Létrehozva: 2020.06.07.

Nem lakhatnak tovább görög szállodákban a migránsok

Eddig hat hónapig lakhattak bevándorlók az athéni szállodákban, ám ezen most radikálisan változtat a görög kormány. Ezentúl csak egy hónapra szállásolja majd el őket az állam. A döntés több ezer migráns kilakoltatásával jár, ami ellen máris felszólalt az ENSZ menekültügyi szervezete. De hiába.

A görög kormány új rendelkezése értelmében az eddigi hat helyett mindössze egy hónapig lakhatnak a migránsok azokban a szállodákban amelyekben elhelyezték őket. A szállodák költségeit ugyanis az állam állja, és részint ezeken a költségeken szeretnének spórolni. Másrészt fel kell szabadítaniuk a szállodai szobákat azok számára, akiket a szigeteken lévő menekülttáborokból hoztak át Athénba.

A jelenlegi állapot, amely körülbelül, 8500 migránst érint, azért sem tartható fenn, mert a hat havi szállodai elhelyezés túl kényelmessé teszi a bevándorlók életét és nem ösztönzi őket arra, hogy munkát találjanak – nyilatkozta Manos Logothetis, a görög Migrációs és Menekültügyi Minisztérium főtitkára. Válaszként az Efsyn görög újság azzal vádolta meg őt, hogy “rasszista csoportoknak” enged és azért kényszeríti a migránsok ezreit az utcára, hogy azok ne férjenek hozzá a szociális szolgáltatásokhoz.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR) szerint a kilakoltatás feszültségekkel járhat, ha a migránsok nem lesznek hajlandók elhagyni a szállodájukat. Az athéni városi tanács a migránsokat támogató csoportokkal együtt most új szállásokat keres a leendő kilakoltatottak számára.

Egyéb területeken is szigorúbb és következetesebb politikát folytat a migránskérdéssel kapcsolatban a görög kormány.

„Kerítést építünk, hogy megvédjük az országunk érdekeit”, jelentette be Michalis Chrysochoidis görög polgárvédelmi miniszter az új intézkedések kapcsán, melyeket a kormány foganatosított, hogy felvegye a harcot az újabb migránshullámmal.

„Az őrök a helyükön”, biztosított Michalis Chrysochoidis görög polgárvédelmi miniszter a kormány új intézkedései kapcsán, hogy kezeljék a migrációs nyomást. Hozzátette, hogy a határ továbbra is biztonságos, mert a Frontex is jelen van, és a kormány terve és stratégiája is működik. Rámutatott továbbá, hogy minden érintett hatóság éberen követi a migráció fejleményeit és napi szinten foglalkoznak az újdonságokkal. Elmondta, nemrég vezényeltek vissza 400 rendőrt a görög-török határra, akik a járvány kitörése előtt is határon szolgáltak.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök interjújában megerősítette, hogy a görög oldalon a határvonaltól kicsivel beljebb helyezik majd el a védőkerítést, hogy egyértelmű legyen, hogy a saját területüket védik.

Meg fogjuk építeni a kerítést, hogy megvédjük az országunk érdekeit”, szögezte le Chrysochoidis, miután megállapításra került az Evros közelében lévő 26km hosszú kerítés helye, melyet a bejelentés szerint rohamos tempóban fognak felhúzni a hatóságok. A miniszter elmondta továbbá, hogy felgyorsították a határőrök toborzását és minden átkelőhelyet komolyabban figyeltetnek majd. Hozzátette, ha újabb inváziós hullám érkezne, az „Evros le van zárva”.

A közvélemény napról napra méginkább a szigorítások mellett van, különösen, hogy illegális bevándorlók egy agresszív csoportja csütörtökön szétvert egy apró ortodox templomot az egykor szebb napokat is megélt görögországi Leszbosz szigetén – írta a Greek City Times angol nyelvű görög hírportál.

A lap értesülései szerint a templom elleni támadást afgán migránsokból álló bandák tömegverekedése előzte meg. A bevándorlók először egymást püfölték, majd a haragjukat egy hősi halált halt katonáknak emléket állító templom ellen fordították. A beszámolók alapján kövekkel bedobálták a kegyhely ablakait, és ortodox ikonokat rongáltak meg.

Az Égei-tenger keleti medencéjében, Törökországtól mindösszesen pár kilométerre található Leszboszon nem ez az első ilyen incidens az elmúlt időszakban. Márciusban a Moriában található Szent György-templomot forgatták fel az illegális bevándorlók, miután lázadás tört ki a szigeten található befogadóközpontban. Májusban pedig a Szent Katalin-templomba törtek be a bevándorlók, ahol megszentségtelenítették a ortodox ikonokat, az oltárt felgyújtották, illetve a templom berendezését súlyosan megrongálták.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Vaskupola Magyarországon: végre megérkeztek az izraeli csúcsradarok – fotók

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett