Létrehozva: 2020.10.18.

Nehéz helyzetben a székelyföldi turizmus

A koronavírus-járvány miatt jelentős kihívás előtt állnak a székelyföldi panziósok, illetve általában a vendéglátásból élők. Talán még sohasem érezték ennyire elzárva magukat az anyaországtól – a határlezárások miatt ugyanis alig érkezik magyarországi vendégük, írta a vasarnap.hu.

A koronavírus-járvány mindenütt, így Magyarországon is jelentős károkat okoz a turizmusban és az arra épülő szolgáltatásokban. Bár a hazai vidéki turizmus a belső fogyasztás révén kiváló kihasználtságot tudott elérni ebben a kényszerű helyzetben, ugyanakkor a külföldi látogatókra épülő fővárosi vendéglátás soha nem látott mélypontra zuhant.

De nemcsak Magyarországon, hanem az egész térségben átrendeződik az idegenforgalom; a szereplők most leginkább a veszteségeiket igyekeznek minimalizálni.

Az elszakított országrészek – korábban magyar látogatókra épülő – turizmusa is pillanatok alatt megfeneklett. A határ menti települések mellett egy-egy partizán utazó „át-átszökik” ugyan, de ők is csak a szolgáltatások egy igen kis részét veszik igénybe, elvétve töltenek el idegenben vendégéjszakákat.

A világjárvány által okozott gazdasági krízis kifejezetten hátrányosan érinti Székelyföldet. Mégpedig nem csak a vendéglátókat, hiszen a jóformán ipar nélküli régió a rendszerváltozás óta egyre inkább a turizmusára épít. A csíksomlyói búcsú, valamint számos egyéb, jól bejáratott rendezvény és program elmaradása következtében több ezer vendéglátással foglalkozó székely család megélhetése vált kérdésessé. Az elmúlt két évtizedben intenzíven növekvő székelyföldi turizmusban ráadásul nemcsak a már megkezdett infrastrukturális fejlesztéseket kellett félbeszakítani a válság hatására, hanem

a vendéglátást is részint újra kell értelmezni.

A nagy többségében magyar ajkúak által lakott Székelyföld a mostani helyzetben elsősorban a romániai vendégekkel számolhat. Az elmúlt hónapok azonban rámutattak arra, hogy számos székely panziós – az olykor felmerülő nyelvi problémák miatt – nem képes teljes körűen megértetni magát a román vendégekkel. Egy általunk megkérdezett panziós elmondta: amikor az idei első román vendége megérkezett, akkor döbbent rá, hogy bár hosszú évek óta folytat vendéglátói tevékenységet, eddig román vendége nem érkezett.

A belföldi turizmus arra ad lehetőséget, hogy a románok jobban megismerjék Székelyföldet. Székelyudvarhelyen több román arról számolt be, hogy „úgy érzi magát, mintha Magyarországon lenne. Olyanok az épületek, a város hangulata, és mindenki magyarul beszél”.

A járvány tehát lehetőséget teremtett rá, hogy Székelyföld jobban megismerhetővé váljon a románok számára is.

Székelyföld ma leginkább a természeti kincseire, erdőire, borvízforrásaira építhet, melyek mindamellett, hogy függetlenek a különböző állampolitikai szempontoktól, még „vírusmentesek” is. Ahogyan arról korábban is szó esett Kovászna megye is gőzerővel dolgozik azon, hogy visszaszerezzék a turisták bizalmát (Visit Covasna Safe Place kampány) – mely a pandémia ideje alatt igen nehezen megy.

A félelem, a koronavírus miatti aggodalmaskodás sokakat elrettent az erdélyi kikapcsolódástól.

A panziósok és vendéglátók most a vírushelyzet enyhülésében bíznak, mely lehetőséget biztosíthatna arra, hogy – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is sok magyar turista látogasson el szilveszterezni Székelyföldre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút