Létrehozva: 2021.09.28.

Nem reklámozza, de évekig Gyurcsány kormányának dolgozott Karácsony Gergely

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét a korábbi miniszterelnök felesége, Dobrev Klára emlékeztette, hogy 2006-ban az akkori kormányfő tanácsadója volt. Karácsony milliókat keresett a megbízással, de nem is volt hálátlan.

„Gergő a kormánynak volt tanácsadója” – emlékeztetett Karácsony Gergely pályafutásának egy ritkán emlegetett epizódjára múlt héten az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek második vitáján Dobrev Klára. A DK politikusa ugyanis felidézte, a hatpárti ellenzéki összefogás jelöltjei épp mit csináltak 2006-ban, amikor férje Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének hatására kirobbant hónapokig tartó tömeges tüntetéseket brutális rendőri erőszakkal verték szét.

 

Karácsony, Medgyessy és Gyurcsány tanácsadója

Karácsony Gergely valóban nem szokott beszélni arról, hogy 2002 és 2008 között, az MSZP-SZDSZ kormányok idején a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként dolgozott. Egészen pontosan Horn Gábor, akkori SZDSZ-es miniszterelnöki koordinációért felelős államtitkár stábjának volt a tagja, tanácsadóként.

Sőt, ezt, a Gyurcsányhoz fűződő viszonyával kapcsolatban nem mellékes tényt,

Karácsonynak nem szokása feltüntetni önéletrajzaiban sem, ellentétben a nem létező doktori fokozatával és nyelvvizsgájával, amelyeket viszont többször is szerepeltetett.

Pedig, mint az Oktatási Hivatal vizsgálata nyomán kiderült, ezek hiányában nemhogy adjunktus nem lehetett volna, de nem is oktathatott volna a Corvinus Egyetemen, és persze nem kereshetett volna az évek során itt is több tízmillió forintot. Amivel kapcsolatban egyébként szintén ködösített a politikus.

A százalékokban mérhető szavazóbázis híján évek óta az MSZP-vel közösen ténykedő Párbeszéd társelnöke a fellelhető információk szerint 2000-ben, 25 évesen került a nagypolitika közelébe. Ekkor kezdett a Medián közvélemény-kutatónál dolgozni, ahol 2006-ig kutatásvezető, attól kezdve pedig kutatási igazgató volt. Karácsony 2002-ben már részt vett az SZDSZ választásai kampányában, és feltehetően itt szerzett kapcsolatain keresztül kerülhetett Horn csapatába. Gyurcsány Ferenc 2004-es hatalomra kerülését követően pedig még négy évig nekik dolgozott.

Karácsony erről a Beszélőnek 2013-ban adott interjúban így nyilatkozott: „A Medián a 2002-es SZDSZ-kampányban végzett felméréseket. Ennek révén személyesen is megismerkedtem néhány SZDSZ-es politikussal. Amikor Horn Gábor államtitkár lett, fölállított magának egy kisebb tanácsadó csapatot, ahová engem is meghívott. Az volt a dolgunk, hogy az SZDSZ politikai stratégiáját valamiképpen külső szemlélőként elemezzük, formáljuk. Nagyon élveztem, nagyon sokat tanultam ott a politikáról.”

A Gyurcsány-kormány rendesen megfizette Karácsony Gergelyt

Természetesen mindezt nem ingyen tette. A Mediántól kapott fizetése mellé nyilván nem jött rosszul, hogy családi cégén, az azóta megszüntetett Social Report Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-n keresztül számlázott a miniszterelnök hivatalának.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc 2019-ben (Kép: MTI/Balogh Zoltán)

A politikus családi cégén keresztül korábbi sajtóbeszámolók szerint nagyjából 21,5 keresett a tanácsadói tevékenységen.

Tehát

Karácsony Gergely hat éven keresztül, többek közt a 2006-os rendőrterror idején Gyurcsány Ferencnek dolgozott.

Karácsony egyébként nem volt hálátlan, amellett, hogy főpolgármesterré választását követően a Fővárosi Önkormányzatot teletömte a Gyurcsány-korszak korábbi ismert embereivel, pártja, a Párbeszéd folyamatosan több milliós megbízásokat adott a Horn Gábor vezette Republikon Intézetnek.

Így lett Gyurcsány embere

Karácsony mielőtt pártpolitikusnak állt volna, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél helyezkedett el, ahol előbb a kétezres évek elejétől kutatásvezetőként, majd 2007-től kutatási igazgatóként dolgozott. Arról, hogy bejáratos volt az MSZP-SZDSZ-féle, 2010 előtti baloldali világba, egy Beszélőnek adott interjújában beszélt. Szavaiból kiderült, hogy a közvélemény-kutató céggel már bedolgoztak az SZDSZ 2002-es kampányába is. A főpolgármester ekkor elmondása szerint megismerkedett az SZDSZ vezető politikusaival. A kampányban kiépített kapcsolatok jól jöttek, hiszen amikor Horn Gábor 2002 júniusában a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára lett, egyből tanácsadónak nevezte ki Karácsonyt. Fontos megemlíteni, hogy a főpolgármester ekkor már nem a Medián kutatási igazgatójaként, hanem saját jogán dolgozott politikai tanácsadóként, egyébként a MeH koordinációs államtitkárságán. Ezzel Karácsony a kormányzati rendszeren belül közvetett módon Gyurcsány Ferenc irányítása alá került. Ez a két párt megromlott kapcsolatára vezethető vissza, Gyurcsány és Horn Gábor kapcsolata bizalmi maradt, az egykori szabad demokrata politikus a háttérből igyekszik segíteni a baloldali pártokat. Ez úgy derült ki, hogy márciusi karambolozása előtt autójával Bige László Nyíregyháza melletti birtokáról hajtott ki. Ezzel pedig világossá vált: a baloldali kormányok alatt meggazdagodó milliárdos oligarcha beszáll a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal finanszírozásába.

Megérte Karácsonynak Gyurcsány szolgálata

Karácsonynak a Gyurcsány-rendszerben betöltött szerepének teljes körű megítélésekor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ez az időszak anyagilag kifejezetten kifizetődő volt a számára. Amellett, hogy a politikai tanácsadásért havonta fix összeget vihetett haza, cége is kifejezetten jól járt: a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól, egész pontosan a Horn által vezetett államtitkárságtól. Ez értelemszerűen erősen korrupciógyanús volt: ugyanisKarácsony munkahelye kiszervezett megbízásokat Karácsony nemrégiben alakult cégének. A Social Report többek között arra kapott kormányzati támogatást, hogy nyomon kövesse a hazai politikai történéseket a sajtóban és a médiában, továbbá kommunikációs tippeket adjon a 2009-es kormányválság kezelésével kapcsolatban. Érdekes módon Gyurcsány lemondásával a cég is távozott, ami jól mutatja, hogy Karácsony nem a baloldali kormány, hanem személyesen Gyurcsány embere volt. Az sem mellékes, hogy Karácsony mindemellett a Medián kutatási igazgatója is volt 2007-2010 között. Ez azért fontos, mert a baloldali közvélemény-kutató cég ekkoriban sorra nyerte az állami megbízásokat: legalább 716 millió forint közpénzhez jutottak a Gyurcsány-korszakban, de vélhetően a teljes összeg ennél jóval nagyobb volt. Szintén jól mutatja az akkori baloldali kormányok működési mechanizmusát, hogy a Medián a legtöbb megbízást éppen Karácsony másik munkahelyétől, a MeH-től kapta. Tehát nem túlzás azt állítani, hogy a főpolgármester a 2010 előtti baloldali kormányok, de leginkább a Gyurcsány-kabinetek kedvezményezettje volt. Ezt a múltját azonban – ahogy az Origón tegnap megírtuk – hivatalos életrajzából törölte. Ehhez képest 2009-ben egy elsőre váratlannak látszó, de nyilvánvalóan tudatos fordulat következett.

Zöld fordulat

Ekkoriban alakult meg a Lehet Más a Politika (LMP), amely a jobboldaltól (Fidesz-KDNP) és a baloldaltól (MSZP) való egyenlő távolságtartást hirdette meg. Karácsony a kormányzati múltjával egyáltalán nem illett ide, rejtély, hogy került a pártba. Az azonban hamar kiderült, itt is a baloldal érdekeit képviseli. Egy, az LMP-ből kikopott, a párt korábbi vezetőit jól ismerő forrásunk szerint a jelenlegi főpolgármesteren az elejétől fogva látszott, hogy nem a harmadik utas politika sikerén, hanem sokkal inkább a baloldali egység létrehozásán dolgozik. Szerinte nem kizárt, hogy a mostani városvezetőt a Gyurcsány-Bajnai-érdekkör küldte a pártba. Karácsony a belépésekor elhallgatta, hogy korábban Gyurcsány alatt dolgozott, és a cégét kitömték közpénzzel. Mindenesetre karrierje szépen emelkedett az LMP-n belül: a 2010-es parlamenti választás előtt a párt kampányfőnöke lett, majd bekerült az Országgyűlésbe, ahol megválasztották frakcióvezető-helyettesnek. Ekkor még az LMP távolságot akart tartani a baloldaltól, és annak vezetőjétől, Gyurcsány Ferenctől. Csakhogy a párton belül volt egy akkor még kisebbségben lévő blokk, amely ennek szöges ellentétét akarta. Ennek a csoportnak az egyik vezetője Karácsony Gergely volt. Ez volt az összefogás kérdése. Gyurcsány Ferenc, miután az MSZP-ből kiválva 2011-ben megalapította a Demokratikus Koalíciót (DK), meghirdette a baloldali pártok együttműködésének politikáját. Erre kezdetben nem igazán mutatkozott igény, de az évek előrehaladtával a felvetésről megváltozott a pártok véleménye. Mint ismert, a pártelnök 2014-ben konkrét programot hirdetett arra, hogy a vezetésével egységesíteni kell a baloldalt. Nem sokan emlékeznek rá, de Karácsony a kezdetektől fogva követte egykori főnökét: meghökkentő módon már 2010 nyarán (!) „technikai összefogást” javasolt a Jobbikkal és az MSZP-vel a Fidesszel szemben. Ezek után nem volt váratlan, hogy rövid időn belül szakadt az LMP. A Gyurcsány-Bajnai-érdekkör emberei ugyanis két évvel a soron következő parlamenti választás előtt a formálódó baloldali együttműködéshez való csatlakozást követelték. Ebből pártszakadás lett: miután a különutas politika hívei voltak többségben az erről döntő kongresszuson, 2013 elején az összefogáspártiak Karácsony vezetésével távoztak. Arról, hogyan robbantotta szét Karácsony az LMP-t, itt írtunk. Előre eltervezett akcióra utal az is, hogy a főpolgármester pillanatok alatt megalapította a Párbeszéd Magyarországért (PM) nevű pártot, ami aztán legalább ilyen gyorsan beállt a baloldali összefogásba. Gyurcsány Ferenc nem hagyta viszonzatlanul Karácsony manőverét, és megsegítette az LMP-t szétszakító politikust. Nem először, és nem utoljára tett ilyet.

Viszonozták a szívességeket

Karácsony nem sokkal a baloldali együttműködés parlamenti veresége után Zuglóban bukkant fel mint polgármester-jelölt. Hivatalosan csak a Bajnai Gordon-féle Együtt és a PM állt mögötte, de mivel a DK és az MSZP nem indított ellene senkit, így Gyurcsány már akkor biztosította számára az összbaloldali támogatást. A helyi ügyeket jól ismerő forrásunk szerint az egységfront kialakításában fontos szerepe volt a helyi DK-nak. Éppen ezért szerinte nem túlzás azt mondani, hogy Gyurcsány polgármestert csinált Karácsonyból. Karácsony azonnal ki is nevezett egy negyedik, DK-s alpolgármestert, akinek még a hatáskörét sem sikerült normálisan körülírni.

A Városházára is Gyurcsány juttatta

A volt polgármester mindig is tele volt ambícióval: előbb az MSZP-Párbeszéd színeiben jelentkezett a miniszterelnöki székért, majd miután ez nem sikerült, arra utalt, hogy a 2019-es EP-választásra elvállalná egy baloldali pártszövetség listájának vezetését. Utóbbiból végül nem lett semmi, részben Karácsony nyelvtudásának hiánya miatt, részben azért, mert akkor több párt – például a Jobbik – még önállóan akart indulni. Karácsonyt végül 2019 októberében megválasztották Budapest vezetőjének. Az előválasztás egy előre megtervezett akció volt, amivel Karácsonyt fel akarták építeni a nyilvánosságban és a baloldali médiában. Kálmán Olga indítása szimpla politikai blöff volt, hiszen Gyurcsány nem gondolhatta komolyan, hogy egy tapasztalat nélküli bukott tévéssel nyerni tud (Kálmán Olgát ekkor persze Gyurcsány erről nem értesítette, ez kiderült a sértődött reakciójából. Azóta ő is megkapta a fizetségét). Arról nem is beszélve, hogy – névtelenséget kérő baloldali forrásunk szerint – a momentumos Kerpel-Fronius Gábor előválasztási részvétele a „vicc kategóriáját súrolta”. Éppen ezért utólag már a baloldalon is úgy látják, hogy a pártelitek megállapodtak a háttérben, és az előválasztás a zuglói polgármestert építő színjáték volt. Ebből pedig az következik, hogya baloldal vezetője, Gyurcsány Karácsonyt jelölte ki főpolgármester-jelöltnek. A DK elnöke számára kézenfekvő megoldásnak mutatkozott egykori tanácsadója, lojális emberének indítása, hiszen aki szóba jöhetett a DK-ban, már mind lejáratta magát.

Valójában Gyurcsány irányít a fővárosban

Tökéletesen példázza kettőjük viszonyát az alábbi történet. Az önkormányzati választás után Karácsony egy ideig azon az állásponton volt, hogy maximum 3-4 főpolgármester-helyettest szabad kinevezni, hiszen a pozícióhalmozás erősen visszaüthet. Csakhogy ez szögesen ellenkezett a pártok és Gyurcsány Ferenc véleményével. Állítólag az egyik, hetekkel később megtartott fővárosi összbaloldali egyeztetésen szövetségesei felrótták neki, hogy tervével szembemegy az előzetes koalíciós megállapodással. Mint ismert, az alku értelmében az összefogásban részt vevő pártok mindegyike számíthatott (fő)polgármesteri vagy helyettesi pozíciókra. A DK-sok a megbeszélésen határozottan érveltek amellett, hogy szolidaritás nélkül nem megy, ki kell egymás mellett állni, és a megbeszélteket be kell tartani. Úgy tudjuk, Karácsony Gyurcsány Ferencék felháborodása nyomán felvetését visszavonta, és a közgyűlés novemberi alakuló ülésére már öt főpolgármester-helyettest terjesztett elő. Az eseményen szimbolikusan megjelent a DK elnöke is, aki Karácsonyon keresztül addigra már komoly befolyást szerzett a Városházán. Karácsony pedig gyors tempóban kezdte meg a Gyurcsány-korszak embereinek kinevezését. Gy. Németh Erzsébet, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek, Draskovics Tibor, volt igazságügyi miniszter, Katona Tamás, volt PM-államtitkár és Kolber István, korábbi tárca nélküli miniszter – csak pár olyan név, akik gyorsan pozíciót kaptak, és régóta támogatják a DK elnökének törekvéseit. Azt is érdemes feleleveníteni, hogy Karácsony választási kampányát Gyurcsány két régi megbízható embere, Batiz András és Gál J. Zoltán segítette. Utóbbit főpolgármesterként is maga mellé vette és stratégiai tanácsadójának nevezte ki, sőt, a Facebookon Karácsony minden sorát Gál J. Zoltán írja. Budapest főpolgármestere több interjújában is elismerte, hogy budapesti ügyekben rendszeresen egyeztet telefonon Gyurcsány Ferenccel, ami szintén jól mutatja kapcsolatuk minőségét, hiszen a DK elnöke országos politikus, papíron nincs köze a fővárosi döntésekhez. „Vannak olyan fontos ügyek, amelyekről pártelnöki szinten kell egyeztetni” – fejtette ki a főpolgármester egy youtube-os műsorban.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hiába támadják Belgorodot, nem bírnak az ukránok az oroszokkal

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút