POLITIK

Meghökkentő nappali sötétség Pekingben

Május 21-én 15.45-kor Peking felett hirtelen besötétedett az égbolt. Egy szokatlanul gyorsan érkező, heves vihar miatt a felhők teljesen elzárták a napfényt, éjszakai sötétséget borítva a kínai fővárosra. A köztéri világítást felkapcsolták, az autósok is csak fényszóróval tudtak közlekedni.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ezen a napon délután, ugyanezekben az órákban az ország 2057 képviselője a parlamentben éppen arról tárgyalt, hogyan lehetne a koronavírus-járvány ürügyén még nagyobb megszorításokat bevezetni a vallási életben. Kínában a vallások gyakorlása már-már tiltott tevékenység, a keresztény egyház földalatti mozgalomként, félig-meddig megtűrve működik.

Az elsötétülő égbolt és a vallásellenes törvénytervezet között néhányan összefüggést véltek felfedezni.

Másrészt egyes diplomáciai események Peking és a Vatikán közeledéséről szólnak. Az enyhülést konkrét tettek is alátámasztják. Két éve a Vatikán és Kína történelmi jelentőségű ideiglenes megállapodást kötött a kínai katolikus püspökök kinevezéséről.

A Vatikán által korábban kinevezett egyik püspököt lemondásra kérte a Szentszék, hogy a kommunista állam által jóváhagyott jelölt kerülhessen a helyére.

A Szentszék kérésére lemondott hivataláról Vincent Kuo Hszi-csin, az észak-kínai Fucsien tartomány püspöke, hogy a helyére Peking által kinevezett ember lépjen.

A döntést elemzők a Kína és a Vatikán közti kapcsolatokban beállt enyhülés jelének tekintik. A két ország idén szeptemberben megkötött egyezményének értelmében Ferenc pápa eddig hét, Pekingből javasolt püspök kinevezését hagyta jóvá.

Becslések szerint Kínában több mint 100 millió keresztény él. Ha a jelenlegi növekedési ütem lesz a mérvadó, akkor 2030-ra Kína a világ legnagyobb keresztény országa lesz, megelőzve a világ bármely országát. 2006-ban vallásszabadságot hirdetett a kínai állam, de az még messze elmarad a világ nyugati felében megszokott jogoktól. A jogszabályok előírják a prédikációk tartalmát, és csak kijelölt helyeken lehet Bibliát kapni. A rendészeti szerveknek jogában áll félbeszakítani az istentiszteleteket, hogy igazoltassanak.

Hszi.Csin-Ping elnök új törvényt fogadtatott el, mely szerint az összes egyházat állami ellenőrzés alá kell vonni, mivel tartani lehet a nyugati befolyástól és a hűtlenségtől. Aki Krisztust a kínai állam fölé helyezi, számíthat arra, hogy eltávolítják, esetleg börtönbe kerül.

Korábbi jelentésekből tudni lehet, hogy egy kampány eredményeként több templomot lebontottak; helyenként összetűzésekre is sor került a rendőrség és a hívők között. A 30 millió jüanból épített, 10 ezer négyzetméter alapterületű, gótikus stílusú, gigantikus Szancsiang templomot egy éve bontották le, mert az engedélyekben szereplő méretnél csaknem ötször nagyobbra építették és mezőgazdasági területre. A helyi hatóság emberei közül többeket elbocsátottak, egy lelkészt őrizetbe vettek tüntetés szervezéséért.

Egy tavaly kezdett kampány közben egyes helyi tisztségviselők kezdeményezésére több templomról, imaházról már levették a keresztet, mert az ott összegyűlő keresztény közösségek nem rendelkeztek a szükséges működési engedéllyel. A gyors „megoldás” hívei el akarták kerülni a feltűnést, de sajtóhírek szerint ez csak mérsékelten sikerült nekik.

Kína ugyanakkor megerősítette, hogy őszintén keresi a kapcsolatok javításának lehetőségei a Vatikánnal. Ennek érdekében folyamatos erőfeszítéseket tesznek egy kompromisszumos megoldás elérésére és a kétoldalú, építő jellegű párbeszéd előmozdítására, valamint az előrelépések megvalósítására – nyilatkozta Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője. A problémakör nagyságát jelzi, hogy a kínai katolikusok jelenleg 100 egyházmegyét tartanak számon.

A kereszténység olyan szervezet lett, ami a második legnagyobb szervezetnek mondható az állam után. 1993 után tért meg a kereszténységhez a kínai kereszténység 73 százaléka, egy 2010-ben mért statisztika szerint. 1998-ban hivatalosan 11 milliót, míg 2008-ban 21 millió kínai keresztényt számoltak, de a massachusettsi Centre for the Study of Global Christianity intézet becslései szerint ez a szám ténylegesen elérheti a 150 milliót is. Ez azt jelentené, hogy a 74 milliós kínai párttagságot kétszeresen meghaladja a keresztények száma.

címkék:
És ezeket olvastad már?