POLITIK

Minden amit a legfrissebb Covid-intézkedésekről tudni kell

Összefoglaló a napokban megszületett új intézkedésekről.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot is, ezért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a hatályos járványügyi korlátozásokat meghosszabbítják március 15-ig. Orbán Viktor miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy az utazási korlátozásokat tovább fogják szigorítani. A részletszabályozás kidolgozása az Operatív Törzsre vár. Orbán Viktor sokadszorra kihangsúlyozta már, hogy a járványt csak az átoltottság növelésével lehet leküzdeni, ezért ismételten regisztrációra biztatott mindenkit. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője pedig a plázák ideiglenes jellegű, mintegy kéthetes időszakra történő bezárására tett javaslatot. Mindezen tervezett lépések azzal állhatnak összefüggésben, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette: Magyarországon is megjelent a koronavírus úgynevezett dél-afrikai mutációja, amelyről ugyan sokat még nem tudunk, de azt már igen, hogy lényegesen veszélyesebb az eddigi mutánsoknál.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy tekintettel a koronavírus-járvány harmadik hullámára, március 15-ig meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat. A miniszter ezzel kapcsolatosan kiemelte: Ha elérkezik a nyitás pillanata, mindenképpen figyelembe fogják venni a Nemzeti Konzultáció eredményét, éppen ezért arra kérnek mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet, hogy ténylegesen egy konszenzusos megoldás szülessen„.

Melyek azok a bizonyos korlátozások, amelyek érvényben maradnak?

A jelenlegi járványügyi korlátozások 2020. november 11-én léptek hatályba, ezek bevezetésével sikerült megakadályozni a járvány második hullámának a felfutását. Mivel azonban már a harmadik hullámban vagyunk, ezért nyilván nem lehet most lazítani.

Tehát március 15-ig marad az este 8 óra és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalom, amely alól csak munkavégzési igazolással lehet mentesülni. Ezenkívül kivételt csupán a lakóhelytől 500 méteres körzetben megengedett kutyasétáltatás jelent.

A boltoknak – leszámítva a gyógyszertárakat és a benzinkutakat – este 7 órakor be kell zárniuk, hajnali 5 előtt pedig nem nyithatnak ki.

Az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban és a 10 000 főnél nagyobb települések közterületein kötelező a maszkviselés, illetve a társadalmi távolságtartási szabályok betartása. Továbbá mindenfajta gyülekezés tilos, ideértve a sport- és a kulturális rendezvények megtartásának a tilalmát. A zárt kapus sportrendezvények ugyanakkor megengedettek.

Családi és magánrendezvényeken maximum 10 fő vehet részt. Esküvőket csak szűk családi körben, lakodalom nélkül lehetséges tartani. A temetéseken pedig maximum 50 fő vehet részt.

Az éttermek, vendéglátóhelyek vendégeket nem fogadhatnak. Étteremben csak addig lehet tartózkodni, amíg az illető átveszi az ételt. A kiszállítás természetesen megengedett. A szállodák sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti vagy oktatási célú utakat.

Az óvodák és az általános iskolák nyitva tarthatnak, középiskolától felfele viszont az oktatás otthon zajlik, online formában. Ez vonatkozik az egyetemekre is.

Érvényben marad az ingyenes közterületi parkolás, ez a parkolóházak ingyenes éjszakai használatát is jelenti.

Külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani.

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban.

Az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra.

Orbán Viktor bejelentése alapján az utazási korlátokat tovább fogják szigorítani

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában arról beszélt, hogy a határokon mindenképpen szigorítani kell, így nagyon szigorú utazási szabályok kellenek”.

A kormányfő utalt arra, hogy Magyarországon is megjelenhetett a koronavírusnak egy új, Afrikából behurcolt mutációja.

Ezért: Az Európán kívüli üzleti utazásokat pedig radikálisan csökkenteni kell„ – tette hozzá a miniszterelnök. Az ezzel kapcsolatos konkrét javaslat kidolgozása az Operatív Törzsre vár.

Orbán Viktor kiemelte: EGYSZERRE KELL MEGBESZÉLNI, HOGYAN LAZÍTSUNK ÉS UGYANAKKOR BETARTSUK A KORLÁTOZÁSOKAT. A KÖVETKEZŐ NAPOK DÖNTIK EL, HOGY KELL-E SZIGORÍTANI.A miniszterelnök külön kihangsúlyozta, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra, mert csak így lehet leküzdeni a járványt. Hozzáfűzte: Húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány”.

Ez hozzávetőlegesen 2,5 millió embert jelent. A miniszterelnök vélhetően jövő héten lesz beoltva.

Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a járvány miatt a kórházakban emelt szintű készültséget rendel el. Jelenleg 15 831 szabad ágy és 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt, úgynevezett intenzív ágy áll rendelkezésre.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy korábban meghirdették a gazdasági újraindítási programot. A harmadik hullám sok tízezer ember munkáját veszélyezteti. Nagyon sokan bizonytalan helyzetben vannak.

A helyzet orvoslásával kapcsolatosan a következőket mondta a miniszterelnök:
Megvannak az eszközök arra, hogy akiknek támogatást adtunk, azokat előre ki tudjuk fizetni. Ezeket a támogatásokat az újranyitást követő egy hónapban is fenn fogjuk tartani„.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?