Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.25.

Még nem dőlt el, hogy mi lesz a rezsicsökkentés jövője Európában és Magyarországon

Orbán Viktor azt mondta: továbbra is vannak olyanok, elsősorban a gazdag nyugatiak, akik meg akarják adóztatni a lakásokat és az autókat, fel akarják emelni az áram és a gáz árát. A miniszterelnök kiemelte: mi közép-európaiak nem hátrálunk, mert nem akarjuk feladni az elért rezsicsökkentés eredményeit. Folytatás várhatóan a következő, decemberi csúcson.

Csak részsikereket tudtak elérni az uniós állam- és kormányfők a múlt heti uniós csúcson Brüsszelben.

Bár az unió vezetői és több tagállam miniszterelnöke is arról beszélt, hogy valamit tenni kell az elszabadult rezsiárakkal kapcsolatban, a péntek hajnalban kiadott zárónyilatkozat konkrétumokat nem tartalmaz.

Felkérték például az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogyan működnek az unió gáz- és villamosenergia-piacai. A legfőbb kérdés pedig az volt: mi legyen az elszálló energia árakkal és szükség van-e az energia adóra, amely leginkább azokat sújtaná, akiknek lakásuk és autójuk van.

„Ez konkrétan háztartási szinten egy környezetvédelmi adóként jelenne meg, amely a Nyugat-Európában jelenleg növekvő energia árakat tovább emelné”– mondta Hortay Olivér.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletágvezetője szerint „ez nyilvánvalóan aggályos és befolyásolná a mai magyar rezsicsökkentés eredményeit, de nagyon negatív mértékben befolyásolná a nyugat-európai országokét is.”

Péntek délután Orbán Viktor közösségi oldalán értékelte az uniós csúcs első napját. Az internetre feltöltött videójához azt írta: komoly meccs volt Brüsszelben. A tét a rezsicsökkentés. Nem hátrálunk!

„Tegnap (csütörtökön, a szerk.) éjfélkor fejeztük be a tárgyalásokat a rezsiköltségeket érintő új európai szabályozásokról. A két fél egyike sem engedett az álláspontjából, továbbra is vannak olyanok, elsősorban a gazdasg nyugatiak és a Timmermans vezette bizottsági csapatok, amelyek meg akarják adóztatni a lakásokat és a gépjárműveket, fel akarják emelni az áram és a gáz árát. És vagyunk mi a másik oldalon, elsősorban közép-európaiak, akik nem akarjuk feladni az elért rezsicsökkentés eredményeit. A két fél mérkőzése tegnap döntetlenre végződött. A következő, valószínűleg végső összecsapást elhalasztottuk, a decemberi csúcson dől majd el, mi lesz a rezsicsökkentés jövője Magyarországon és Európában” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor a brüsszeli csúcson korábban hangsúlyozta: bár Brüsszel hónapokkal korábban megígérte, mégsem készült hatástanulmány arról, hogy a Frans Timmermans bizottsági alelnökhöz köthető javaslatok hogyan érintenék a tagállamokat. A kormánypártok szerint meg kell védeni a rezsicsökkentést és annak eredményeit, ezért a Fidesz-KDNP támogatja a kormány álláspontját, ami szerint a brüsszeli tervnek megálljt kell parancsolni.

„Ez egy rendkívül veszélyes terv. Timmermans egyébként hatástanulmány nélküli klímacsomagja csak tovább tetézné a bajt. Mert szolgálná a további áremelkedéseket, szétverné az európai középosztályt és szétzilálná az európai gazdaságot. Nekünk most mindenképpen az a feladatunk, mint az, hogy megvédjük a rezsicsökkentést és annak eredményét” – mondta Halász László, a Fidesz szóvivője.

Egy friss kutatás szerint az Európai Unió felnőtt lakosságának négyötöde aggódik az egyre magasabb energia árak miatt. Túlnyomó többségük attól tart: olyan sokba kerül majd a villany és a gáz, hogy nem tudják majd kifizetni.

Megöli az európai középosztályt, amit az Európai Bizottság és annak alelnöke, Frans Timmermans zöld megállapodásért felelős biztos a Fit for 55 nevű új klímacsomagjával csinál – jelentette ki az energiárak emelkedésével kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve.

A miniszterelnök úgy vélekedett: a bizottság és Frans Timmermans tevékenysége megemeli az enrgiaárakat, aminek a jelei már most láthatók, és a tervek további áremelkedéshez fognak vezetni. Lerombolja a középosztályt, holott az egész európai demokrácia a középosztályon áll vagy bukik – figyelmeztetett.

„Az európai demokráciát sodorják veszélyebe azok, akik az egekbe emelik az áramnak és a gáznak az árát. Ezért ezeket a terveket vissza kell vonni és újra kell gondolni” – fogalmazott.

Jellemzőnek nevezte, hogy azon ígéretek ellenére, hogy minden tagország hatástanulmányt kap arról, hogy a bizottsági javaslatok miként érintik majd az egyes tagállamokat, semmilyen hatástanulmány nem készült. Semmilyen jelentés nem érkezett, számítások nélkül akar az uniós bizottság cselekedni, szétveri az európai gazdaságot – mondta. Ennek mindenképpen megálljt kell parancsolni – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy boszorkányüldözés folyik Európában Lengyelország ellen, az igazság a lengyelek oldalán van, ki fogunk állni a lengyelek mellett.

Hangsúlyozta: azokban az ügyekben, amelyet a nemzeti parlamentek nem adtak át az Európai Uniónak, semmi keresnivalója az unió egyetlen intézményének sem; azok az ügyek a nemzeti alkotmányokra és bíróságokra tartoznak. „Lopakodó hatáskörbővítés zajlik az EU részéről, aminek végre megálljt kell parancsolni. A lengyelek végre vették a bátorságot és megnyitották ezt a csatát. Ott a helyünk mellettük” – tette hozzá Orbán Viktor.

Kérdésre válaszolva hozzátette: nincs szükség semmiféle szankcióra Lengyelország ellen. Lengyelország az egyik legjobb ország Európában – mondta.

A járvány utáni életről szóló nemzeti konzultáción a válaszadók 99%-a támogatta a kormány álláspontját abban, hogy Brüsszel ne a családok rezsijét emelje, hanem a környezetszennyező multikkal fizetesse meg a környezetromboló tevékenységük árát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

Benkő László fia megvédte az Omega Testamentumot

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra