POLITIK

Meglepő módon küzdenek Amerikában a koronavírus járvány ellen

Aki vét az előírások ellen annál akár az áramot is kikapcsolhatják.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az áram- és a vízszolgáltatást is kikapcsolhatják azoknál a háztartásoknál Los Angelesben, ahol engedély nélkül tartanak nagy létszámú házibulikat. A polgármester szerint az intézkedésekre a koronavírus miatt van szükség, hiszen az éppen az ilyen helyeken terjed a leginkább, a városban pedig mostanában több tömeges gyülekezést is tapasztaltak.

Szerdán jelentette be Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere a szigorításokat, amelyeket a koronavírus járvány terjedése miatt vezetnek be a városban. Eszerint péntektől kezdve a város illetékes hivatala kikapcsolhatja az áramot és a vízszolgáltatást is azoknál a háztartásoknál, ahol engedély nélküli, tömeges gyülekezést tartanak.

A szigorításra a koronavírus terjedése miatt van szükség. Garcetti elmondta, hogy Los Angelesben egyébként is több bulit tapasztaltak sok résztvevővel – ezek azonban tiltottak a jelenlegi szabályok értelmében. Ráadásul nagyon magas a vírus terjedésének kockázata is az ilyen rendezvényeken, hiszen az emberek nem tudják betartani a kellő távolságot, és nyilván maszk sincs rajtuk.

A polgármester arra is rávilágított, hogy mivel a bárok és az éjszakai klubok már be vannak zárva, most ezeknek a helyét vették át a házi bulik. Éppen ezért engedélyezi a Los Angeles-i vízért és áramért felelős hivatalnak azt, hogy kikapcsolja ezeket a szolgáltatásokat a szabályszegő háztartásoknál péntek estétől kezdődően. Eric Garcetti úgy véli, ezzel a büntetéssel „bezárnak” majd a házi bulik, amelyek szervezői egyébként általában nem első alkalommal sértik meg a szabályokat.

A szigorítás annak fényében is érthető, hogy Los Angelesben kedden egy házibuliban lövöldözés volt, és egy nő meghalt.

Egy manikűröstől terjedt el Kaliforniában a koronavírus – állította korábban Gavin Newsom, az állam kormányzója.

Akár még a novemberi választások előtt lehet vakcina a koronavírus-fertőzés ellen – mondta Donald Trump amerikai elnök csütörtök reggel egy rádiós interjúban. Az Egyesült Államok több vidékén további óvintézkedéseket vezettek be a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Az elnök először úgy fogalmazott, hogy még az év vége előtt készen lehet alkalmas oltóanyag, mire a Fox rádió műsorvezetője rákérdezett: ez megtörténhet akár még a novemberi választások előtt? Trump erre válaszolt igennel, hozzátéve, hogy „bizonyos körülmények között”. (Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet – WHO – főigazgatója nem ennyire optimista, szerinte a vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást

Trump optimistán nyilatkozott a koronavírus okozta Covid-19 kezelésére vonatkozó terápiákról is.

Utalva arra, hogy az amerikai Moderna laboratórium a kínai kormánnyal kapcsolatban álló hackerek célkeresztjébe került, az újságíró felvetette, hogy vajon Kína hozzáférhetett-e amerikai laboratóriumok és gyógyszergyártók vakcina-kutatásainak eredményeihez. Donald Trump úgy fogalmazott: ezt nem mondhatja bizonyossággal, de elképzelhető.

Az amerikai kormányzat szerdán jelentette be, hogy egymilliárd dollárral támogatja a Johnson & Johnson amerikai vállalatcsoport oltóanyag-fejlesztési programját. Ezzel 9, 4 milliárd dollárra emelkedett az az összeg, amelyet a Trump-kormányzat vakcinafejlesztési programokba ruházott be eddig. Washington 100 millió adag vakcinára már szerződést kötött a marylandi Novavaxszal, a New York-i székhelyű Pfizerral, a francia Sanofival és a brit AstraZenecával is, de ezeken kívül további gyógyszergyárakkal is tárgyalásokat folytat. Amerikai járványügyi szakemberek szerint előrehaladott szakaszban vannak a kísérletek a massachusettsi Moderna biotechnológiai cégnél is. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója és a Fehér Ház járványügyi tanácsadói testületének egyik tagja még szerdán, a Harvard Egyetem által szervezett konferencián úgy fogalmazott: három hónapon belül 30 ezer ember részvételével megkezdik e vakcina bevizsgálását is.

Közben az Egyesült Államok több vidékén további óvintézkedéseket vezettek be a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Wisconsinban Tony Evers kormányzó kötelezővé tette a szájmaszk viselését a tagállam egész területén. New York városában pedig szerdán este Bill de Blasio polgármester azt jelentette be, hogy Andrew Cuomo kormányzó utasítására a városban 19 helyen – hidaknál, alagutaknál, a város határainál lévő fontos csomópontokon – állítanak fel ellenőrző pontokat, ahol a városba más tagállamokból érkezőket ellenőrzik. New York állam 30 amerikai tagállamot jelölt meg a járvány gócpontjaként, s aki onnan érkezik, annak vagy érvényes vírustesztet kell felmutatnia, vagy kéthetes karanténba kell vonulnia.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?