POLITIK

Miért nem akarnak angolul beszélni Nagy-Britanniában?

Boris Johnson brit miniszterelnök nem először fejtette ki a véleményét ezzel a megdöbbentő jelenséggel kapcsolatban.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

„Azt akarom, hogy aki ideköltözik, britnek érezze magát, ez a legfontosabb. És, hogy angolul tanuljon”, hangsúlyozta a brit politikus. „London és az ország bizonyos részein az embereknek többsége nem az angolt beszéli első nyelvként. Ennek meg kell változnia, hogy ők is hasznos tagjai legyenek a gazdaságnak és a társadalomnak”, idézte Boris Johnsont a The Sun.

A miniszterelnök-jelölt szerint a migráció kérdésében lenne mit tanulniuk a briteknek Ausztráliától, ahol konszenzus van arról, hogy a bevándorlóknak hozzá kell járulniuk a társadalom építéséhez. Egy jól kidolgozott pontrendszer alapján döntik el, hogy kit engednek be az országukba.

„Szigorúbbnak kell lennünk azokkal, akik visszaélnek a vendégszeretetünkkel. Ausztrália remek rendszert dolgozott ki a bevándorlásra, tanulhatnánk tőlük”, jelentette ki Boris Johnson.

Ausztráliában a letelepedési vízumhoz elengedhetetlen, hogy az igénylőnek megfelelő szakmája, és igazolható munkatapasztalata legyen ˜– az állam rendszeresen frissíti a hiányszakmalistát. Ezen kívül az életkort és az angol nyelvtudást is figyelembe veszik, így minél magasabban képzett az igénylő, annál valószínűbb, hogy megkapja a vízumot. Ausztráliában csak annyi bevándorlót engednek az országba, amennyit képes felvenni a munkaerőpiac.

A volt ausztrál külügyminiszter szerint katasztrofális a nyugat-európai migrációs politika. Alexander Downer egy korábbi nyilatkozatában kifejtette, hogy Ausztráliában mindig is alapelvnek tekintették, hogy maguk döntenek arról, kit engednek az ország területére, és milyen körülmények között.

„A nemzetállamban maguk az emberek kell hogy meghozzák a döntéseket, és a demokratikus folyamat eredményeképpen megválasztott kormány ennek az eszköze”, hangsúlyozta Downer a brüsszeli szervezetek nemzeti szuverenitást sértő gyakorlatával kapcsolatban.

„Nem hiszünk a nyitott határok eszméjében, abban hiszünk, hogy meg kell védeni az országhatárt, és ebbe jelentős energiákat fektetünk. Ennek morális okai vannak, hiszen semmiképpen nem akarunk bűnszervezeteket támogatni” fejtette ki az ausztrál politikus, majd hozzátette: az embercsempészek hajóit minden esetben visszafordítják.

Migráció pontozással

Boris Johnson kormánya ausztrál típusú, képességek és képesítések felmérésére alkalmas pontozásos bevándorlási rendszert léptet rövidesen életbe.

Johnson szerint „a kivételes tehetségű emberek az első hegedűsöktől az atomfizikusokon át a prímabalerinákig” jöhetnek, csakúgy, mint „a start-up világ királyai és királynői”. Az új rendszer alapján a szakképzett munkavállalók is elhelyezkedhetnek majd például a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatnál (NHS) – tette hozzá.

A harmadik kategóriába az új bevándorlási rendszer alapján azok tartoznak majd, akik egy adott, meghatározott idejű munkafeladat elvégzésére jelentkezhetnek, de ők nem kapnának automatikus tartózkodási jogot.

Johnson kijelentette: ő nem ellensége a bevándorlásnak, és a brit nép sem ellenséges a bevándorlókkal szemben. Az 580 milliós Európai Unióból nagy számban érkezők azonban jelenleg gyakorlatilag hazájuk részének tekintik Nagy-Britanniát, és ezzel az a gond, hogy teljesen ellenőrizhetetlen – mondta a brit miniszterelnök.

Priti Patel brit belügyminiszter a Sunday Express című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében úgy fogalmaz: a szabad mozgás alapelve a Brexit előtt azt jelentette, hogy a brit kormány nem ellenőrizheti, ki lép be az országba.

Patel szerint Nagy-Britannia biztonságosabb országgá tehető most az Európai Unión kívül, mivel a korábbi szabályozás könnyedén hamisítható személyazonossági iratok elfogadására kényszerítette a brit hatóságokat, és „egy luxemburgi bíróság dönthette el, hogy be kell-e fogadnunk veszélyes bűnözőket”.

A brit kormány tervei alapján gyorsított eljárással kaphatnának letelepedési és munkavállalási engedélyt a magasan képzett vagy „kivételes képességű” kérelmezők, és azok is, akik Nagy-Britanniában kívánnak új vállalkozást létrehozni. Azok azonban, akik ellen súlyos bűncselekmény miatt született elmarasztaló bírósági ítélet, már be sem léphetnének az országba.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?