Létrehozva: 2020.05.12.

Nagy-Britanniában idén elmarad a nyár?

A brit egészségügyi miniszter nem kertelt amikor egy reggeli televíziós műsorban megkérdezték, mi is várható az idei nyáron, hogyan és miképp lesz a nyaralással és a külföldi utakkal.

Ahogy a brit sajtó fogalmaz, az egészségügyi miniszter Matt Hanckock végre tiszta vizet öntött a pohárba, amikor a szokásos nyári nyaralásról kérdezték. Az mondta teljességgel valószínűtlen, hogy úgy, mint az előző években emberek százezrei lepjék el a tengerpartokat és milliók utazzanak külföldre az egymást érő repülőjáratokkal. Kijelentette, hogy mindent át kell értékelnünk ami a korábbi nyaralással, tömeges utazásokkal kapcsolatos, magyarán nyáron sem lesz semmi sem olyan, mint régen.

Hogy pontosan mit hoz a jövő még nem tudni, tette hozzá, de abban biztosak lehetünk, hogy a távolságtartás és a maszkviselés a mindennapok része lesz a nyári hónapokban is. Hogy mindez bármiféle „nyaralásra emlékeztető” tevékenységet hogyan befolyásol majd, azt még csak találgatni lehet.

„Ez a keserű igazság.” – mondta némi szomorúsággal a hangjában az egészségügyi miniszter.

Hozzátette, hogy teljesen bizonytalan és számos tényezőtől függ, hogy melyik külföldi ország mikor nyitja majd meg a határait, s hogy milyen feltételekkel lehet majd egyáltalán elhagyni Nagy-Britanniát. És aztán visszatérni oda.

Ettől a héttől kezdve aki belép az országba, automatikusan két hét karantén vár rá.

Hasonlóan 2 hetes a karantén a világ számos más országában Spanyolországban péntektől kötelező a 2 hetes karantén mindenkinek aki belép az országba. Egy megadott címen kötelező jelleggel maguknak a beutazóknak kell izolálni magukat az új szabályok értelmében. Ez az előírás a spanyol járványügyi vészhelyzet végéig lesz érvényben. Ezt pillanatnyilag május 24-ig hirdette ki a miniszterelnök Pedro Sanchez, aki azonban már bejelentette, hogy ötödik alkalommal is meg fogja hosszabbítani a korlátozásokat, ezúttal valószínűleg június végéig.

Ugyancsak 2 hetes karantén vár arra, aki Írországba kíván beutazni.

Szintén 14 napos „önkéntes” karantén vár a Ciprusra beutazókra. Olaszországba már eleve csak olasz állampolgárok utazhatnak be, kivételt csak nagyon ritka esetekben, nyomós egészségügyi vagy üzleti indokok alapján tesznek.

Jordánia egyelőre május 21-ig tiltotta meg a külföldiek beutazását, aki mégis leszáll a repülőgépről azt 14 napos karantén várja.

Máltán, Portugáliában és Romániában ugyancsak ez a 14 napos elkülönítés van érvényben.
Minden uniós tagállam betiltotta a nyilvános összejöveteleket, (részben vagy teljesen) bezárta az iskolákat, és bevezetett bizonyos határátlépési/utazási korlátozásokat. A koronavírus-járvány megfékezése céljából az Európai Bizottság március 16-án ajánlást adott ki a tagállamoknak arra, hogy összehangolt intézkedésként rendeljék el a harmadik országokból az EU-ba irányuló nem halaszthatatlan utazások korlátozását, kezdetben 30 napig. Miután az uniós országok vezetői megállapodtak erről, minden EU-ország (Írország kivételével) és schengeni társult ország (Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) bevezette az utazási korlátozást. Április 8-án a Bizottság felkérte a tagállamokat és a schengeni övezethez tartozó nem uniós országokat, hogy a területükre való nem halaszthatatlan beutazások ideiglenes korlátozását hosszabbítsák meg május 15-ig. 2020. május 8-án a Bizottság az EU+ térségre vonatkozó utazási korlátozások további 30 nappal történő meghosszabbítását javasolta. A tervek szerint e korlátozások 2020. június 15-ig lesznek érvényben. Az utazási korlátozásokat fokozatosan kell majd feloldani: amint a járvány megfékezésére irányuló intézkedések feloldásáról szóló közös európai ütemterv is hangsúlyozza, először a belső határellenőrzések fokozatos és koordinált módon történő megszüntetését kell megkezdeni, mielőtt második szakaszban enyhíteni lehetne a külső határokon bevezetett korlátozásokat. Az EU+ térséghez tartozik az összes schengeni tagállam (beleértve Bulgáriát, Ciprust, Horvátországot és Romániát) és a négy schengeni társult ország (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc).

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll