INSIDER

Mit tököl Karácsony? Még mindig nem parkolhatnak ingyen a fővárosban az orvosok és a nővérek!

Ingyenes parkolás helyett plusz adminisztráció a veszélyhelyzetben – ezt kapták „segítségként” a budapesti kórházak a fővárosi önkormányzattól. Karácsony Gergely azt kérte a járvány elleni küzdelemmel elfoglalt kórházaktól, írjanak listát, kiknek és milyen rendszámú autóra kérnek ingyenes parkolást. A kórházigazgatók szerint rég be kellett volna vezetni az ingyenes budapesti parkolást, de lapzártánkig ezt nem tették.
  • Szerző: Ripost

Mint azt a korábban megírta: sok nagyvárosban, így a szomszédos Bécsben is a koronavírus-járvány kitörése utáni első intézkedések között volt, hogy eltörölték a fizetős parkolást. A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat a mai napig nem hozott ilyen döntést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sőt, még a frontvonalban dolgozó orvosok, ápolók sem parkolhatnak ingyen!

Fotó: Ripost

A civilek nyilvános tapsot szerveznek nekik, van, aki lakást ad kölcsön vagy szállítja őket, magánvállalkozók kedveskednek virággal, ingyen étellel, fodrászattal, sok mindennel, elismerve áldozatos munkájukat, de a főváros fizettet velük, ha kocsival mennek dolgozni. Pedig az ő egészségük mindennél fontosabb! Ki fogja ápolni, gyógyítani a betegeket, ha ők elkapják a vírust?

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A fővárosi polgármesteri hivatal azt kérte a kórházigazgatóktól, „írják össze, kik azok a kollégák, akiknek a munkájában segítséget jelentene az ingyenes parkolás”. Mintha más dolguk se lenne mostanában!

A kérdésére a Péterfy Kórház- és Rendelőintézet főigazgatója, dr. Sásdi Antal azt válaszolta: intézményükben több, mint 2000-en (!) dolgoznak, többségük gépkocsival jár be.

„Ekkora létszámnál a felmérés lehetetlen, ezért 140 főre leszűkítve adtunk le listát. A jó megoldás véleményem szerint a fizető parkolás azonnali felfüggesztése lenne, akárcsak pl. Bécsben”

– hangsúlyozta az igazgató.

Fotó: Ripost

Több egészségügyi intézmény vezetőjével is beszéltünk, akik hasonló véleményen voltak, sőt a többség ennél keményebben fogalmazott.

„Az a legkevesebb, hogy ne azon kelljen aggódniuk most a kollégáimnak, jöhetnek-e autóval és mikor jár le a parkolás! De járványügyi szempontból is sürgősen ingyenessé kellene tenni a parkolást, nem értem, miért nem tették ezt meg még

– fogalmazott egy másik fővárosi kórház vezetője.

Karácsony Gergely „mély együttérzéséről” tanúskodik, hogy a hivatalos közösségi oldalán ezt írta ki nemrég:

„A járvány megmutatta, milyen fontosak azok az emberek, akik az egészségügyben, a szociális ágazatban, a közösségi közlekedésben és más közszolgáltatásban dolgoznak. Becsüljük meg őket!”

Fotó: MTI

De a szavakon kívül mindazt, amire lehetősége volna, nem teszi meg a megbecsülésükért.

A természetesen megkereste a fővárosi önkormányzatot, kíváncsiak voltunk: miért terhelik tovább ebben a helyzetben a kórházak vezetőit, belegondoltak-e, hogy mi történik, ha a leadott rendszámhoz tartozó autó helyett egy másikkal kell munkába mennie az egészségügyi dolgozónak, és egyáltalán: miért tagadják meg az ingyenes parkolást, amikor alig van már forgalom Budapest utcáin és minden járványügyi szakember szerint ezt kellene tenni.

Lapzártánkig azonban nem érkezett válasz.

Folyamatosan figyeltük az önkormányzat weboldalát is, a legfrissebb posztban éppen a légszennyezettség miatt aggódtak...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?