POLITIK

Megjelentek a gazdaságvédelmi akcióterv részletei

Munkahelymegőrzés, munkahelyteremtés, család- és nyugdíjtámogatás. Újabb öt pontból álló gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor. A részletekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A legfontosabb a válság utáni újrainduláshoz, hogy ott legyenek a munkavállalók – közölte a Hír TV-ben a miniszter. „Legyenek azok a soron dolgozók, vagy közgazdászok, de legyenek ott! Ugyanis ha a vállalat arra kényszerül, hogy a finanszírozás hiányossága miatt, a rendelés csökkenése miatt meg kell váljon a munkavállalóitól, akkor mindig sokkal nehezebb újraindulni. Tehát ezért az a megoldás, ami az ilyen értelemben nem kihasznált munkaidő állam általi támogatását jelenti, tehát pénzt adunk azért, hogyha valakit nem tudnak abban a pillanatban foglalkoztatni. Ez pont azt a célt szolgálja, hogy maradjanak a vállalat alkalmazásában”

A munkahelyvédelmi rész egyik eleme szerint ha egy adott cég a ”munkaterhelésének„ 15-50 százalékát elveszíti, akkor ebben az időben 70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el.
Emellett egy sor adminisztratív jellegű könnyítést is tartalmaz a csomag – sorolta a miniszter.
Kitért arra is, hogy a szocialista kormány által eltörölt 13. havi nyugdíjat 4 év alatt fokozatosan visszaépítik.
Palkovics László az M1-en azt mondta: olyan költségvetést kell készíteni, amely megadja a védekezés stabil hátterét, ezért azt határozták meg, hogy a költségvetési hiány 2,7 százalék lehet.
A kormányfő által bejelentett akcióterv három szakasza összesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is. Erről a miniszter azt mondta: ez egy 9200 milliárd forintos csomag. Úgy látják, ezek a források elegendőek ahhoz, hogy a válság hatásait csökkenthessék.


Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akciótervet. A kormányfő bejelentett továbbá egy bértámogatási programot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, valamint azt, hogy több mint 2000 milliárd forint értékben biztosítanak támogatott hitelt vállalatok finanszírozására.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?