POLITIK

Nagy-Britannia is támogatja Lengyelországot

Lengyelország a legfontosabb NATO-szövetségesünk Európában – jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök, miután Londonban tárgyalt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel. Johnson hozzátette, folytatni fogják a két ország közötti együttműködést a védelem tekintetében és más stratégiai területeken is. A fehérorosz elnök eközben a lengyel határra látogatott.
címkék:
  • Szerző:

A lengyel miniszterelnök megköszönte Nagy-Britannia szolidaritását, valamint hozzátette, örül, hogy brit kollégája is hasonlóan látja a lengyel–fehérorosz határon kialakult helyzetet. Mint mondta, a két fél azonos álláspontot fog képviselni nemcsak a migrációs válságban, de az energiaárak ügyében, valamint az ukrán válság tekintetében is. Nagy-Britannia nagyon jó szövetségese, és barátja Lengyelországnak – fűzte hozzá a lengyel kormányfő. Elmondta, a most kialakult migrációs válság egész Európa számára kihívást jelent.

Morawiecki múlt hét vasárnap indult diplomáciai körútra, hogy találkozzon a balti államok, a Visegrádi Négyek miniszterelnökeivel, a német, a brit kormányfővel, valamint a francia elnökkel is, abból a célból, hogy támogatást szerezzen Lengyelországnak a migrációs válság megoldása érdekében.

Aggodalmát fejezte ki és teljes szolidaritásáról biztosította Lengyelországot, Lettországot, és Litvániát a NATO közép-kelet-európai tagállamait tömörítő B9 országcsoport. A B9-ek bukaresti miniszteri értekezletének zárónyilatkozatában az aláírók támogatásukat fejezték ki a NATO védelmi szerepének megerősítését illetően, hogy a szövetség képes legyen valamennyi tagországa biztonságát garantálni.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken ellátogatott egy, a lengyel határhoz közeli migránsközpontba. „Értsék meg, nem kezdhetünk háborút azért, hogy folyosót nyissunk Németország felé”, ahova sok migráns szeretne eljutni – mondta az ott lévőknek az elnök. Péntekre virradóra újabb migránscsoport próbált meg erőszakkal átjutni a határon, valamint zavargás volt egy lengyelországi befogadó táborban.

Szolidaritásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök is Lengyelország miniszterelnökét az országa keleti határain kialakult migrációs és politikai válság miatt.

A francia államfő is fogadta hivatalában Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnököt. Emmanuel Macron az Elysée-palota tájékoztatása szerint hangsúlyozta, Franciaország készen áll arra, hogy akár a helyszínen támogatást nyújtson a válság megoldásában, mindannyiunk biztonságának érdekében. A francia köztársasági elnök emellett sürgősnek tartja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közreműködésének megerősítését a határon tapasztalható humanitárius problémák orvoslására.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron megerősítette, hogy uniós partnereivel együtt továbbra is nyomás alatt kívánja tartani Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt annak érdekében, hogy befejezze a migránsok felhasználását politikai célokra az Európia Unióval szemben. Emmanuel Macron annak érdekében is szót emelt a lengyel miniszterelnöknél, hogy a média szabadon tájékoztathasson a kialakult helyzetről a határ lengyel oldaláról. A két ország vezetője a párizsi találkozón a jogállamiság lengyelországi helyzetéről is egyeztetett.

A köztársasági elnök emlékeztette Morawieckit aggodalmaira e kérdésben, és arra kérte a lengyel kormányt, hogy találjon olyan megoldást, amely megfelelően biztosítja a jövőben az Európai Unió alapértékeit – áll az elnöki hivatal közleményében.

A Fehéroroszország által folytatott hibrid háború az elmúlt harminc év legkomolyabb kísérlete Európa destabilizálására – jelentette ki Mateusz Morawiecki.

A fehérorosz hatóságok taktikát váltottak, most már főként kisebb csoportokban terelik a migránsokat a Lengyelországgal közös határhoz – közölte a lengyel védelmi miniszter. Varsó kész pénzügyileg támogatni a migránsok hazatérését.

A hétvégén is több, csoportos határátlépési kísérlet történt a lengyel–fehérorosz határon. Az esetek többségét a lengyel határőrség közlése szerint Dubicze Cerkiewne településnél észlelték, ahol a legnagyobb migránscsoport mintegy kétszáz főt számlált.

A bevándorlók többek között köveket, petárdákat dobáltak a lengyel oldalra, könnygázt is használtak. A határvonal lengyel oldalára huszonnégyen jutottak át, ott viszont feltartóztatták és visszafordították őket.

A fennálló helyzetről szólva Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter szombaton az RMF FM rádiónak elmondta, fel kel készülni arra, hogy a Fehéroroszország által folytatott hibrid támadás hónapokig tart majd.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a támadás más lehetőségeit keresi – tette hozzá Blaszczak, hozzátéve: a fehérorosz hatóságok ahelyett, hogy egy területre koncentrálnák a menedékkérőket, kisebb csoportokban terelik őket a határhoz annak teljes hosszában. A tárcavezető lehetségesnek nevezte, hogy a migránsok az ukrán határt is megostromolják, miután a lengyel határ átjárhatatlannak bizonyult.

A nemzetvédelmi miniszter nyilatkozata másnapján a lengyel határőrség közölte, hogy a fehérorosz hatóságok aktívan támogatják a migránsok tömeges határátlépési kísérleteit. Tájékoztatásuk szerint a hétvégén a fehérorosz rendvédelmi szervek vitték a bevándorlókat katonai teherautókon közvetlenül a határhoz, és fatáblákkal is ellátták őket, hogy ezeket felhasználva át tudjanak mászni a szögesdróttal megerősített határkerítésen.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tegnap Észtországba, Litvániába és Lettországba látogatott, hogy a migránsválságról tárgyaljon. A miniszterelnök szerint „egy új típusú, hibrid háborúval nézünk szembe ma Lengyelország keleti határán, egy olyan háborúval, amelyben a migránsok fegyverek, és amelyben a dezinformáció is egy fegyver”.

A politikus Fehéroroszországot sújtó további szankciók bevezetését helyezte kilátásba. Beszélt arról is, hogy Varsó hajlandó finanszírozni a migránsok hazatérését származási országaikba. Morawiecki a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a Minszk által folytatott hibrid háború az elmúlt harminc év legkomolyabb kísérlete Európa destabilizálására.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?