Létrehozva: 2020.10.04.

Megrengette Csehországot a koronavírus

Éves összehasonlításban 10.9%-kal csökkent a cseh GDP a II. negyedévben, az első negyedévhez viszonyítva 8,7 százalékos volt a mérséklődés. Az önálló cseh állam megalakulásától, vagyis 1993-tól számítva a legrosszabb mutatókról van szó – jegyezte meg a hivatal.

A cseh gazdaság teljesítményét nagymértékben befolyásolták a koronavírus járvány miatt hozott intézkedések. A bizonytalan helyzet következtében a lakossági fogyasztás éves szinten 6 százalékkal, negyedéves szinten pedig 4,4 százalékkal csökkent. Mérséklődtek a reálbérek is, éves szinten 7,4 százalékos, negyedévi szinten pedig 7,1 százalékos csökkenést mutatnak.Némi pozitívum ugyanakkor, hogy a beruházások a második negyedévben éves összehasonlításban 1,4 százalékkal emelkedtek.

Megszenvedte a járvány negatív gazdasági hatásait a munkaerőpiac is. A cseh munkaügyi hivatal pénteken közzétett adatai szerint szeptemberben 3.8%-os volt a munkanélküliségi ráta. A mutató – bár augusztushoz képest nem változott – 2017 óta nem volt ilyen rossz. 2019 szeptemberében ugyanis mindössze 2.7 százalék volt az állástalanok aránya. A munkaügyi hivatal ráadásul arra számít, hogy az őszi hónapokban a szezonális munkák megszűnése miatt a munkanélküliség növekedni fog.

Csehországban az eddigi napi rekordot mintegy 300-zal meghaladó új koronavírus-fertőzést regisztráltak pénteken, összesen 3793 új esetet – derült ki az egészségügyi minisztérium szombat reggeli kimutatásából.

Változatlanul emelkedik a kórházban kezelt személyek és az elhunytak száma is. Pénteken már 1134 személy volt kórházban, közülük 221 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok, azaz lélegeztetőgépre szorulnak. A Covid-19 betegséggel összefüggésben eddig elhunytak száma pénteken 12-vel 699-re emelkedett. Ezen a héten minden nap tíz felett volt az elhalálozások száma.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg már 42 320. A járvány márciusi kezdete óta több mint 78 ezer személynél mutatták ki a fertőzést, az esetek többségében azonban a betegség enyhe lefolyású volt.

Hétfőtől Csehországban 30 napos szükségállapot lép érvénybe, amely megteremti a jogi feltételeket a kormányzat számára a gyorsabb és hatékonyabb intézkedések meghozatalához.

Az általánosan romló járvány-helyzet miatt pedig újabb óvintézkedések lépnek életbe. A legveszélyeztetettebb régiókban egyelőre két hétre a középiskolák is áttérnek a távoktatásra. A vendéglők és a szórakoztatóhelyek este tízkor bezárnak, a sportrendezvényeket pedig csak nézők nélkül lesz szabad megtartani. Zárt termekben legfeljebb tíz, nyitott helyeken pedig maximum húsz személy vehet részt egy-egy rendezvényen. Ez az istentiszteletekre is vonatkozik.

Zárt terekben és a közlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszk viselete.

Szombaton 818 új esetben igazoltak koronavírus-fertőzést Szlovákiában, ahol a járvány év eleji kezdete óta nem betegedtek meg ilyen sokan egy nap alatt – számolt be a Paraméter.sk felvidéki hírportál.

Az elmúlt 24 órában 8565 tesztet elemeztek ki a laborokban, ezek közül pedig 818 lett pozitív. Ez a legtöbb napi fertőzésszám a járvány kezdete óta. Az eddig igazolt fertőzöttek száma így 13 139-re nőtt. A súlyosbodó helyzetre való tekintettel a kormány szerdán közölte, hogy hétfőtől kezdve harminc napra szükségállapotot vezetnek be Csehországban, és további óvintézkedéseket foganatosítanak. Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint a szükségállapotra azért van szükség, hogy a hatóságok egyszerűbben és hatékonyabban tudjanak fellépni a járvány ellen, például a kórházi kapacitások biztosításában.
Szombaton 4140 új koronavírus-fertőzött beteget találtak Ukrajnában – számoltak be a Kárpátinfo.net hírportálon.
Az elmúlt 24 órában Ukrajnában 4140 új koronavírus-fertőzést igazoltak. A legtöbb új fertőzés Harkivban, Donyeckben, Zsitomir megyében és Kijevben van – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból. A járvány kezdete óta 226 462 ember fertőzött meg koronavírussal Ukrajnában. 100 107 ember győzte le a betegséget, köztük tegnap 1370. A tegnapi 44 esettel a COVID-19 eddig 4397 ember halálát okozta Ukrajnában.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat