Létrehozva: 2021.02.22.

Nem igazán elégedettek a németek a járvány elleni intézkedésekkel

Egyre rosszabb véleménnyel vannak a németek a kormány koronavírus-válságkezelésével kapcsolatban. Sokan elégedetlenek a lezárásokkal és a korlátozásokkal, ugyanakkor szakemberek türelemre intenek és az új vírusmutációk veszélyességére figyelmeztetnek.

Növekszik az elégedetlenség a német kormány járvánnyal kapcsolatos válságkezelései miatt – derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet néhány nappal ezelőtt végeztek Németországban.

A DPA felidézi: a YouGov kutatóintézet kérdéseire válaszolóknak alig több, mint 50 százaléka értékelte pozitívan a kormány intézkedéseit; 2020 áprilisában, a járvány első hullámában 67 százalék volt.

Német szakemberek a napokban figyelmeztettek a korlátozások túl korai lazításának kockázataira és kifejezték aggályaikat az új vírusmutációval kapcsolatban, amelynek elterjedésével a fertőzöttségi mutatók újra jelentősen megemelkedhetnek.

A Robert Koch közegészségügyi intézet vezetője, Lothar Wieler pénteken tájékoztatásában elmondta, hogy a közelmúltban felbukkant újabb, különösen veszélyes mutációknak már mindegyike jelen van az országban. Mind közül a legaggasztóbb az először Nagy-Britanniában azonosított, amely fertőzőképesebb és súlyosabb lefolyású betegséget is okozhat.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta a Rheinische Post szombati számában: az alapvető jogok korlátozása „nem kis dolog”, és azok helyreállítása a politika kötelessége – amint a fertőzöttségi mutatók megengedik. Hozzátette: a koronavírus elleni küzdelem nem válhat egyfajta „bűnbakkeresési játékká”, az ellenség szerinte nem Brüsszelben vagy Berlinben, állami hivatalokban vagy gyógyszergyárakban kereshető, hanem a vírus maga az.

A koronavírus miatti lezárásokkal sem mindenki elégedett, szombaton délután osztrákok és németek együtt tartanak demonstrációt az ORF információi szerint a Saalach folyó két oldalán, a német Freilassing és az ausztriai Salzburg között. A rendőrség a salzburgi oldalon mintegy kétezer tüntetőre számít, a bajorok néhány százra. A rendőrség szerint békés tömeg gyűlik össze várhatóan, ennek ellenére viszonylag nagy erőkkel érkeznek a helyszín biztosítására.

Németországban a koronavírus halálos áldozatainak száma pénteken haladta meg a 60 ezret.

Angela Merkel szerint a novemberben bevezetett korlátozások eredményesek, az új fertőzöttek és az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma igen „bátorító” módon csökken. Azonban ahhoz, hogy a vírus B.1.1.7 jelzésű mutációjának – amely már megjelent az országban – terjedését megakadályozzák, az eddigi korlátozások kéthetes meghosszabbításával és új intézkedésekkel fel kell gyorsítani a fertőződések számának csökkenését – mondta a kancellár. Kiemelte, a cél változatlanul az, hogy a jelenlegi 130 körüli szintről legalább 50-re vagy az alá csökkenjen a hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző egy hétben regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ebben az esetben tudják kontrollálni a vírus terjedését a hatóságok.

Ennek érdekében új intézkedéseket is bevezetnek: eszerint mostantól a közösségi közlekedésben és az üzletekben kötelező az úgynevezett orvosi vagy műtéti maszk. Az időseknek valamint az idősek otthonában dolgozóknak pedig FFP2 védelmi osztályú, illetve KN95/N95 jelzésű részecskeszűrő maszk viselését is előírták. Emellett arról is döntöttek, hogy a munkaadók kötelesek lesznek lehetővé tenni az otthoni munkavégzést minden munkakörben és valamennyi beosztásban, amelyeknél nem feltétlenül szükséges a munkahelyi jelenlét.

Németországban december 16-a óta csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek tarthatnak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszere pedig ügyeleti üzemmódban működik. A zárlat az eredeti tervek szerint január 10-ig tartott volna.

Ismét fordulóponthoz érkezhetett az új típusú koronavírus járványa Németországban, és a fertőzőképesebb vírusváltozatok szétterjedése miatt még nehezebbé válhat a védekezés – mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben.

Lothar Wieler a szövetségi kormány egészségügyi miniszterével tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a napi új fertőződések száma az utóbbi időszakot jellemző gyors csökkenés után stagnálni látszik.A kedvező trend érezhetően gyengül, és az esetszám stabilizálódása túlságosan magas szinten kezdődött meg. Így még nehezebb lesz elérni a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó korlátozások lebontásához szükséges járványügyi határértékeket - nyilatkozta Wieler. Ráadásul a SARS-CoV-2 új, fertőzőképesebb és valószínűleg veszélyesebb változatai egyre inkább terjednek, főleg az elsőként Angliában azonosított, B 1.1.7. jelzésű változat. Nem tudni még, mekkora szerepe van ennek a fejleménynek abban, hogy kezd megállni a tavaly ősszel kibontakozott fertőzéshullám enyhülése, de nagyon valószínű, hogy a mutációk miatt nehezebb lesz a védekezés, és egyre több járványkitörés történik majd fiatalok és gyerekek körében – tette hozzá a Robert Koch országos közegészségügyi intézet vezetője, aki megjegyezte: Így minden meggondolatlan lazítás felgyorsítja a vírus terjedését, és hamar visszaveti az országot a karácsony előtti viszonyok közé, amikor a napi új fertőzések száma meghaladta a harmincezret, a halesetek száma pedig megközelítette az ezret. Jens Spahn egészségügyi miniszter azt mondta, hogy egyelőre oldalazás – egyértelmű trend nélküli mozgás – látszik a járványügyi adatokban, és az is, hogy igen jelentősek a regionális eltérések. Számos járásban már jóval a korlátozások enyhítésének feltételéül szabott 35 alatt van az úgynevezett hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) – a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma -, míg egyes térségekben nagyságrendekkel felette. Ezért a védekezés átalakulására, országosan egységes helyett térségenként eltérő megoldásokra lehet számítani. Óvatosan, nagy körültekintéssel kell eljárni, el kell kerülni például, hogy egy zárlat alatt lévő régióból mindenki átjárjon vásárolni a szomszédos településeken a jobb járványügyi helyzet révén nyitva tartó üzletekbe – fejtette ki a német egészségügyi miniszter, aki hozzátette: az viszont az egész országra érvényes, hogy a vakcinaellátás javulásával lendületet vesz az oltási kampány. Tovább erősíti a védekezést, hogy márciustól ingyenessé teszik az úgynevezett antigén gyorsteszteket, és megjelennek a piacon az egészségügyi képzettség nélkül, önállóan elvégezhető gyorstesztek is – mondta Jens Spahn. Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 9113 új fertőződést regisztráltak. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 9860-hoz képest.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll