POLITIK

Megalakult a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs is

A következő hetek döntései arról szólnak, hogy Európa legsikeresebb oltási kampányával szerzett előnyünket hogyan váltsuk „aprópénzre” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt követően, hogy kedden Budapesten megalakult a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Ugyanis az idén el kell érnünk az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, annak érdekében, hogy támogatást tudjunk adni a terhek jelentős részét viselő magyar családoknak a személyi jövedelemadójuk visszatérítésével – közölte videóüzenetében Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Bruzák Noémi

A politikus úgy vélekedett, hogy a sikeres oltási kampánnyal komoly versenyelőnyre tettünk szert, de a versenyt még nem nyertük meg. Márpedig – folytatta – a járvány utáni új világgazdasági korban hatalmas vetélkedés indul meg az országok között a gyártási és szolgáltatási kapacitásokért, a tőkéért, a képzett munkaerőért, illetve verseny az adórendszerek között. Hangsúlyozta, hogy az eddigi sikereinket a gyors döntéseknek köszönhetjük és ezt az előnyünket most is szeretnénk kihasználni. Ebben a helyzetben a következő hetekben számos olyan javaslattal fog a kormányzat előállni, amelyek javítani kívánják a magyar vállalkozások működési környezetét és lehetővé teszik, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesévé váljon – sorolta.

Minél több beruházás érkezzen Magyarországra, ezek a fejlesztések a magyar embereknek nyújtsanak megélhetést és folyamatosan növeljék a magyar gazdaság hozzáadott értékét és technológiai színvonalát – mondta Szijjártó Péter.

Az Országgyűlés elfogadta Magyarország jövő évi költségvetését, az újraindítás költségvetését – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltett videóüzenetében kedden.


Kiemelte: így 2022-ben is maradéktalanul rendelkezésre állnak a források a gazdaság újraindításához, a munkahelyteremtéshez és a beruházások ösztönzéséhez.
A kormány bővíti a családok támogatását, folytatja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, folytatja az adócsökkentéseket, így bevezeti a 25 év alattiak adómentességét és mérsékli a munkát terhelő adókat is – jegyezte meg.
Ismét olyan költségvetése van az országnak, amellyel minden fontos terület több pénzből gazdálkodhat, mint egy évvel korábban – hívta fel a figyelmet.
A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, Magyarország érdeke folytatni azt a politikát, amely nem emeli, hanem folyamatosan csökkenti az adókat.
„A költségvetés fő számait úgy határoztuk meg, hogy egyszerre biztosítsuk az újraindításhoz szükséges forrásokat, valamint gondoskodjunk a hiány és az adósság csökkentéséről is. A jövő évi költségvetés így 5,2 százalékos növekedéssel, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és 79,3 százalékra csökkenő államadósság szinttel számol – mutatott rá.
A baloldal módosító javaslatairól szólva elmondta, hogy a Jobbik frakció háromszorosan költené el a költségvetés rendkívüli tartalékát, az LMP adóemelésre és új adók bevezetésére tett javaslatot, a Párbeszéd az alapjövedelem bevezetésével 1400 milliárd forintos többletkiadást okozott volna. Hozzáfűzte: az 1148 egymásnak is ellentmondó javaslat együttesen 8800 milliárd forinttal ”borította volna fel„ a költségvetést. A javaslatok adóemeléshez, új adók bevezetéséhez vagy eladósodáshoz vezettek volna – húzta alá és megerősítette, hogy a kormánypártok ezt az irányt nem támogatták.
Magyarország mára nem csak a járványt győzte le, hanem a legjobb úton jár afelé, hogy a járvány hatásait is maga mögött tudhassa – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ”bátor és szokatlan„ kormányzati döntéseket kell hozni a gazdasági növekedés 5,5 százalék fölé emeléséért, ”de ha sikerül, akkor vissza tudjuk adni a gyermeket nevelő családoknak azt az adót, jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek„. A kormányfő kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban közölte, hogy az Országgyűlés délután elfogadta a magyar gazdaság újraindításáról szóló költségvetést.

Hozzátette: 5,5 százalékos gazdasági növekedést akarnak elérni, ”a költségvetés ehhez jó alap, de önmagában nem elegendő„.
Úgy fogalmazott: ”bátor és szokatlan kormányzati döntéseket kell hoznunk, hogy 5,5 százalék fölé emeljük a gazdasági növekedést, de ha sikerül, akkor vissza tudjuk adni a gyermeket nevelő családoknak azt az adót, jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek„.
A miniszerelnök egyúttal leszögezte: folytatják a 13. havi nyugdíj visszaadását, visszaépítését, a 25 év alattiak számára személyi jövedelemadó nélküli munkalehetőséget tudnak biztosítani, megegyezhetnek a vállalkozókkal, hogy 200 ezer forint legyen a minimálbér, és ismét csökkenthetik a munkát terhelő adókat.
”Nagy feladat, de nem lehetetlen. Hajrá, magyarok!„ – zárta szavait a miniszterelnök.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?