KÜLFÖLD

Megszakad a szív: elvitte a rák az 5 éves kislányt – fotó

Sophie vérével áttörést érhetnek el a kutatók a gyerekkori csontvelőrák terén.
  • Szerző: Ripost

A bátor kis Sophie Taylor nyelvet öltött a rákos megbetegedésére, ami végül az életét követelte. 16 hónappal a halála után, a vérmintája áttörést hozhat a gyermekkori osteosarcoma kezelésében.

Sophiet csontrákkal diagnosztizálták. Kezelése során az egyik lábát amputálni kellett, hogy megállítsák a rák terjedését a szervezetében. Halála után a szülei az orvosoknak adományozták a szöveteit és a DNS-ét.

Dr. Darrell Green, a kutatás vezetője a Mirror oldalának elmondta, a kislány vérmintái létfontosságú hozzájárulást jelentenek a rákot terjesztő sejtek lokalizálásához.

„Ezek a sejtek lehetőséget adtak nekünk az elsődleges csontrák terjedését okozó genetikai mozgatórugók azonosításához” – tette hozzá a szakember.

Már egy fehérje alapú gyógyszert is elkezdtek kifejleszteni az új teszteredmények és minták alapján, a manchesteri egyetemen. Az új szer lassítja az elsődleges daganat lassabb növekedését és blokkolja a tüdőbe történő tovább terjedését.

Sophie apja, Alex Taylor azt mondta: „Nem haboztunk felajánlani Sophie daganatát, DNS-ét és RNS-t. Büszkék vagyunk arra, ahogy harcolt, és még inkább arra, hogy hozzájárult az életmentő kutatásokhoz.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?