POLITIK

Nem mond igazat az új pécsi polgármester

Péterffy Attila frissen megválasztott ellenzéki polgármester vagy benézett valamit, vagy megvezették – írja a Pécsi Újság.
  • Szerző: Ripost

 

Nemhogy csődhelyzet nincs Pécsett, de több milliárdos pluszban van a város költségvetése, ahogyan az múlt héten a hivatalos átadás-átvétel után nyilvánosságra is kerültírja a Pécsi Újság. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat akkor a baloldal megválasztott polgármestere, Péterffy Attila is aláírta – tegnap viszont kiadott egy nagyon furcsa közleményt, melyben a város csődjét vizionálta. Az Államkincstár ma délelőtti közleményében tételesen cáfolta Péterffy állításait, aki ezek szerint vagy nem ért ahhoz, amivel telekürtölte a sajtót, vagy tanácsadói direkt megvezették. Mindkettő nagy baj a város jövőbeni működését tekintve – összegzi a lap.

Az új pécsi polgármester adósságot vizionál, holott többlete van a városnak

Páva Zsolt a csődhelyzetet már tegnap este cáfolta, s most a kincstár állásfoglalása is zárójelbe teszi Péterffy állításait.

Íme a Magyar Államkincstár közleménye:

„A Páva Zsolt úr által jelzett összeg, Kincstárnál vezetett bankszámla egyenlegeket tartalmazott a pénztári állomány nélkül. Ez felhasználható keret, melyből megtakarítás is lehetséges.

A 23 Mrd Ft-os adósság, azaz a 18 Mrd Ft hitelállomány és a majdnem 5 Mrd Ft működési hiányként való rögzítése nem valós. Nem lejárt, valamint nem esedékes a hitelállomány, így az nem jelent ez évi adósságot. Ezzel szemben áll az összes számla egyenleg, amely 27 Mrd Ft, amely a felhalmozási és működési forrásokat együttesen tartalmazza.

A két összeg különbözete: plusz 4 Mrd Ft.

Az önkormányzatnak nincs hitele, mivel sem az önkormányzat sem a cégek nem vehettek fel likvid és projekt-hiteleket 2018. január elseje óta.

Az Önkormányzat részére vélelmezett hitel nem hitel, hanem az állami támogatás még vissza nem fizetett része. Ez sem esedékes, így nem lejárt, és év végén sem lesz lejárt, mivel későbbi visszafizetési kötelezettség áll mögötte. A fentiek alapján tehát nem állapítható meg csőd és csőd közeli helyzet.

Természetesen fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra a jövőben is nagy szükség van.”

 

És ezeket olvastad már?