RIPOSTER

Nem kaphat úgy 700 milliót egy színház, hogy nincs beleszólás a zaklatási ügyekbe

Átlátható, kiegyensúlyozottabb, tisztább színház-finanszírozási formát fogunk bevezetni – jelentette ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján, az Országházban. Nem lehet, hogy az állam úgy támogassa a Katona József Színházat, hogy ne tudjon beleszólni, „ott van zaklatási ügy, vagy nincs zaklatási ügy”
címkék:
  • Szerző: Ripost

Kifejtette: „nem lehet, hogy míg Európában vezető helyen vagyunk a GDP-re és a lakosságra jutó színház-finanszírozás mennyiségében, addig az államnak ne legyen semmiféle joga, hogy kontrollt gyakoroljon, beleszólási joga legyen a színházaknak a működésébe”. Lesznek olyan színházak, amelyeket az állam tart el, olyanok, amelyeket az önkormányzat önállóan működtet, és lesznek közös működtetésű színházak, ahol az állam és az önkormányzat megegyezik, hogy milyen rendszerben működjön az adott színház – sorolta.
Úgy vélte, a keddi vitában négy órán keresztül olyan érdemtelen támadásokat kellett elviselniük, amelyeket hamis állításokra alapoztak. Nem igaz, hogy a magyar kormány „elvenné a levegőt a független előadó-művészeti szférától”, ezzel szemben egyre több forrás jut nekik – közölte.
Fekete Péter elmondta: az sem igaz, hogy Kásler Miklós akarná kinevezni a színházigazgatókat, viszont az önkormányzatok a saját fenntartású intézményeikben kinevezhetik az igazgatókat, a közös fenntartásúakban pedig egyeztetési folyamat zajlik. Az sem igaz, hogy „az NKA-t be akarná bárki szántani”, a Nemzeti Kulturális Alap a magyar művészeti élet egyik legstabilabb, legdemokratikusabb finanszírozású formája – mondta.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?