Létrehozva: 2020.01.20.

Mi a „hivatalos” vélemény hálapénz-ügyben?

Először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz kriminalizálásában – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Orvosi Kamara (MOK) legújabb javaslatára reagálva hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

 

 

Horváth Ildikó az M1 Ma Reggel című műsorában is nyilatkozott, ahol hozzátette: rendkívül fontos ezzel kapcsolatban leszögezni, hogy a minisztérium álláspontja szerint az orvostársadalomnak kellene eldöntenie, hogy pontosan mivel járna a hálapénz kriminalizálása.

A MOK úgy fogalmazott javaslatában, hogy a hálapénzt a beteg és az orvos számára is kriminalizálni kell, de nem fejtették ki, hogy mit értenek ezalatt: pénzbüntetést vagy netalán börtönbe akarják küldeni az orvosokat és a betegeket – mondta az államtitkár.

A minisztérium érdemesnek fogja látni a tárgyalást a javaslatról, amint az orvostársadalomban van egy világosan megfogalmazott, széles egyetértéssel támogatott vélemény a témában – hangsúlyozta.

A kamara béremelési javaslatával kapcsoltban az államtitkár azt mondta, hogy a MOK becsatlakozhat azon béremelési egyeztetésekbe, amely által a szakdolgozói béremelés is megtörtént.

A műsorban elhangzott, hogy a MOK jelentős, egylépcsős béremelést javasol az orvosoknak, amely a szervezet szerint csökkentené az orvosok elvándorlását és ezzel párhuzamosan a hálapénz rendszerét is okafogyottá tenné.

Legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása, és ezt a büntető törvénykönyv szankcionálja – ezt javasolta a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak.

„A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt” – írja javaslatának indoklásában a Magyar Orvosi Kamara.

A kamara ezért azt javasolja, hogy béremelés után a hálapénz elfogadása legyen bűncselekmény, kerüljön be a büntető törvénykönyvbe.

Ugyanakkor az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartotta a az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke csütörtökön – Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott – budapesti sajtótájékoztatóján elmondta,

„elkapkodott”, „zavart keltő” a Magyar Orvosi Kamara hálapénz kapcsán tett nyilatkozata.

Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár közölte, a hálapénz adását és elfogadását döntően etikai kérdésnek tartják, és meglepődtek az orvosi kamara javaslatán, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt. Az államtitkár az egészségügyi béremelésekről és a folyamatban lévő, a reprezentatív szakszervezetekkel folytatott sztrájktárgyalások napokban tartott újabb fordulójáról azt mondta, ez az egyeztető folyamat hozott eredményeket, magas szakmai munkát tett lehetővé. A tárgyalások fontos részét képezik a humánerőforrás-intézkedések és az ágazat bérhelyzete. Jelezte, a Magyar Orvosi Kamara új vezetése által elkészített orvosibér-javaslatot még a reprezentatív szakszervezetek bérajánlásaival is egyeztetni kell, a tárgyalások csak ez után folytatódhatnak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mutatjuk a 60 éves argentin szépségkirálynőt, aki a most felfedi a titkait - fotó

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

metropol.hu

Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt – rettenetes, amit az üzletben találtak

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

hirtv.hu

Megvan ki építheti a valaha volt legdrágább Duna-hidat

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett