POLITIK

Drónok és gumicsónakok, beindult a migránsáradat

További erőket csoportosított a rendőrség a déli határra, tudta meg a Ripost. Az elmúlt négy hét alatt ötszörösére nőtt a hazánk területére bejutni próbáló illegális migránsok száma. A rendőrség a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a határ alatt vezető, álcázott alagúton keresztül próbáltak többen Magyarországra jutni.
  • Szerző: RIPOST

Negyvennégy, illegális úton érkező migránst tartóztattak fel Csongrád megyében a rendőrök. Az ő nyomaikat visszakövetve jutottak el Ásotthalomnál egy 34 méteres, kézi erővel kiásott, támasztószerkezet nélküli, életveszélyes alagúthoz. Nem ez az első alagút a déli határon: a Bács-Kiskun megyei Csikéria térségében is felfedeztek egy 21,7 méteres járatot. Úgy tűnik tehát, új módszerhez folyamodnak a migránsok, akik továbbra is próbálkoznak a kerítés átvágásával és a Dunán vagy Tiszán való átjutással is. A szerb határ melletti települések boltjaiban felvásárolták már az összes gumicsónakot.

Fotó: police.hu

Úgy látszik, miután a korábbi próbálkozások sikertelennek bizonyultak, hiszen a folyókon is elfogták a gumicsónakban érkezőket, most új módszerrel bővítették a repertoárt: járatot fúrnak a határ alatt, és növényekkel álcázzák a bejáratot. A kérdésére azonban Szilassi-Horváth Jenő rendőrezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti vezetője azt válaszolta: több alagútról egyelőre nincs szó.

„Szlovák kollégáink segítségégével, talajszkennerrel vizsgáltuk át a területet, és nem találtunk több alagutat – nyilatkozta. - Drónokkal is követjük nemcsak a migránsok mozgását, hanem a talaj vagy a növényzet változását is figyelni tudjuk.”

Az alagutak készítői mindkét esetben nagy gondot fordítottak az álcázásra; a be- és kijáratokat növényzettel takarták.

”Folyamatos elemző tevékenységet végzünk, igyekszünk előre prognosztizálni, hogy mi vár ránk az elkövetkezendő hetekben. Ez alapján tudunk előre tervezni, amennyiben szükséges, változtatni a létszámot. Az elmúlt időszakban további erőket csoportosítottunk át„ – tájékoztatta a -ot az ezredes, aki emlékeztetett arra, hogy az évnek ebben a szakaszában korábban is nagyobb mozgás volt megfigyelhető, az időjárás hidegre fordulásával egyidőben. Hozzátette: szerb kollégáikkal jó kapcsolatot ápolnak, közösen lépnek fel a határsértők ellen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?