POLITIK

Migránsinvázió: riadót fújt a bosnyák, a román és a görög kormány

A görög kormány arra figyelmeztet, hogy mintegy 100 ezer migráns indulhat útnak Görögországból Nyugat-Európa felé. A román határügynökség is megerősítette, hogy egyre több migráns akar bejutni az országba, a bosnyák táborok pedig elviselhetetlenül túlzsúfoltak. A vízi-taxiként működő NGO hajók mindeközben egyre több embert próbálnak Európába juttatni.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Románia a héten jelentette be, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a határain, amiről egy rendőrségi jelentés számol be részletesen. 2019-ben az előző évhez képest mintegy 24 százalékkal emelkedett az illegális határátlépés-kísérletek száma, ami tavaly 3 727 főt jelentett. A román hatóságok azt is leszögezték, hogy a helyzetet javítására növelni fogják a határőrség személyi állományát.

A legmegdöbbentőbb adat Görögországból érkezett, ahol Manos Logothetis a migránsok fogadásáért felelős kormánybiztos szerdán bejelentette, hogy mintegy 100 ezer migráns érkezhet Görögországba a következő év során, és leszögezte „a válság aktuális és komoly”. A görög kormány január végén visszaállította a bevándorlás- és menekültügyi minisztériumot, mindössze fél évvel azután, hogy a menekültválság és migrációs áradat kezelését a polgári védelmi tárcához utalta.

A migrációs nyomást leginkább Híosz és a többi kelet-égei-tengeri sziget szenvedi meg: csak a múlt évben közel 60 ezer illegális bevándorló érkezett oda. Néhány napja Híosz szigetén tüntetők fizikailag inzultálták Mitarákis bevándorlásügyi minisztert, aki egy új befogadóállomás létesítését akarta bejelenteni. tiltakozók egy csoportjának – akik előzőleg lehurrogták és inzultálták Mitarákiszt – sikerült bejutniuk az épületbe, ahol a helyi médiumok szerint egyesek különböző tárgyakat, köztük vizes palackokat hajítottak az bevándorlásügyi miniszterre.

A városházán történtek után a helyi vezetés egyhangúlag leszavazta az idegenrendészeti központ létrehozását, amelyet a kormány Híosz városától mintegy 15 kilométerre akar kialakítani.

Boszniában a határunk teljesen átjárható. Nincs elég emberünk a helyzet kezelésére és nincs anyagi erőforrásunk”, fogalmazott Fahrudin Radoncic, bosnyák biztonságügyi miniszter, beszámolva arról is, hogy összesen 1200 határőrük van, ami azt jelenti, hogy egy őrnek egy 25 kilométeres szakaszt kell felügyelnie, ami lehetetlenség. Arra is figyelmeztetett, hogy mindezek ellenére Bosznia tranzitország és a migránsok most lehet, hogy ott vannak, de nem terveznek ottmaradni.

Hozzátette, az országban található migránstáborok helyzete egyre válságosabb a túlzsúfoltság miatt, amin nem segít, hogy folyamatosan érkeznek az újabb bevándorlók a kontinensre. Ráadásul éppen az a Soros György pénzelte szervezet az Orvosok határok nélkül bírálta a bosnyák táborokat, -miszerint a táborok „veszélyes és embertelen” helyekké váltak, – amelyik ezrével hozza a migránsokat Líbiából.

A szervezet és a társ NGO-k legutóbb is 274 illegális bevándorlót vettek fel a líbiai partoknál, miközben azt kommunikálják, hogy nem találnak majd kikötőt, az „aggasztó mentésellenes retorika” miatt, ami mindinkább formálja az uniós politikát. A tagországok eközben már egyszerűen nem tudják ellátni a migránstömeget.

A bevándorlók is egyre merészebb akciókat kísérelnek meg, és a líbiai partiőrség is bejelentette már, hogy képtelen kezelni a helyzetet a teljes partszakaszon, amit csak tovább nehezítenek a sorra érkező mentőhajók, amik lényegében háztól házig viszik a bevándorlókat az afrikai ország és Európa között.

Román-bolgár határ

Néhány napja egy hűtőkocsiban kialakított rejtekhelyről került elő 15 ázsiai határsértő a román–bolgár határon – közölte a román határrendészet.

A bolgár rendszámú hűtőkocsival egy görög állampolgárságú gépkocsivezető és görög állampolgárságú segítője hétfőn jelentkezett határátlépésre Vidin-Calafat közúti határátkelőnél. A menetlevél szerint az üres hűtőkocsi Olaszországba tartott. A gyanús járművet a bolgár és román határrendészek közösen vizsgálták át, így fedezték fel azt a rejtekhelyet, ahol a 15 férfi rejtőzködött.

A 18 és 40 év közötti határsértők szíriai, afgán és iraki állampolgároknak mondták magukat, és azt állították: még előző nap, Görögországban bújtatta el őket egy számukra ismeretlen embercsempész, akinek fejenként hatezer eurót fizettek azért, hogy Olaszországba juttassa őket.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?