POLITIK

Minden negyedik nő fél elmenni otthonról ebben a skandináv országban

Nehéz helyzetben vannak a nők a sok illegális bevándorlót befogadó, multikulturális Svédországban – egy felmérésből az derül ki, hogy a nők negyede fél elmenni otthonról este, mert attól tartanak, megtámadják őket.
címkék:
  • Szerző: Ripost

De nem csak ők tartanak a támadásoktól, a tanulmány szerint a megkérdezettek 15 százaléka, nemtől függetlenül sem szívesen megy el otthonról sötétben a fenti okok miatt.

Svédország a 2015-ös migrációs válság óta számos illegális bevándorlót fogadott be, aminek eredményeként megnőtt a bűncselekmények száma az országban. Egyre több szexuális erőszaknak esnek áldozatul a nők, az adatok szerint az utóbbi négy évben megháromszorozódott a szexuális bűncselekmények száma.

Nemrég egy szexuális zaklatási ügy felderítésében a rendőrség egy arrafelé új módszerhez nyúlt, a lakosság segítségét kérték.

Az eset augusztusban történt Malmöben, ahol két húszas éveikben lévő férfi megerőszakolt egy 30 éves nőt. Az elkövetőket felvette a térfigyelő kamera, a rendőrség pedig úgy döntött, kiadják a fotókat a két férfiról a médiában. Mint kiderült, a képek közzététele nagyban megkönnyítette a nyomozást, ugyanis rengeteg hasznos információ érkezett be. Végül egyébként az elkövetők saját magukat adták fel a rendőrségen, miután felismerték magukat a felvételeken.

Emellett rengeteg a fegyveres támadás is, szinte minden héten több autót gyújtanak fel, és a robbanások sem példa nélküliek. Tavaly novemberben csak egy éjszaka alatt 19 autót gyújtottak fel, és egy robbanás is történt a Stockholmtól északra lévő Märstában.

Nagy visszhangot keltett amikor a svédországi Trollhättan egyik no-go zónájában egy bingó játék után idős embereket támadtak meg fiatal migránsok az épület előtt. Az esetről felvétel is készült, amin tisztán hallatszik, amint a gyerekek trágár szavakat kiabálnak az idősekre és fenyegetik őket, később pedig kövekkel dobálták meg őket.

A multikulturális Svédországban több no-go zóna is található, hiszen a sok befogadott migránsnak sokszor nem sikerült beilleszkedni. A szóban forgó no-go zónában is többször tartott már razziát a rendőrség.

A svédek ugyanakkor próbálják szépíteni a valóságot, és a veszélyes kerületeket nem no-go zónának nevezik, hanem a „sérülékenységük” szerint csoportosítják őket. A listán olyan városok szerepelnek, mint Stockholm vagy Malmö, ahol például a fegyveres támadások száma nőtt meg.

 

1 millió 960 ezer bevándorló

Svédországba az elmúlt években több százezren érkeztek. A hivatalos statisztikai adatok szerint 2014-ben nyolcvanegyezer, egy évvel később százhatvanháromezer, 2016 és 2018 között további hetvenhatezer illegális migráns érkezett az országba. Velük együtt már egymillió-kilencszázhatvanezer bevándorló van Svédországban, ami a teljes lakosság 19 százaléka. A hatóságok

száz olyan migránst is beazonosítottak, akik az Iszlám Állammal vannak kapcsolatban.

A bevándorlók és a növekvő bűnözés miatt eközben egyre több svéd hagyja el az országot. Van olyan város, ahonnan néhány év alatt a lakosság több mint 6 százaléka elköltözött.

Az országba érkező migránsok jellemzően nem tudnak integrálódni, nem munkával akarnak pénzt keresni, hanem a svéd szociális ellátórendszert akarják kihasználni. A Svédországba érkező migránsok nagy része egyáltalán nem tud vagy nem is akar elhelyezkedni a munkaerőpiacon, így pedig az eltartottak számát gyarapítja

A migránsok nagymértékű beáramlása, valamint a sikertelen integráció együttesen ahhoz vezet, hogy az ország bizonyos területein soha nem látott gyorsasággal alakul át a kultúra. Többen felvetették például, hogy a ramadán lezárását jelentő napot nemzeti ünneppé kellene nyilvánítani Svédországban.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?