Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.26.

Migránsok Brüsszelben elfoglaltak egy bankot

A migránsok semleges zónának nyilvánították a bank használaton kívüli épületét, ahol még egy „nagykövetséget” is létrehoztak.

Egy hónap sem telt el azóta, hogy a belga kormánykoalíciót kis híján megbuktató migránsok éhségsztrájkja befejeződött, máris újra hallatnak magukról a brüsszeli hajléktalan, papírokkal nem rendelkező bevándorlók.

Bár most kevesebben vannak és egyelőre éhségsztrájkot sem folytatnak, de számuk így is jelentős: 250, túlnyomórészt észak-afrikai származású férfi, nő és gyermek vesz részt az akcióban, melynek során elfoglalták a fővárosi Kredietbank régi székházát. Az épületet állítólag nyitva találták, mivel előzőleg önkényes lakásfoglalók tartózkodtak benne. A bank épületét a csoport – a korábban hetekig elfoglalt fővárosi Béguinage-templom mintájára – semleges zónának nyilvánította. Emellett egy rögtönzött nagykövetséget is létesítettek az egykori székházban. A fővárosi templomot, valamint a VUB állami egyetem és az ULB brüsszeli szabadegyetem bizonyos épületeit a belga kormány nevezte ki semleges zónának, ahol a két hónapig éhségsztrájkoló több száz migráns intézhette az ügyeit.

A migránsok az épület bejáratánál hatalmas feliratokat is elhelyeztek, melyek egyikén azt írják, hogy a Vivaldi elnevezésű kormánykoalíció megfeledkezett róluk. Egy másik feliraton pedig a követeléseiket közlik: azt szeretnék elérni, hogy a kormány adjon nekik tartózkodási engedélyt és munkát.

Az eseményekről beszámoló Rtbf szerint a bevándorlók már huzamosabb ideje Belgiumban tartózkodnak. Van köztük olyan, aki már tíz éve vagy még több ideje Brüsszelben él és dolgozik, ám tisztában vannak vele, hogy nem túl jók az esélyeik. Ezért azt a stratégiát választották, hogy a Brüsszel és a Molenbeek határán lévő kerületben telepednek le és megpróbálják maguk mellé állítani a környék lakóit, így kívánják megmutatni a szövetségi kormánynak, hogy jelen vannak, szerveződnek és eltökéltek ügyük érvényesítésében.

Elmondásuk alapján tartózkodási engedélyt és legális munkát szeretnének. Annak ellenére, hogy nincsenek dokumentumaik, többségük dolgozik ugyan, de bizonytalan munkakörülmények között, nagyon alacsony bérért, és szociális juttatásokat sem kapnak, ezért szeretnék, hogy a belga kormány legalizálja őket.

Július végén csaknem két hónap után függesztette fel éhségsztrájkját az a több mint négyszáz, okmányok nélkül Belgiumban élő migráns, aki tartózkodási engedélyt követelt a kormánytól. A tiltakozóknak sikerült megállapodnia a belga vezetéssel, az egyezségről azonban nem derültek ki részletek. A tiltakozást azért indították, hogy formális tartózkodási engedélyt szerezzenek, miután évek óta Belgiumban élnek. Hat tiltakozó összevarrta a száját, öten öngyilkosságot kíséreltek meg, többen pedig a vízfogyasztást is megtagadták. A ügyre az ENSZ-től, Roger Watersen át, egy híres francia kulturális fesztiválig mindenki felkapta a fejét. Mégis, Belgium migrációs hivatala egyértelműen kijelentette, hogy semmit sem lehet tenni. Ezen álláspont miatt a belga vezetést sokan vádolták, miszerint figyelmen kívül hagyják a közelgő humanitárius válságot. Ugyanezen álláspont miatt szakadhat szét Belgium kormányzó koalíciója is. Több baloldali párt bejelentette, hogy kilépnek a koalícióból, ha egyetlen egy migráns is meghal. Az éhségsztrájkolók eredetileg azt akarták, hogy a kormány az összes résztvevő számára biztosítson tartózkodási engedélyt, végül elfogadták a kabinet ajánlatát, hogy egyenként vizsgálják meg a kérelmeket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

magyarnemzet.hu

Erdély is fegyverkezik, gyorsan meg is kapták az F-16-osokat

life.hu

Mindenkiben Angelina Jolie-t keresi Brad Pitt? Barátnője pont úgy néz ki, mint a színésznő

vg.hu

Kigyulladt az amerikai haditengerészet egyik hajója, amely a gázai mólóhoz szállított felszerelést

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra