Létrehozva: 2020.06.19.

Most egy angliai húsüzemben mutattak ki tömeges koronavírus fertőzést. A hűtés lenne az oka?

Először Kínában, aztán az USA-ban, majd Németországban, most meg Angliában mutattak ki egy húsfeldolgozó üzemben tömeges koronavírus fertőzést. Miért éppen ezeken a helyeken támad újra a vírus?

A legfrissebb hír szerint Angliában, Cleckheaton-ban egy nagy húsfeldolgozó üzemben több mint száz munkás esetében mutattak ki koronavírus fertőzést. Ez már zsinórban a negyedik olyan újabb tömeges megbetegedés amelyik húsfeldolgozó üzemben tör ki. Hogy ennek mi az oka, azt még találgatják a szakemberek.

Pekingben hatalmas a készültség, ugyanis a koronavírus második hullámát próbálják csírájában elfojtani a városban. Kínában az elmúlt napon 40 új fertőzöttet regisztráltak, melyből 27 esetet Pekingben fedeztek fel. A kínai főváros legnagyobb élelmiszer ellátó nagybani piacán ütötte fel a fejét a koronavírus, kilencven százalékban ez a piac biztosítja Peking gyümölcs- és zöldségellátását. A fertőzést egyelőre egy olyan hűtőipari vágódeszkára vezették vissza, amelyen importált lazacot szeletelnek.

Ez volt az első eset amikor a húsfeldolgozás és a tömeges fertőzés kapcsolatba volt hozható. A kínai kutatások arra utalnak, hogy a Pekingben kitört járvány Európából származik. Az nem ismert pontosan, hogy milyen úton került be az országba a vírus, továbbra is zajlik a nyomozás.

Az Egyesült Államok óriási húsfeldolgozóiból is sorra érkeztek a hírek a megbetegedésekről. Ez olyan méreteket öltött, hogy most már legalább 13 ezren kaphatták el a vírust a húsipari dolgozók közül, és annyian betegedtek meg, hogy a kapacitások 30 százalékát le kellett állítani emiatt. Ezért helyenként húshiány van az USA-ban, sok helyen kifogyott a burger-húspogácsa, volt ahol korlátozták a boltban megvásárolható hús mennyiségét, és az árak is jelentősen emelkedtek.

Németországban, Spanyolországban, Írországban, Kanadában, Ausztráliában és a húsiparban világverő Brazíliában is betört a fertőzés számos nagyobb húsfeldolgozóba.

Az észak-rajna-vesztfáliai Rheda-Wiedenbrückben működő Tönnies sertésfeldolgozóban 657 koronavírus-fertőzött alkalmazottat regisztráltak az elmúlt 48 órában a német egészségügyi hatóságok.

Németországban jelenleg 6590 aktív fertőzött van, tehát a Tönnies üzemében dolgozók jelenleg az összes aktív koronavírusos eset 10 százalékát teszik ki – írja a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása.

Németországban egyébként nem ez az első eset, hogy egy húsfeldolgozó üzemben járványgócpontot találnak. Április végén több mint 200 munkaerő-közvetítéssel Németországba került román vendégmunkás fertőződött meg koronavírussal egy Birkenfeldben található húsüzemben. Később pedig több hasonló ipari létesítményről is kiderült, hogy gócponttá vált.

Hogy miért éppen lettek az óriási húsfeldolgozó üzemekből lesznek gócpontok a koronavírus-járványban a világ legkülönbözőbb részein, azt még csak találgatják. Annyi bizonyos, hogy a húsokat hűvösen kell tartani feldolgozás idején is, és folyamatosan nagy teljesítményű ventilátorokkal mozgatják a levegőt, így időben és távolságban is jobban tudnak terjedni a levegőcseppekhez tapadó vírusok. Ráadásul a munkafolyamatok során szorosan egymás mellé állítják a fizikai erőt kifejtő, szaporán lélegző dolgozókat. A szakemberek szerint a húsüzemek hűvösebb és párás levegője nagyon kedvez a vírus terjedésének és elsősorban ez az oka a járvány sorozatos újbóli fellobbanásának ezekben a gyárakban.

A húsüzemekben jellemző nedves, hűvös fémfelületek is kedveznek a vírusok továbbélésének és terjedésének, de még azt is a veszélyforrások köré sorolják, hogy az egymáshoz közel álló munkások a gépek zajában kiabálva, vagyis nagyra nyitott szájjal beszélnek egymáshoz, ami újabb veszélyforrást jelent. Ráadásul ezeknél az üzemeknél jellemzően vendégmunkások dolgoznak, akik különösen fertőzésveszélyes, zsúfolt tömegszállásokon élnek, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a koronavírus ennyire el tud terjedni a húsipari alkalmazottak között.

A magyar húsiparban szerencsére nem fordult elő hasonló eset. Ezt a szakértők szerint annak köszönhetően sikerült elkerülni, hogy a magyarországi üzemekben a vezetők és a dolgozók is sokkal komolyabban vették a megelőzést, mint más országokban. A kaposvári húsüzemben például a dolgozóknak csuklyás védőmaszkban kell dolgozniuk, kötelező a kézfertőtlenítés, a büfében limitálták a létszámot, nem léphetnek be az üzem területére ételfutárok és a kávéautomata helyett is előre elkészített kávé van. A magyarországi húsüzemek mindegyikében szigorú lázmérést vezettek be, több helyen úgynevezett hőkapukat állítottak fel a fertőzések gyors kiszűrésére. A legtöbb helyen a fertőtlenített munkaruha felvétele után higiéniai kapun mennek keresztül a dolgozók, ahol érintés nélkül tisztítják a kezüket és a cipőjük talpát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

life.hu

Ettől leszünk formásabbak - A 6 legjobb gyakorlati tipp nőknek

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük