POLITIK

Még ma is várja a látogatókat a Planet Budapest 2021

Még ma is várja a látogatókat a Planet Budapest 2021, ahol csaknem 200 kiállító van kint jövőbe mutató megoldásokkal. A szervezők főként a gyerekek és a fiatalok számára szeretnék megmutatni, hogy a Föld jövője az ő kezükben van. A világtalálkozó kormánybiztosa elmondta: Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági rendezvénye igyekszik megoldásokkal is szolgálni a káros folyamatokra, és azt üzeni, hogy még nem késő cselekedni.
címkék:
  • Szerző:

A Planet Budapest 2021 informatív kiállításai, programjai, látványos installációi átfogó képet adnak a minket körülvevő folyamatokról, problémákról valamint arról, hogy a mindennapokban hogyan élhetünk fenntarthatóbban.

Évente több mint 300 millió tonna műanyagot állítunk elő, percenként egymillió pet palackot vásárolunk meg. Nagyon fontos célja a Planet Budapestnek, hogy információt adjunk át azoknak, akik érdeklődnek a téma iránt, hogy bemutassuk a bolygóinknak az állapotát, illetve azt is, hogy mit tehetünk mi a mindennapjainkban annak érdekében, hogy elmozduljunk egy fenntarthatóbb világ felé” – magyarázta Joó István kormánybiztos.

A kormánybiztos elmondta, több mint száz országból érkeztek előadók a rendezvényre, amelyen mintegy 180 kiállító mutatkozott be a Hungexpón, mintegy 20 ezer négyzetméteren.

Hozzátette, csütörtökön zárták le a szakmai, tudományos tanácskozást: tíz panelbeszélgetésen több mint 100 előadó vitatta meg a kiemelt kérdéseket, amelyek a fenntarthatósághoz kapcsolódnak, például a hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdaság, vízgazdálkodás és klímaváltozás témakörében.

A beszélgetések során nemcsak a problémát vázolták fel, hanem bemutatták azokat a közép-európai fejlesztéseket, amelyek megoldást kínálhatnak. Mint a kormánybiztos közölte, mintegy 70 kiállító 550 üzleti tárgyalást folytatott le, és konkrét megállapodásokat is kötöttek.

Az előadók közül kiemelte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a Nemzetközi Energiaügynökség és a többtucatnyi miniszteri delegáció képviselőit.


Fiatal vállalkozások mutatkoznak be pénteken a Hungexpón

Joó István hangsúlyozta, hogy a startupok belföldi közössége erős, és számíthatnak a kormány segítségére, beleértve a KKM támogatásait. A magyar vállalkozók környezetipari újításaik ötletesek, nemzetközi szinten is versenyképesek – tette hozzá.

A V4-ek környezetvédelmi eredményeinek bemutatását a Planet 2021 Budapest szintén feladatának tekinti. A másik 3 állammal együtt Magyarország ezen a téren is sikeres, hiszen növekvő gazdasági teljesítmény mellett mérsékelte a károsanyag-kibocsátását, az élelmiszer-pazarlása kisebb, a Natura 2000-es területek aránya pedig nagyobb, mint Nyugat-Európában – mondta Joó István.

Fontosnak nevezte, hogy elkezdődődött a Klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtása, ezen belül is kiemelve a Zöld busz programot, a fásítási programot, az egyszer használatos műanyagok betiltását.

Minden korosztály talál magának érdekes látnivalókat, hasznos elfoglaltságot, a mindennapokban alkalmazható fenntarthatósági újítások éppúgy megismerhetők, mint a Földet fenyegető környezeti kihívások. Különösen fontos cselekvésre ösztönözni a fiatalokat, ezért a környezetvédelmi ismeretterjesztést játékos megoldások, digitális eszközök, virtuális alkalmazások is segítik a Hungexpón – közölte Joó István.

A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit – mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.

Az államfő kifejtette, hogy a Your Planet összesen több mint 120 oldalnyi kísérő szöveggel mutatja be az emberiség hatását a környezetre, a fenntarthatóság lehetőségeivel együtt. Hozzátette, hogy néhány óra alatt ennyi tudás megerőltető lenne, de a hanghatások és látványelemek jelentősen megkönnyítik a befogadást.

Az élményszerzés fontos, de ennél is fontosabb tudásvágyat ébreszteni a környezetvédelem iránt, különösképp a gyermekekben – hangsúlyozta.

Áder János azt reméli, hogy a látogatóknak eszükbe jut mindaz, amit itt átéltek, ha később bármilyen helyzetben szembesülnek a környezetvédelem kérdéseivel. A helyszíni visszajelzések alapján a közönségprogramok fölkeltették a látogatók érdeklődését, és megmutatják, hogy nem érdemes fölöslegesen vásárolni, a kelleténél többet fogyasztani, még több hulladékkal terhelni a környezetet – mondta az államfő.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?