POLITIK

Nagy a baj: ezért nem találsz a piacon málnát

Az ültetvények 90 százaléka megszûnt az országban. Akár végleg eltûnhet a magyar málna.
  • Szerző: Ripost

Végleg eltűnhet a magyar málna!

25 év alatt megszűnt a málnaültetvények több mint 90 százaléka, ma már alig néhány száz hektáron foglalkoznak a rendkívül munkaigényes gyümölcs termesztésével. A korábbi, 25 ezer tonnát is meghaladó éves termelés jelentős része ipari célra ment. Ez azóta megszűnt Magyarországon, és csupán friss áruként értékesítik gyümölcsüket a piacra termelők. A fagyasztott málna importból kerül a hazai boltokba – írja a vg.hu.

A legnagyobb probléma, hogy bár a magyar málna íze kiváló, nem korszerű fajták alkotják az ültetvényeket, és hogy a málna számára nem kedvező a hazai klíma.

Idén is jelentős fagykárokat szenvedett a gyümölcs, miközben a nyári kánikulát sem bírja, ami miatt gyengébb minőségű a termés. A termésátlagok is jóval a gazdasági megtérülést jelentő 10 tonna feletti hektáronkénti hozam alatt vannak.

Ugyanakkor a málnabokrok ápolása és a szüret is nagy gondosságot és jelentős kézimunkaerőt igényel. A málnaszedésre egyre nehezebb munkaerőt találni, a munkások bére pedig az árbevétel jelentős hányadát elviszi.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?