POLITIK

Migrációkutató: A migrációs nyomás egyre nagyobb lesz

Érdemi növekedést mutat a Nyugat-Balkánra érkező illegális bevándorlók száma: januárban 2000, míg az előző év azonos időszakában csak 300 határsértőt regisztrálták az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai szerint.
  • Szerző: Ripost

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese kifejtette: januárban 8800 migráns érkezését regisztrálták az Európai Unió külső határain, ami szintén emelkedésnek számít a 2019 januárjában érkezettek számához képest.

A Frontex adatai szerint a kelet-mediterrán térségben – Görögországban, Törökországban – is növekedés volt megfigyelhető az előző év első hónapjához képest. Janik Szabolcs szerint minden adott ahhoz, hogy ez a növekvő tendencia folytatódjon. Törökországban jelenleg is sokan várnak arra, hogy átjussanak Görögországba – mondta.

(Fotó: Migrációkutató)

Janik Szabolcs a múlt szombaton, a bosnyák-horvát határnál próbálkozó migránscsoportról azt mondta, jól látszik, milyen feszültségek vannak: ezek az emberek elkeseredettek, el szeretnének jutni Nyugat-Európába, így nem véletlen, hogy egy hamis információ alapján elindulnak a határ felé.

A bosnyák-horvát határnál történtek máshol is megismétlődhetnek, hiszen csak a Balkánon körülbelül 100 ezer ember torlódott fel – közölte a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese.

És ezeket olvastad már?