Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.05.28.

Mi történik, ha az emberek fellázadnak a a karantén-intézkedések ellen?

Sok viselkedéskutató teszi fel egymás után a kérdést, hogy vajon az elkülönülés, a karantén, a távolságtartás nem ellenkezik-e alapvetően az ember ősi természetével?

Persze mindannyian tudjuk, hogy ezek az intézkedések segítenek megakadályozni vagy lassítani a járvány terjedését, de mi lesz akkor, ha ezek az intézkedések nemcsak néhány hónapra, hanem most már mindörökre a mindennapi élet részét kell, hogy képezzék?

Mert, hogy ezt sem lehet kizárni. Valóságos tippverseny folyik a tudományos világban, hogy mikor lesz vakcina, lesz-e egyáltalán? Vannak már olyan hangok is, hogy nem kizárt, a koronavírus olyan kórokozó amely ellen nem biztos, hogy kifejleszthető vakcina. Az ok az lehet, hogy enyhe fertőzés esetén ez a vírus nem biztos, hogy kiváltja az ellenanyag termelődését az emberi szervezetben. Már pedig az oltások lényege éppen az enyhe fertőzés, aminek következtében kialakul a védettség.

Mások szerint ez a kérdés nem lesz akadály és legjobb esetben már az év végére lehet tömegesen alkalmazható oltóanyag. Legyen így, még ha a pesszimistább (realistább?) tudósok szerint a legkorábbi időpont akár két év is lehet. Ez ugyanis a minimális időpont, ameddig nagyjából körültekintően meg lehet vizsgálni az esetleges mellékhatásokat.

Másrészt egyetlen tudós sem zárja ki, hogy ilyen és ehhez hasonló járványok, akár évente újra sújthatják az emberiséget.

Ha ez így van, és ráadásul nem lehet ripsz-ropsz új vakcinákat kifejleszteni a felbukkanó új kórokozók ellen, akkor csak az életformánk gyökeres átalakítása menthet meg a gyorsan terjedő járványoktól.

És innen kezdve adódnak sorra a kérdések: -Lehet, hogy közösségi terekben most már mindörökre csak maszkban lehet majd belépni? -Ajánlatos lesz akár még a közeli hozzátartozóknak is kerülni a veszélyeztetett idős embereket, mondjuk 65 éven felül? -Az utcán, a téren, hát még az üzletekben, bevásárlóközpontokban most már mindig tartani kell a másfél- kétméteres távolságot? -Mozik, színházak, koncertek közönsége szükségszerűen egyharmadára csökken, minden harmadik-negyedik székre szabad csak ülni, minden második sorban? -Soha többet nem vacsorázhatnak együtt nagyobb asztaltársaságok, családok, baráti körök? És még tovább, hosszan sorolhatnánk.

Ráadásul itt szólnak közbe a viselkedéskutatók. Azt mondják, az ember társas lény, kommunikációra, együttműködésre, társas együttlétre vagyunk teremtve. A karanténintézkedések, amelyek szembe mennek ősi természetünkkel hosszabb távon egészen biztosan rombolóan hatnak majd mindannyiunk személyiségére. Elmagányosodás, frusztráció, lelki zavarok, akár agresszió is lehet a dolog vége. A válság és az összezártság egyértelműen növeli az agressziót.

Soha nem látott, minden kontinensre kiterjedő intézkedéseknek, mondhatni emberkísérletnek vagyunk tanúi. Alapvető, megszokott emberi jogaink, lehetőségeink egy része napok alatt zuhant a porba, nem tudjuk, mit hoz a holnap.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint minden esetben ugrásszerűen megnő a családon belüli erőszakos cselekmények száma háborúk, természeti katasztrófák, járványok idején. Nincs ez másként a koronavírus-járvány esetén sem. Kínai statisztikák szerint háromszor annyi családon belüli erőszakos cselekményről érkezett feljelentés a rendőrségre, mint az előző év hasonló időszakában. Brazíliában 40-50 százalékkal emelkedett az esetek száma, Katalóniában 20 százalékos emelkedésről számoltak be, Cipruson pedig 30 százalékkal hívták többen a segélyvonalat, mint általában.

A karanténban vagy csak izoláltan, másoktól elkülönülve töltött időnek jelentős pszichológiai hatásai lehetnek, melyek széles skálán mozognak, és akár hosszú távon is fennmaradhatnak. A legtöbb vizsgálat a poszttraumás stressz tüneteit, zavarodottságot és dühöt írja le.

Az elzártság, a szokásos napi rutin elvesztése és a lecsökkent szociális kapcsolatok miatt sokan számolnak be unalomról, frusztrációról és elszigeteltség érzésről.

Ez lenne máris a „szép” új világ?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így lett Magyar Péterből udvari bolond

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

magyarnemzet.hu

Menekülnek az emberek Budapestről, mutatjuk, merre mennek

ripost.hu

„Kis kék manó” - megmutatta édes kisfiát Szinetár Dóra

magyarnemzet.hu

Dárdai Pál felesége elsírta magát, de kénytelen beletörődni a helyzetbe

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

mindmegette.hu

Így ismerheted fel a hamis parfümöt és ruhát – mutatjuk, mire figyelj!

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?