampány lassulása miatt azzal kell számolni, hogy októberben és novemberben ismét korlátozni kell majd a fertőzésveszéllyel járó érintkezéseket, egymás közti kapcsolatokat

– hívta fel a figyelmet Christian Drosten.

A szövetségi kormány összesítése szerint csütörtökig – az oltási kampány 251 napja alatt – 102,2 millió adag vakcinát adtak be Németországban. Legalább egy adagot a lakosság 65,5 százaléka, 54 442 242 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 60,9 százaléka, 50 600 451 ember rendelkezik. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 13 715 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem tízszázalékos emelkedés az egy héttel korábbi 12 626-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 970 102 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid–19-cel összefüggésben egy nap alatt 33 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 256-ra emelkedett.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?