POLITIK

Miről is szól a gyöngyöspatai ügy?

Egy bírósági döntés szerint a helyi önkormányzatnak – mint az oktatási intézmény korábbi fenntartójának – több mint 80 millió, míg a tankerületnek majdnem 20 millió forint kártérítést kell fizetnie az ügyben érintett 62 roma tanuló családjának, mert a bíróság szerint a gyöngyöspatai roma gyerekeket 2004-től kezdődően szegregálták.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A Kúria decemberben elutasította a határozat felfüggesztését kérelmező alperesi beadványt, ami azt jelenti, hogy a bíróság határozatát végre kell hajtani. Emiatt akár már most behajthatnák a 100 millió forintot, csődbe juttatva ezzel a gyöngyöspatai önkormányzatot. Az ügy a Soros-hálózat pénzszerző akciójaként foglalható össze. Ráadásul a jogi eljárást nem a roma gyerekek szülei, hanem a Soros-hálózat képviselői kezdeményezték.

A téma kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök az évindító sajtótájékoztatóján közölte, az ítélet sérti az emberek igazságérzetét.

„Ha gyöngyöspatai lennék, megkérdezném, hogyan lehetséges, hogy egyesek minden munka nélkül hatalmas összeget kapnak„ – mondta.

Utóbb az is kiderült, hogy a pereskedés hátterében egy Soros-hálózathoz tartozó, stratégiai pereskedő szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (Chance For Children Foundation, rövidítve: CFCF) áll. 2004-ben jött létre és 2016-ban meg is szűnt a szervezet – bár inkább csak átalakult.

„A szervezet munkatársai – köztük Mohácsi Erzsébet, aki Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es európai parlamenti képviselő testvére – voltak az megalapozói a hivatalosan a párbeszédes Jávor Benedek bukott EP-képviselő által kezdeményezett kötelezettségszegési eljárásnak, amely a romák hazai szegregációjának a vádjával indult. Annak ellenére is pereskedtek a roma tanulók „érdekében”, hogy azzal a szülők és a helyi közösség nem értett egyet.

A támogatók között ott volt a Nyílt Társadalom Intézet, a Magyar Soros Alapítvány, a Norvég Civil Támogatási Alap, az Ökotárs Alapítvány és a Sigrid Rausing Trust, amely nevek már ismerősen csenghetnek. A Norvég Civil Alaptól csak egy projektjükre 66 ezer eurót kaptak.

Érdekesség, hogy a CFCF két projektfelelőse mellett ott szerepel Karlik Cintia neve is, aki a Budapest Pride sajtószóvivője.

A miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy a kiindulópont a magyar emberek igazságérzete.

A magyar emberek támogatják, hogy segély helyett munkát adjunk - mondta. A felzárkóztatást is mindenki támogatja, és az ingyen étkezést is. A magyarok nem rasszisták – tette hozzá. Keresik a magyarok az együttműködés minden útját, de azt senki nem fogadja el, hogy pénzt adunk a semmiért – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy az utóbbi évek felzárkóztatási programja sikeres volt, és a mostani ítélet ezt veri szét.

Úgy nem lehet orvosolni a bajt, ha pénzt adunk a semmiért. Ha szolgáltatást adunk, az egy járható út. Szerencsétlen bírói ítélet született, ráadásul a Soros-szervezetek provokációja eredményeként indult el az eljárás – mondta a kormányfő.

A térség országgyűlési képviselője csütörtöki ajánlata szerint, mivel Gyöngyöspata nem tud ennyi pénzt előállítani, ezért felajánlotta, hogy ne készpénzben térítsék meg az érintett családoknak a kártérítést, hanem oktatási és képzési lehetőségben „fizesse” ki az önkormányzat.

Mindez úgy nézne ki, hogy az összeg keretein belül kínálnának az érintett gyerekeknek idegen nyelvi és informatikai, továbbá szakképesítést biztosító képzéseket. A „csomagban” beilleszkedést, illetve traumafeldolgozást segítő foglalkozások is szerepelnek.

A több mint 80 milliós összeg a helyhatóság saját éves bevételeinek a duplája, melynek kifizetése csődbe juttathatja Gyöngyöspatát.

A Hír TV szavazást indított azért, hogy kiderüljön, kivel értenek egyet a magyar emberek az ügyben. Mutatjuk a kérdést és a telefonszámot, amire SMS-t lehet küldeni:

 

címkék:
És ezeket olvastad már?