POLITIK

Migráns bandaháború Bécsben, bekérették a török követet

Erőszakos rendbontások zajlottak Bécsben, amikor a kurd migránsok helyi szélsőbaloldali aktivistákkal kiegészülve, a (kurd) nők elleni erőszak ellen szerveztek tüntetést. A demonstráció főleg az osztrák főváros X. kerületében zajlott, amelyet jelentős részben harmadik világbeli migránsok laknak. Sebastian Kurz osztrák kancellár az erőszakos akciók miatt bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az osztrák főváros jelentős részben külföldiek lakta, no-go zónának is nevezett részén török és kurd migránsok csaptak össze, helyi szélsőbaloldali radikálisokkal kiegészülve. A törökök egy része „Allahu Akbar„ kiáltással támadt rá a kurdokra, akik török zászlókat égettek. A szélsőséges törökök egy csoportja, köztük a Szürke Farkasok elnevezésű szervezet tagjai is rátámadtak a felvonulókra.

Később megismétlődtek a zavargások; több száz török migráns „Allahu Akbar”-kiáltásokkal támadt rá újból a tüntető kurd aktivistákra és az osztrák rendőrökre is, kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálva meg őket. Két rendőr megsérült, egy rendőrkutyát pedig egy vasbetondarabbal találtak el.

Pénteken a kurdok, illetve baloldali aktivisták, köztük az Antifa radikális baloldali mozgalom, valamint a YPJ elnevezésű szíriai kurd fegyveres női csoport, összesen 500 fő vett részt az újabb demonstráción; a menet a bécsi főpályaudvar (Wien Hauptbahnhof) irányába vonult, amikor a törökök ismét rájuk támadtak. Ezúttal is kövek, petárdák repültek a levegőben. Egy robbanó petárda több rendőrt megsértett, az egyik egyenruhás vállát pedig egy üveggel találták el. Az akció során három migránst vettek őrizetbe.

Szombaton a kurdok és radikális baloldali aktivisták újabb felvonulást tartottak, az Antifa ezúttal a Twitteren arra szólított fel, hogy tüntessenek a török nacionalisták agresszív fellépése ellen.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az erőszakos akciók miatt vasárnap bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet.

Kurz kijelentette: nem fogják megengedni, hogy a törökországi konfliktusok átterjedjenek Ausztriára és az osztrák városok utcáin erőszakos cselekményekre kerüljön sor. Az Ausztriában élő kurd migránsok túlnyomó többsége Törökországból származik.

A konzervatív kancellár zéró toleranciát hirdetett az erőszak ellen, és elrendelte, hogy Bécs „neuralgikus„ pontjain, valamint más városokban is erősítsék meg a rendőri jelenlétet. A tüntetések miatt több száz rendőr, a rendőrség WEGA elnevezésű különleges egysége és egy helikopter is napok óta készenlétben van.

Ozan Ceyhun török nagykövetet május végén Susanne Raab néppárti integrációs miniszter is bekérette, amiért a diplomata Bécsben a Ramadan záró rendezvényén „egoistának” nevezte a karácsonyt. A nagykövet azóta bocsánatot kért a történtek miatt.

Érdemes megjegyezni, hogy a Favoriten kerület az a hely, ahol 2018 márciusában Lázár János, akkori kancelláriaminiszter bemutatta, hogy a harmadik világbeli, döntőrészt muszlim országokból érkező migránsok hogyan változtatták meg a negyedet, amely sokkal inkább emlékeztet Isztambulra vagy Bagdadra, mint arra, ami ezelőtt néhány évtizeddel volt Bécs. A külföldiek magas számaránya, illetve a növekvő bűnözési statisztikák miatt a Favoritent sokan no-go zónának nevezik. Miután Lázár videója kikerült a Facebook-oldalára, néhány nap múlva a közösségi portál eltávolította azt, de a közfelháborodás nyomán nemsokára visszakerült. Jelenleg YouTube-on is látható.

címkék:
És ezeket olvastad már?