Létrehozva: 2021.11.11.

Miért alapítottak új cégeket a baloldali milliárdos, Bige László és fiai?

A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal legfőbb támogatójának, Bige Lászlónak a fiai a napokban két céget is alapítottak: az egyiknek a biztonságtechnika, a másiknak az üzleti tanácsadás a fő profilja. Utóbbiba maga a milliárdos is beszállt, egyelőre nem lehet tudni, mi húzódik meg a döntés háttérében, de könnyen lehet, hogy a vörösbáró már a választásokra készül.

A műtrágyakirály a 2010 előtti baloldali kormányoknak köszönheti tetemes vagyonát, amiért azóta is hálás: pár napja nyíltan kérkedett azzal, hogy beszáll a baloldali összefogás kampányának finanszírozásába.

Nem csoda hát, hogy a minap megmozdult a Bige család körüli cégháló: sajtóértesülések szerint gyerekei két új kft-t alapítottak, mindkettőt októberben jegyezte be a cégbíróság. Közös bennük, hogy nevükben a pajzsra utaló szó szerepel, az egyikben latinul (scutum), a másikban görögül (hoplon).

A Bige Scutum Kft-t egy hónapja, október 4-én jegyezték be. A vállalkozás mögött a milliárdos három fia, Dávid, Zalán és Zoltán áll. A cég tevékenységi körét eredetileg meglehetősen szélesre szabták, a kommunikációtól kezdve a takarításig bezárólag. Csakhogy pár nappal a cégbírósági bejegyzés után személybiztonságra változtatták a fő tevékenységi kört.

A Bige Hoplon Kft-t október 25-én jegyeztették be a cégbíróságnál, a másik társasággal ellentétben itt Bige társtulajdonos a fiai mellett. Fő tevékenységeként üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadást adtak meg.

Mindenesetre sajtó kérdésére, a műtrágyakirály cégcsoportja azt írta, „nem kell túlgondolni a dolgokat”, a cégek azt teszik majd, amit megjelöltek az iratokban. Ismerve azonban a pénzembert és a trükkjeit, ezt a lehetőséget szinte azonnal ki lehet zárni.

Miért alapít egy, a műtrágya-bizniszben utazó vállalkozó kevesebb mint fél évvel a választások előtt egy tanácsadócéget, éppen akkor, amikor többször kijelenti, pénzzel is támogatná a baloldalt? Szintén furcsa, hogy három fiát hirtelen elkezdte érdekelni a biztonságtechnika.

Bige László azzal került újra az érdeklődés középpontjába, hogy egyértelművé tette, kész nagy összeggel támogatni a Gyurcsány Ferenc-féle baloldal, azaz Márki-Zay Péter kampányát. A Gulyás Márton aktivistának adott interjújában kifejtette, kiváló jelöltnek tartja a hódmezővásárhelyi polgármestert, kész anyagi segítséget nyújtani neki. A baloldali milliárdos egyébként nem túl válogatós: korábban azt nyilatkozta, hogy a Gyurcsány-show valamennyi résztvevője alkalmas és jó politikus. Kiderült, hogy Karácsony Gergely előválasztási kampányában komoly szerepet játszott, azonban nem árulta el lapunknak, mennyivel támogatta a főpolgármestert.

Bige a baloldali kormányoknak köszönhetően lett gazdag vállalkozó, így Gyurcsányékat azóta is hűségesen szolgálja. Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, karrierje úgy indult, hogy Horn Gyula, volt szocialista kormányfőnél kilobbizta, a Tiszameneti Vegyiművek (TVM) privatizációjára kiírt pályázaton ő legyen a befutó. Ez volt a kezdőlökés a meggazdagodás útján, hogy aztán 2002 után tovább növelje a birodalmát.

Ekkor szerezte meg a Péti Nitrogénműveket (PNM), és onnantól kezdve, hogy Magyarország 2004-ben belépett az Európai Unióba, elképesztő összegeket tett zsebre, hiszen itthon is beindult a műtrágyaágazat. A Bige Holdingnak 2009-től gyakorlatilag gyártási monopóliuma volt, a műtrágya-előállítás terén nem maradt konkurensük.

Bige annyira közel volt a tűzhöz, hogy példátlan módon, 2009-ben az IMF-hitel felvétele után, a vállalkozása több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapott a Gyurcsány-kormánytól. Ez a mozzanat tökéletesen megmutatja, milyen erősek voltak a pozíciói a Gyurcsány-rendszerben: miközben a kormány a magyar emberek túlnyomó többségének csökkentette a fizetését, vagy éppen az utcára kerültek, addig a kormányzati körökben ügyesen helyezkedő vállalkozónak úgy adott kölcsönt, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásával kapcsolatban.

Az évek alatt meggazdagodó üzletember szereti a luxust, és ezt nem is igazán titkolja. Nyíregyháza közelében él egy hatalmas birtokon, ahol minden van: speciális vizesárok, helikopterleszálló, saját vadaspark, tórendszer hidakkal. A birtok közelébe nem mehet senki, az elektromos védőrendszer azonnal riasztani kezd. A rongyrázást jól mutatja, hogy egy quados őrszázaddal is védi magát, testőrei előírt menetrend szerint 10 percenként körbemotorozzák a birtokot és jelentenek a parancsnoknak.

Bige hónapokig házi őrizetben volt, súlyos vesztegetési ügye miatt. A közel 800 milliós vesztegetéssel és 2 milliárdos csalással kapcsolatban október közepén vádemelésre is sor került. Arról nem is beszélve, hogy a napokban rekordnagyságú, 14,1 milliárdos bírságot kapott miután a magyar gazdák kárára szándékosan torzította a hazai műtrágyapiacot.

A jövő évben állhat bíróság elé a hűtlen kezeléssel vádolt Bige László, aki a napokban bejelentette, hogy kész pénzzel is támogatni a baloldal és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampányát. A műtrágyakirályként is emlegetett milliárdos politikai támadásnak tekinti az eljárást, ezért gyakorlatilag hadat üzent a kormánynak – írta a Magyar Nemzet.

Legkorábban a jövő évben indulhat a tárgyalás a Nyíregyházi Törvényszéken Bige László a baloldal választási kampányát támogató milliárdos ügyében – értesült a Mediaworks Hírcentruma. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség október első felében emelt vádat hűtlen kezelés bűntette miatt a műtrágyakirályként elhíresült Bige és öt munkatársa ellen. Az erről szóló közleményben az ügyészség nem nevesítette Bigét, ám egyrészt az üzletember beazonosítható volt a megadott adatok alapján, másrészt később el is ismerte, hogy ő a megvádolt személy. A Mediaworks Hírcentruma úgy tudja, hogy a vádiratot még nem kapták meg vádlottak a bíróságtól, ennek a vádemeléstől számított harminc napon belül kell megtörténnie, tehát várhatóan a napokban. A vádak szerint a baloldal mecénása, Bige László és társai összesen kétmilliárd forinttal károsították meg a műtrágyakirály saját cégét, miközben a nagyvállalkozó több mint hétszázmillió forint vesztegetési pénzt is kapott. A vádirat szerint Bige vádlottársai közül négyen a gyártóüzemben dolgoztak, míg ötödik társuk a műtrágya-kereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságot vezette. A gyárban, mint minden üzemben, rendszeresen keletkeznek olyan termékek, amelyek nem felelnek meg a szabványoknak, ám ennek ellenére felhasználhatóak. A vádirat szerint Bige utasítására a selejtes árukat a többi vádlott bevonásával értékcsökkentnek nyilvánították, majd az önköltségi ár alatti összegben határozták meg az értékét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Így vágott vissza Menczer Tamás Magyar Péternek + videó

ripost.hu

"Ez nyílt titok..." – Azt pletykálják, egy rapperrel jött össze Fésűs Nelly lánya

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Elkezdett flörtölni velem...” – kiakadtak Petrán a Házasság első látásra nézői

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt