Létrehozva: 2021.12.03.

Menczer: Brüsszel szerint a migrációt meg kell szervezni és finanszírozni kell

A brüsszeli integrációs és befogadási akcióterv szerint a migrációt meg kell szervezni és a bevándorlást finanszírozni kell – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára közösségi oldalán közzétett videóüzeneteiben a Brüsszel által elfogadott, 2021-2027-es időszakra vonatkozó migrációs akcióterv harmadik és negyedik pontját értékelve.

Menczer Tamás csütörtöki bejegyzésében kiemelte: az akcióterv harmadik pontja arról szól, hogy a migrációt meg kell szervezni. Már a kibocsátóországokban integrációs tanfolyamokat kell létrehozni, elindítani – tette hozzá.

Az szerepel a tervben, hogy az integráció még az EU-ba való megérkezés előtt megkezdődhet, a tagállamoknak ezért lehetőség szerint létre kell hozniuk és ki kell terjeszteniük az indulás előtti integrációs intézkedéseket – ismertette.

Az államtitkár hangsúlyozta:

a magyar kormány a bevándorlás megszervezését elutasítja, mert a bevándorlást nem megszervezni kell, hanem megállítani.

Pénteki bejegyzésben Menczer Tamás úgy folytatta: az akcióterv negyedik pontja arról szól, hogy a bevándorlást finanszírozni kell.

A tervben szerepel az uniós finanszírozás teljes mértékű felhasználása különös tekintettel az Európai Szociális Alap Pluszra, a Menekültügyi és Migrációs Alapra és az Európai Regionális Fejlesztési Alapra – jelentette ki.

A magyar kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy nem a migrációt kell finanszírozni, hanem a bevándorlás megállítását

– emelte ki az államtitkár.

Menczer Tamás a brüsszeli integrációs és befogadási akcióterv lényegét hét pontban foglalja össze.

A héten szintén közösségi oldalán ismertette az akcióterv első két pontját. Az első szerint az integrációval és befogadással kapcsolatos munkát közös elvek és értékek támasztják alá, amelyeknek irányítaniuk kell a tagállamok munkáját, a második pont pedig azt mondja ki, hogy a politikákat a sokszínű, nyitott társadalom igényeihez kell igazítani.

Az elmúlt 24 órában több mint 250 határsértőt tartóztattak fel a magyar hatóságok. És csaknem ugyanennyit megakadályoztak abban, hogy illegálisan belépjenek az országba. Közben Brüsszel továbbra is kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását. Szerintük a kötelező kvótára azért van szükség, mert az unió tagállamai nem szolidárisak egymással. Menczer Tamás államtitkár azt mondta: felháborító, hogy Brüsszel – Soros Györgyhöz hasonlóan – nyitott társadalmat akar létrehozni. A magyar álláspont azonban változatlan, nemet mond a migrációra – számolt be az M1 Híradója.

Embercsempészbandát számolt fel a Terrorelhárítási Központ Budapesten. Az albán férfi a gyanú szerint társával hónapok óta csempészett Nyugat-Európába migránsokat Magyarországon keresztül. A házkutatás során az ehhez használt hamis útlevelek mellett nagy mennyiségű készpénzt és egy autót is lefoglaltak. A migránsokat először a déli határról Budapestre vitték, majd munkásszállókon és hostelekben szállásolták el őket. Innen indultak tovább Nyugat-Európába a Liszt Ferenc repülőtéren keresztül. Az 54 éves albán férfit letartóztatták, társa ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Az elmúlt 24 órában újabb két embercsempész bukott le. Egy szerb nő 13 migránst próbált nyugatra juttatni egy osztrák rendszámú autóban az 1-es főúton. Egy lett férfi pedig 27 illegális bevándorlót bújtatott el egy teherautóban, Komáromban buktak le. Egyetlen nap alatt összesen 254 határsértőt tartóztattak fel a magyar hatóságok. És további 249 határsértőt akadályoztak meg abban, hogy illegálisan belépjen az országba.

Amíg Magyarország a migráció megállításán dolgozik, addig Brüsszel továbbra is kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását. A LIBE bizottság spanyol baloldali elnöke szerint a kötelező kvótára azért van szükség, mert az unió tagállamai nem szolidárisak egymással.

Ennek a rendeletnek az lenne a feladata, hogy garantálja a szolidaritást a tagállamokban, például tömeges beáramlás vagy tengeri kutatás-mentés esetén. Illetve olyan esetekben, amikor nagy tömegeket kell kimenekíteni humanitárius folyosókon, mint legutóbb Afganisztán esetében. Ilyenkor a válasz a szolidaritás. Lehetőleg kötelező szolidaritás, amit a menedékkérők kötelező áthelyezését jelenti. Ez a fő üzenet.” – fogalmazott Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista képviselő. Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben mutatta be az uniós migrációs politikáról szóló javaslatát. Ezután készítette el a LIBE is a jelentést, amely kitér például arra is, hogy a kötelező elosztás az ország lakosainak száma, a GDP és a munkanélküliségi ráta alapján történne. És a kvótával a leginkább frontvonalban lévő országokat szeretnék tehermentesíteni. Ilyen például: Spanyolország, Görögország és Olaszország is. Csakhogy az illegális bevándorlók szinte egész Európát nyomás alatt tarják. A szerb–magyar határnál általában nem menedéket kérnek a migránsok, hanem megpróbálnak erőszakkal átjutni. Legutóbb egy 30 fős csoport kövekkel dobált meg két rendőrautót Ásotthalomnál. Brüsszel 2027-ig szóló migrációs akciótervének első pontja a befogadásról és integrációról szól – hívta fel a figyelmet korábban Menczer Tamás. Az államtitkár közösségi oldalán szerdán azt mondta: Brüsszel a bevándorlást értéknek tekinti. A magyar kormány viszont meg akarja állítani. A brüsszeli bevándorlási akcióterv második pontja arról szól, hogy Brüsszel sokszínű, nyitott társadalmakat akar létrehozni a tagállamokban – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette:

ezt szeretné egyébként Soros György is. A szöveg konkrétan így szól, a politikát a sokszínű társadalom igényeihez kell igazítani.

Menczer Tamás leszögezte: a magyar kormány álláspontja változatlan és egyértelmű: nemet mond a bevándorlásra és a brüsszeli irányításra is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

mandiner.hu

Templom előtt felállított kereszttel és művérrel provokált Budapesten egy vegán csoport húsvét alkalmából

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Elüldözi Németországból az idegengyűlölet a szakképzett külföldi munkásokat

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett