Létrehozva: 2020.05.05.

Mi vár ránk a repülőtereken a korlátozások feloldása után?

Bár még sok időbe telik, hogy ismét külföldre utazhassunk, lassan, nagyon óvatosan már éledezni látszik a légi közlekedés is. És már hallani arról, hogy miféle új előírások várnak ránk ezután a légi közlekedésben.

Fertőtlenítő kabin

A hongkongi nemzetközi repülőtéren máris felállítottak egy olyan fertőtlenítő kabint, amelyik képes az utasok teljes ruházatát, táskáját, kabinpoggyászát 40 másodpercen belül fertőtleníteni olyan permet felhasználásával, amely elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat a bőrön és a ruházaton is.

 

Dupla kézmosás

Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Igazgatósága (TSA) máris bevezette azt az új előírást, hogy az utasoknak 20 másodpercen át kezet kell mosniuk a biztonsági átvilágítás előtt és után is.

Fotó: Getty Images

Nagy valószínűséggel csak úgy indulhatnak majd el a repülőjáratok, hogy megritkítják az üléseket, hogy tartható legyen az utasok, valamint az utasok és a légi kísérők közötti másfél-két méteres távolság. Azt persze, hogy a kisebb utasszám óhatatlanul is a repülőjegy árak drasztikus emelkedéséhez vezet majd, nem nehéz megtippelni.

 

Hőérzékelő kapuk

Rövidesen minden repülőtéren lesznek majd hőérzékelő kapuk, amelyek a biztonsági kapuk mintájára most nem a fémtárgyakat, hanem a lázas embereket szűrik majd ki.

 

Fertőtlenítő robotok

A repülőtereken rövidesen használatba helyeznek majd olyan takarító robotokat, amelyek vegyszerekkel vagy ultraibolya fénnyel folyamatosan fertőtlenítenek. Ilyen készülékek már most dolgoznak egyes kórházak intenzív osztályain.

Fotó: Facebook

 

Immunitási útlevél

Máris sokszor emlegetik, hogy szükséges lesz úgynevezett immunitási útlevél bevezetése, amely azt dokumentálja, hogy az illető már védett a vírussal szemben. Vagy azért, mert már átesett rajta, vagy azért, mert oltást kapott. Az Emirates légitársaság járataira már csak azonnali vérvizsgálat után lehet felszállni a dubaji repülőtéri terminálokban. A tesztek 10 percen belül kimutatják az eredményt.

Fotó: Shutterstock

 

Fent gépen

Nem valószínű, hogy a közeljövőben látunk majd mosolygó utaskísérőket, hiszen az ő arcukat is maszk fogja borítani. A légitársaságoknak lehetőséget kell találniuk arra is, hogyan teszik majd vírusmentessé az üléseket, az ülések előtti asztalokat, de még a biztonsági öveket is.

Fotó: Getty Images

A koreai légitársaság, a Korean Air személyzete máris egy űrfilm képeit idézi, ők teljes orvosi szkafanderben fogadják az utasokat.

 

Plexifülkék a tengerparton

Már készülnek az első tervek arról is, hogyan lehet majd mondjuk a zsúfolt tengerparton elválasztani egymástól a nyaralókat, például átlátszó műanyag falak segítségével. Hogy aztán a tengerben, fürdés közben hogyan lehet majd megoldani a távolságtartást és az elkülönítést, az még a jövő zenéje.

Talán már soha nem lesznek olyan strandok, medencék, tengerpartok, ahol a fürdőzők egymás közelében ülnek a nyugágyakon vagy fekszenek a homokban a törölközőkön.

 

Csak menü lesz az éttermekben?

Mivel az éttermek asztalait is meg kell ritkítani, hogy a másfél-két méteres távolság tartható legyen, így sokkal kevesebb vendéget tudnak majd fogadni. Ami persze nyilvánvalóan dráguláshoz vezet ebben az iparágban is. Amit az éttermek, hogy ne riasszák el a vendégeket, valószínűleg úgy ellensúlyoznak majd, hogy kisebb lesz a kínálat. Például csak menüt lehet majd választani. A svédasztalos éttermek valószínűleg bezárnak vagy átalakulnak. A Kanári-szigeteken például az éttermek teraszain 30 százalékos kihasználtsággal indulhatott meg a vendégfogadás, s ugyanilyen arányban lehet újból látogatni a vallási helyszíneket.

 

Vigyázat, légkondi!

Nem valószínű, hogy engedélyezik majd olyan éttermek üzemeltetését, amelyek légkondicionáló berendezése ugyanazt a levegőt keringteti, hiszen ez a technológia a vírus terjesztésének veszélyével jár. Kérdés persze, hogy hány vállalkozónak lesz pénze kicseréltetni a berendezést biztonságosabbra.

 

Tranzitutak vezetnek a tengerpartra?

Horvátország máris felvetette, hogy a nyaralók speciális, erre a célra kijelölt utakon mehetnének le az Adriára, valahogy úgy, ahogy éjszakánként mi is átengedjük a román vendégmunkásokat Ausztriából vagy vissza. Letérni tilos és még a sztrádapihenők közül sem használható mindegyik. Egy másik kezdeményezés alapján különleges légihíd épülne ki Prága, valamint Split és Dubrovnik között, amelyen keresztül azok a csehek juthatnának el az Adriára, akiknek negatív a koronavírus-tesztjük.

Akárhogy is, biztos, hogy sokkal kevesebb ember utazik majd szerteszét a világban. Egyrészt az árak megdrágulása, másrészt a kényelmetlenségekkel járó korlátozások, illetve a nehezen elmúló szorongás miatt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gonosz vetélytársakról és gazdag partik sötét titkairól beszélt a magyar modell

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

vg.hu

Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

metropol.hu

Örömhírrel jelentkezett a Fradi-edző Sztankovics fia

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye