POLITIK

Megdöbbentő videó! Így játsszák ki a migránsok a kamionosokat a magyar határnál

Egyre elkeseredettebben próbálnak bejutni az illegális migránsok Magyarországra. Egy ideje Románia felé próbálják megkerülni a magyar határkerítést.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Hajléktalanként lebzselnek Temesvár utcáin és elhagyatott házaiban a migránsok. A pakisztáni és afganisztáni bevándorlók ellepték a várost, a helyiek nem érzik magukat biztonságban, kikerülni sem tudják őket az utcán. Nem nők és gyermekek, öregek menekülnek háború elől, hanem fiatal férfiak indultak útnak a jobb élet reményében és most ellepik a szép kis erdélyi városka utcáit, egyedül a belvárosba nem tudnak bejutni, azt rendőrök védik. A piszkos, kontrollálatlan külföldi tömeg ráadásul a fertőzést is behurcolja, ezen a környéken van a legtöbb koronavírusos beteg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

20210301 Temesvár Románia migráció migráns menekültek Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

De miért éppen Temesváron gyülekeznek?

A szerb-magyar határon nagyon nehéz átjutni, Románia felől azonban nincs kerítés. A szerb-román-magyar határhoz Temesvár van legközelebb, így lett a balkáni migrációs útvonal egyik központja. A fűben heverésző migránsok közül többen elmondták a 7-nek, hogy Szerbia felől jöttek és nyugatra akarnak tovább menni, Magyarországon keresztül.

„Pakisztán, Törökország, Görögország, Észak-Macedónia, Szerbia, Románia” – sorolja az útvonalát a pakisztáni férfi, aki állítása szerint már 5 éve elindult a háborús zónából. Egy ideig Törökországban dolgozott, de aztán mégis úgy döntött, Európa felé veszi az irányt. Tartja a kapcsolatot az otthon maradottakkal, de nem akar hazamenni. Testvérei és barátai, akikkel szintén telefonon tartja a kapcsolatot, már Németországban vannak, ő is oda tart.

Temesvár, Románia – A migránsok nyugatra akarnak menni (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

A kamionparkolóban várnak a megfelelő pillanatra

„Holnap este megyek Németországba” – újságolta boldogan a pénzváltó előtt egy illegális migráns. „Autóval, de naggyal” – írta körül a kamiont.

A bevásárlóközpont előtt egy másik férfi is hasonló tervekről mesélt.

Temesvár, Románia: kamionokra felszökve próbálnak átjutni a migránsok a határon (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

„Ilyennel megyek tovább” – mutatott egy kamionra. Megkérdeztük, hogy a sofőr mit fog hozzá szólni, erre a két kezét összerakva a feje alá tette, mutatva, hogy kihasználják, amikor a sofőr alszik.

Temesvártól 54 kilométerre van egy kamionparkoló, közel a Sag nevű település vasútállomásához. Nem véletlenül tartózkodnak a migránsok Temesváron is a vasútállomás közelében, ugyanis Sagig vonattal mennek.

„A zöld területen eljönnek idáig. Itt, ahol le van nyomva a kerítés, átjönnek és bebújnak ebbe az alagútba” – magyarázta a benzinkúton dolgozó férfi a 7-nek.

Ahol le van taposva a kerítés. ott jönnek át

A domboldalon látszott a kitaposott útvonal, amerre járnak.

Az itt hagyott ruhák, cipők árulkodnak arról, hogy erre közlekednek

A kutas elmondta: a kamionsofőrök félnek, ezért nem hátul parkolnak, hanem a benzinkút melletti úton. Az út mellett azonban van egy vízelvezető csatorna. Az alagúttól ezen a csatornán keresztül kúsznak el a migránsok a parkoló kamionokig és az éjszaka leple alatt bemásznak a raktérbe.

Temesvár, Románia (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

„A kamionosok nem is merik megnézni, bemászott-e valaki, reggel inkább továbbhajtanak, mert félnek, hogy megtámadják őket. A legtöbb sofőr úgy van vele, derüljön ki inkább a határon, hogy a raktérben illegális migránsok bújtak el, minthogy konfliktusba keveredjen velük.”

A benzinkúton dolgozók állítják: sokszor voltak szemtanúi annak, hogy a migránsok felmásznak a kamionokra. Munkatársainknak az egyikük megmutatta a telefonján a felvételt, ami február 11-én készült. A videón jól látszik, ahogy ugrálnak be a parkoló kamion rakterébe.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?