POLITIK

Megrázó adatok a svédországi koronavírus-helyzetről

Az ország továbbra is liberálisabb stratégiát folytat a járvány elleni küzdelemben, miközben a hasonló adottságú skandináv országokhoz képest sokkal rosszabbak a halálozási adatok.
  • Szerző: M.M.

Svédországban szerdáig 1033 koronavírusos betegségben szenvedő ember halt meg, és11 445 megerősített fertőzést tartottak nyilván.
A statisztika még rosszabb, ha az összes lezárt ügyet tekintjük. Ekkor az látszik, hogy a betegek az esetek 27% -ában gyógyultak meg, 73% -ukban meghaltak.
Skandináv szomszédaival ellentétben Svédország liberálisabb stratégiát folytat a Sars-CoV-2 vírus elterjedése elleni küzdelemben: Még mindig nyitva vannak az éttermek és kávézók az országban, az iskolák és az óvodák szintén nyitva vannak. A nyilvános gyülekezések csak 50 fő felett tiltottak.

Svéd kutatók kedden élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, sürgették a baloldali svéd kormányt, hogy „gyors és radikális intézkedésekkel” gátolja a járvány további terjedését az országban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Dagens Nyheter című stockholmi napilapban megjelent véleménycikkben az iskolák és vendéglátóhelyek bezáratását követelték.

Szorgalmazták ezenfelül az idősotthonokban dolgozók megfelelő védőfelszereléssel való ellátását, illetve az egészségügyi dolgozók körében a tömeges koronavírustesztek végrehajtását.

Állatoknak szánt altatók is bevethetőek

A svéd gyógyszerészeti ügynökség engedélyt adott rá, hogy általában állatokon használt altatókat embereken is alkalmazzanak, mivel a koronavírus-járvány miatt vészesen fogynak a készletek – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A Svéd Gyógyszerészeti Ügynökség arról számolt be, hogy a hagyományos Propofol névre hallgató gyógyszer, melyet az altatóorvosok használnak, fővárosszerte porciózva van, és ezért hivatalosan is engedélyezte, hogy amikor a készletek kifogynak, a kórházak olyan gyógyszereket is alkalmazhatnak majd, amiket általában az állatokon szoktak használni. A svéd eszközhiány már régóta komoly problémát jelent országszerte, de főleg a fővárosban, ami a megbetegedések központjává vált. Egyes kórházak állami segítség nélkül saját maguknak szervezték meg a védőfelszerelések beszerzését Kínából.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?