Létrehozva: 2020.08.22.

Nagyon sokan kapták el a koronavírust tengerparti nyaralás közben

Most már tényleg jó, hogy a végéhez közeledik a főszezon. Ha még sokkal tovább tartana, talán még durvább lenne a koronavírus-helyzet Európában.

 

Arra kéri a magyarokat a kormány, hogy szeptember 1. után senki ne menjen külföldre nyaralni, főleg ne a déli országokba – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülésen. Arról is beszámolt, hogy a koronavírussal kapcsolatos országbesorolások között Norvégiát sárgából zöld kategóriába helyezték.

Gulyás arra figyelmeztetett, hogy mivel az európai adatok néhány hét késéssel a magyarországi statisztikákra is hatással lehetnek, nem lehet szó a jelenlegi szabályok enyhítésről. A legnagyobb veszélyt most a járvány behurcolása jelenti, a legtöbb esetben külföldről hozzák be a koronavírust Magyarország területére.

Több mint 14 300 osztrák jelentkezett önkéntes, ingyenes tesztelésre a horvátországi nyaralásuk után. Közülük 279 ember mintája lett pozitív, közölte Rudolf Anschober egészségügyi miniszter Bécsben.

Horvátországban a negyedik egymást követő napon döntött rekordot az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, meghaladva a háromszázat – derült ki a válságstáb szombati jelentéséből. Szlovéniában is nőtt a napi új esetek száma.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 92 esetnél, köztük kilenc külföldi állampolgárnál mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.

Európában a legsúlyosabb helyzet Spanyolországban van, ahol a legfrissebb adatok szerint 386 ezer fertőzöttről és közel 29 ezer halottról tudnak a hatóságok.

A spanyol egészségügyi hatóságok augusztus elején beismerték, hogy nem sikerült „tökéletesen” megakadályozniuk a vírus terjedését. Az országban több régióban különböző mértékű korlátozásokat léptettek életbe, sok helyen ismét bezártak az éjszakai szórakozóhelyek. A járványgócpontok pedig nem csak a nagyobb városokban alakulhatnak ki, hanem vidéken és a tengerpartokon is, ugyanis korábban a korlátozások elől „menekülő” városiak az első hírek hallatán máris elindultak a bezártság elől. A turizmusra erősen építő, 12 éve válságban lévő gazdaság pedig igyekszik túlélni valahogyan a nyarat, miközben a külföldi vendégek és az afrikai vendégmunkások is a vírus behurcolásának veszélyével fenyegetnek.

Horvátországban a harmadik egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma, ami annak következménye, hogy az ország megnyitotta határait a turisták előtt. Délnyugati szomszédunknál a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint 7594 fertőzöttet tartanak nyilván, illetve 169-en haltak meg, egymillió főre pedig 1849 megbetegedés jut, ami több mint háromszorosa a magyarországinak.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed és a fiatalok a legfőbb terjesztők.Az ottani válságstáb még a múlt pénteken döntött arról, hogy az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig tarthatnak nyitva és zárt térben nem rendezhetnek bulikat. Horvátországban tehát egyértelműen a vírus turizmusból fakadó behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt. A horvátországi gócpontokra jó példa a szomszédos Szlovénia, ahol szintén egyre csak emelkedik a regisztrált betegek száma, a behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik és a fiatalok körében terjed.

Olaszországból pénteken már olyan hírek érkeztek, hogy a csütörtöki 845 után 24 óra alatt 900-zal növekedett a betegek száma, ami május közepe óta a legrosszabb adat, miközben a fertőzöttek átlagéletkora 34 évre csökkent, ami márciusban még 62 év volt.

Pénteken már olyan hírek érkeztek, hogy a csütörtöki 845 után 24 óra alatt 900-zal növekedett a betegek száma, ami május közepe óta a legrosszabb adat, miközben a fertőzöttek átlagéletkora 34 évre csökkent, ami márciusban még 62 év volt.

A reptereken, kikötőkben és határokon lehetőség van helyszíni gyorstesztek elvégzésére, de elfogadják a 72 óránál nem régebben elvégzett koronavírus-teszt eredményét, illetve azt is, ha az Olaszországba belépő vállalja, hogy két napon belül elvégezteti a tesztet, az eredmény megérkezéséig pedig karanténba vonul.

Romániában először emelkedett 500 fölé a koronavírusos megbetegedés miatt intenzív osztályon kezelt súlyos betegek száma – közölték hivatalosan. A szombaton kora délután közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában enyhén csökkent, és az elmúlt két hét átlaga alá esett az újonnan bejegyzett fertőzések száma, viszont csúcsot döntött a súlyos esetek száma.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

mandiner.hu

„Magyarország az utolsó hely Európában, ahol a konzervatívok összegyűlhetnek” – nyílt levél a NatCon-botrány után

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja