Létrehozva: 2020.06.29.

Migráns bandaháború Bécsben, bekérették a török követet

Erőszakos rendbontások zajlottak Bécsben, amikor a kurd migránsok helyi szélsőbaloldali aktivistákkal kiegészülve, a (kurd) nők elleni erőszak ellen szerveztek tüntetést. A demonstráció főleg az osztrák főváros X. kerületében zajlott, amelyet jelentős részben harmadik világbeli migránsok laknak. Sebastian Kurz osztrák kancellár az erőszakos akciók miatt bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet.

Az osztrák főváros jelentős részben külföldiek lakta, no-go zónának is nevezett részén török és kurd migránsok csaptak össze, helyi szélsőbaloldali radikálisokkal kiegészülve. A törökök egy része „Allahu Akbar„ kiáltással támadt rá a kurdokra, akik török zászlókat égettek. A szélsőséges törökök egy csoportja, köztük a Szürke Farkasok elnevezésű szervezet tagjai is rátámadtak a felvonulókra.

Később megismétlődtek a zavargások; több száz török migráns „Allahu Akbar”-kiáltásokkal támadt rá újból a tüntető kurd aktivistákra és az osztrák rendőrökre is, kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálva meg őket. Két rendőr megsérült, egy rendőrkutyát pedig egy vasbetondarabbal találtak el.

Pénteken a kurdok, illetve baloldali aktivisták, köztük az Antifa radikális baloldali mozgalom, valamint a YPJ elnevezésű szíriai kurd fegyveres női csoport, összesen 500 fő vett részt az újabb demonstráción; a menet a bécsi főpályaudvar (Wien Hauptbahnhof) irányába vonult, amikor a törökök ismét rájuk támadtak. Ezúttal is kövek, petárdák repültek a levegőben. Egy robbanó petárda több rendőrt megsértett, az egyik egyenruhás vállát pedig egy üveggel találták el. Az akció során három migránst vettek őrizetbe.

Szombaton a kurdok és radikális baloldali aktivisták újabb felvonulást tartottak, az Antifa ezúttal a Twitteren arra szólított fel, hogy tüntessenek a török nacionalisták agresszív fellépése ellen.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az erőszakos akciók miatt vasárnap bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet.

Kurz kijelentette: nem fogják megengedni, hogy a törökországi konfliktusok átterjedjenek Ausztriára és az osztrák városok utcáin erőszakos cselekményekre kerüljön sor. Az Ausztriában élő kurd migránsok túlnyomó többsége Törökországból származik.

A konzervatív kancellár zéró toleranciát hirdetett az erőszak ellen, és elrendelte, hogy Bécs „neuralgikus„ pontjain, valamint más városokban is erősítsék meg a rendőri jelenlétet. A tüntetések miatt több száz rendőr, a rendőrség WEGA elnevezésű különleges egysége és egy helikopter is napok óta készenlétben van.

Ozan Ceyhun török nagykövetet május végén Susanne Raab néppárti integrációs miniszter is bekérette, amiért a diplomata Bécsben a Ramadan záró rendezvényén „egoistának” nevezte a karácsonyt. A nagykövet azóta bocsánatot kért a történtek miatt.

Érdemes megjegyezni, hogy a Favoriten kerület az a hely, ahol 2018 márciusában Lázár János, akkori kancelláriaminiszter bemutatta, hogy a harmadik világbeli, döntőrészt muszlim országokból érkező migránsok hogyan változtatták meg a negyedet, amely sokkal inkább emlékeztet Isztambulra vagy Bagdadra, mint arra, ami ezelőtt néhány évtizeddel volt Bécs. A külföldiek magas számaránya, illetve a növekvő bűnözési statisztikák miatt a Favoritent sokan no-go zónának nevezik. Miután Lázár videója kikerült a Facebook-oldalára, néhány nap múlva a közösségi portál eltávolította azt, de a közfelháborodás nyomán nemsokára visszakerült. Jelenleg YouTube-on is látható.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút