POLITIK

Megint meggyilkoltak 25 keresztényt a templomban, az istentisztelet alatt

A muszlim terrorszervezetek bosszúhadjáratot folytatnak Afrika több országában is. Így demonstrálják, hogy tovább élnek és léteznek, nem adták fel a harcot.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Muszlim fegyveresek legalább 24 embert, köztük egy lelkészt is megöltek a Burkina Faso északnyugati részén vasárnap, megtámadva egy templomot ahol éppen istentiszteletet tartottak.

Nem egyértelmű, hogy ki felelős a támadásért, de az Al-Kaida és az Iszlám Állammal továbbra is szoros kapcsolatban álló dzsihádista csoportok érdeke, hogy az etnikai és vallási konfliktusok súlyosbításával ellenőrzést szerezzenek Burkina Faso vidéki területein.

Emberek százai haltak meg az elmúlt évben, és több mint fél millió ember menekült el otthonából.

Gyakran támadnak templomokra, mint most Pansi faluban és szintén jellemző, hogy éppen a keresztény istentisztelet idején hajtják végre a terrorcselekményeket.

Az erőszak azzal fenyeget, hogy Burkina Fasóban polgárháború kezdődik a többségi muszlim lakosság és a keresztények között, akik az ország lakosságának legfeljebb egynegyedét képviselik.

A fegyveres támadók „gyakorta megtámadják a terület békés lakosait, majd miután szétválasztják a muszlimokat a keresztényektől, utóbbiakat lemészárolják„ – mondta a kormányszóvivő az újabb terrorcselekmény után tett nyilatkozatában.

A mostani támadásban huszonnégy ember halt meg, nyolc ember sebesült meg és ismeretlen számú ember került elrablásra, akiket rabszolgaként tartanak fogva – mondta a kormányszóvivő és hozzátette, hogy egy lelkész is volt a halottak között. A nyilatkozat különös módon nem utalt arra, hogy a támadás egy templomban zajlott a mise idején.

Az elmúlt évben a muzulmánok is erőszak célpontjai voltak, nyilvánvalóan egyfajta bosszúhadjárat keretében. Októberben egy mecsetet támadtak meg a péntek ima során és 15 embert öltek meg.

A Vatican News korábban interjút készített egy a nyugat-afrikai ország fővárosában, Ouagadougouban szolgáló olasz misszionáriussal, miután Burkina Faso északi részén dzsihadisták meggyilkoltak négy katolikust. Az atya biztonsági okokból névtelenséget kért.

Az olasz misszionárius az interjúban elmondta, hogy Burkina Fasóban 2015-től egyre feszültebb a helyzet. Az utóbbi hónapokban különösen fokozódott az erőszak és ennek következtében nő a félelem a lakosság körében. Azzal fenyegetik a helyi keresztényeket, hogy ha nem térnek át a muszlim hitre, akkor kivégzik őket. Tavaly meggyilkoltak egy protestáns lelkészt és egy katolikus papot néhány hívővel együtt, valamint két szalézi misszionáriust.

A keresztények elleni támadások valószínűleg egy stratégia részét képezik, amelynek célja, hogy az Al-Kaida vagy az Iszlám Állam továbbélését bizonyítsák. Ferenc pápa a terrortámadások után Twitter-üzenetben fejezte ki fájdalmát és imáiról biztosította az áldozatok hozzátartozóit, valamint az ország egész keresztény közösségét.

Olyan térségekről van szó, amelyeket a fegyverkereskedelem és a kábítószer-csempészet útvonalai szelnek át. Mintegy 140-160 ezer embert telepítettek már ki innen, akik nem jutnak egészségügyi ellátáshoz, és az iskolákat is bezárták a terrortámadások miatt – tette hozzá az olasz misszionárius.

Burkina Faso és Niger püspökei azt kérték a békeszerető emberektől, hogy maradjanak egységesek a terrorista támadások ellenére és ápolják az összetartást a két ország népességét alkotó különböző csoportok között, ne essenek bele a terroristák csapdájába.

Burkina Faso muszlim közösségét is erőszak sújtja – emlékeztetett a misszionárius. – Májusban egy imámot és fiát ölték meg az ország északi részében. Imádkozunk a békéért, a muszlim–keresztény párbeszéd megmaradásáért az egész országban.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?