POLITIK

Napokon belül leállhat az amerikai kormány, óriási káosz a láthatáron

A Szenátusban csaptak össze a republikánusok és a demokraták.
címkék:

Napokon belül leállhat az amerikai kormány működése, miután helyi idő szerint hétfő késő délután a szövetségi törvényhozás felsőháza leszavazta azt a törvényjavaslatot, mellyel felfüggesztették volna a kormányzati adósságplafont és biztosították volna végrehajtó hatalom finanszírozását. A törvény elfogadásához legalább hatvan támogató voksra lett volna szükség a 100 fős szenátusban, az 50 fős republikánus frakció azonban egyhangúan leszavazta a javaslatot, mondván, hogy a demokraták és a Biden-kormány jelentősen többet kíván költeni a közösből, mint amennyit Amerika lehetőségei jelenleg lehetővé tesznek – írja az USA Today amerikai hírportál.

A leszavazott törvényjavaslat december 3-ig meghosszabbította volna a kormány finanszírozását, és 2022. december 16-ig felfüggesztette volna az adósságlimitet. Az intézkedés emellett 28,6 milliárd dollárt biztosított volna a természeti katasztrófák utáni helyreállításra, és 6,3 milliárd dollárt az afgán bevándorlók számára.

A republikánusok szerint a demokraták egyedül foglalkoztak az adósságlimit kérdésével, őket teljesen kizárták a döntéshozatalból, ezért nem maradt más választásuk, mint leszavazni a törvényt. Ezzel szemben a demokraták azt mondják, hogy mindkét pártnak támogatnia kellene az adósságlimit emelését, ahogyan az a Trump-kormányzat alatt háromszor is megtörtént, mert a kormány fizetésképtelensége világméretű gazdasági válságot idézhet elő.

Ha bekövetkezik a legrosszabb, é szeptember 30-ig nem állapodik meg a Kongresszus az államapparátus finanszírozásáról, kormányzati leállás következik, melynek következtében számos kormányzati funkció működése leáll. Utoljára a Trump-kormány idején történt kormányzati leállás, 2019. december 22 és 2019. január 25 között.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?