Létrehozva: 2020.11.16.

Nem kizárt, hogy karácsony előtt megkezdődhet az oltás forgalmazása

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem kizárt, hogy még karácsony előtt megkezdődhet Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazása.

Johnson hétfőn kezdte első munkanapját a kötelező 14 napos elkülönítésben, miután a múlt héten munkareggelit költött el egy alsóházi képviselővel, aki nem sokkal később koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket észlelt magán és tesztje pozitív lett.

A brit kormányfő, aki Downing Street-i rezidenciáján tartózkodik és onnan dolgozik, a Twitterre hétfőn feltöltött videóüzenetében – megerősítve szóvivője előző esti tájékoztatását – elmondta: a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kontaktkutató részlege értesítette vasárnap arról, hogy elkülönítésbe kell vonulnia, mivel kapcsolatban volt valakivel, akinek koronavírustesztje pozitívnak bizonyult.

„Ilyenkor nem számít, hogy mindannyian betartottuk a távolságtartási előírásokat, az sem, hogy nagyszerűen érzem magam, és még az sem, hogy én már átestem a betegségen és pukkadásig tele vagyok antitestekkel, hiszen meg kell törnünk a betegség terjedését és ennek egyik módja jelenleg a 14 napos elkülönítés” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Boris Johnson tavasszal esett át a koronavírus okozta Covid-19 betegségen, kórházi kezelésre is szorult és három napot intenzív osztályon töltött, bár lélegeztetőgép alkalmazására végül nem volt szükség.

Felgyógyulása utáni nyilatkozatában közölte: kétség sem fér hozzá, hogy a gyógykezelését végző orvosok és ápolók az életét mentették meg. Akkori megfogalmazása szerint intenzív kezelésének volt egy 48 órás időszaka, amely alatt „a dolog bármelyik irányban eldőlhetett volna”.

A Twitterre feltöltött hétfői videóüzenetében Johnson kijelentette, hogy derűlátással és bizalommal telve kezdi a karanténidőszakot, mivel „nem szabad feledni, hogy már nem csak ez a módszerünk létezik a Covid megállítására, hanem van már két hatalmas bokszkesztyűnk is, amelyekkel kiüthetjük ezt az ellenséget”.

A brit kormányfő szerint az egyik a rövid idő alatt eredményt mutató gyorstesztek tömeges nagy-britanniai alkalmazása, és ezekből a szűrőeszközökből már több tízmillió áll rendelkezésre, a másik a koronavírus elleni vakcina kilátása.

Boris Johnson azt mondta: reményei szerint a brit kormány talán már karácsony előtt megkezdheti az oltóanyag forgalmazását, először azok körében, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Johnson derűlátását osztja az egyik ígéretes oltóanyagot kifejlesztő cég, a BionTech vezetője is.

A BioNtech és a Pfizer gyógyszergyártó csoport e hónap elején bejelentette, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága a klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékot. Ugur Sahin professzor, a BioNtech társalapítója és vezérigazgatója a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta: ha továbbra is minden jól megy, a két cég az idei év végén, a jövő év elején megkezdi az oltóanyag kiszállítását.

Sahin professzor szerint a cél az, hogy áprilisig több mint 300 millió adag vakcina kerüljön forgalomba, és ennek várhatóan már a nyár beköszöntéig komoly hatása lesz a járvány megfékezésében, jövő télre pedig az élet visszatérhet a normális kerékvágásba.

A brit kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút