Létrehozva: 2020.07.15.

Maszk-káosz Nagy-Britanniában. Kell viselni, vagy mégsem?

A britek alaposan belekeveredtek a maszkviselés kérdésébe. Az új szabályozás szerint a jövő hét végétől mindenkinek viselnie kell majd a maszkot a lehető legtöbb nyilvános helyen, különben körülbelül 40 ezer forintnak megfelelő büntetést szabhat ki a rendőrség. A helyzet azonban ennél sokkal zavarosabb.

Mikor kell az éttermekben maszkot viselni? Lesznek-e törvényes kibúvók és mit lehet majd tenni, ha valaki csak azért sem hajlandó felvenni? A rendőrség hamar összeroppanhat, ha minden egyes esetben kihívják őket. Tegnap egy sajtótájékoztatón a brit egészségügy miniszter megpróbált rendet vágni a maszk-dzsungelben, de sokak szerint még inkább belezavarodott a felsorolt példákba és a nyilvánvalóan kötözködő újságírók kérdéseibe.

Matt Hancock például azt találta mondani, hogy egy pubon belül, ha odalép a pulthoz valaki, mert rendelni akar – tipikus brit élethelyzet – akkor nem kell maszkot viselnie. Ellentétben azzal aki mondjuk egy kávét rendel elvitelre az utcán át. Mert neki viszont az utcán állva is kötelező lesz a maszk.

Aki belép egy boltba Nagy-Britanniában annak a jövő héttől életbe lépő kormányrendelet szerint július 24-től egészen biztosan kötelező lesz maszkot viselnie. Ha nem, akkor elvben 100 font büntetést kell fizetnie. Azért csak elvben, mert értelemszerűen kizárólag a rendőrség szabhatja ki a büntetést.

A bolti alkalmazottak már eleve rettegnek a konfliktusoktól, különösen a „nehéz sorsú” külvárosokban, hiszen nekik kellene figyelmeztetni a renitenseket, sőt, ha nem engedelmeskednek, akkor nekik kell majd kihívni a rendőrséget. Mindezt abban a Nagy-Britanniában, ahol elképesztő módon elszaporodtak a késeléses konfliktusok, sőt gyilkosságok. Csak Londonban, a bűnügyi statisztikák szerint két óránként késelnek meg valakit.

Persze eddig is hordhatott maszkot aki akart, de csak nagyon kevesen voltak hajlandók felvenni. A statisztikák szerint legfeljebb az emberek 10 százaléka, vagyis tíz vásárlóból egy volt hajlandó erre.

Elég betérni egy nagy tömegnek örvendő angol üzletbe, vagy akár felszállni egy metrószerelvényre London híresen tömött tömegközlekedési rendszerében, és máris láthatjuk, hogy alig néhányan hajlandók maszkot viselni.

A kocsmák és a bárok is újranyitottak nemrégiben, de ezekben sem hajlandó maszkot hordani szinte senki. Ha mégis megteszi, gyakran kigúnyolják.

A britek nem kis része a személyi szabadság megsértését hajlandó belelátni a kérdésbe és máris jogi kibúvókat keres.

Az egészségügyi miniszter is megengedhetőnek tartotta, hogy lelki, pszichológiai okok miatt ne hordjon maszkot valaki, ha az „nyomasztóan” hat rá. Kérdés, hogy kell-e majd a kivételezéshez orvosi utasítás.

Hogy ebből mi lesz, azt még senki nem tudja. Több brit lap úgy értesült, hogy a rendőrség eleve betarthatatlannak tartja a maszkviselésről szóló kormányrendeletet. Az információk szerint a rendőrségi vezetők kijelentették, hogy ha maszkot nem viselő százezrekre kell vadászniuk akkor a közbiztonság, az egyéb bűncselekmények felderítése egészen biztosan hátrányt fog szenvedni.

Venki Ramarkishnan, a brit királyi tudományos akadémia vezetője úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság rengeteg országgal szemben le van maradva, ha a maszkviselésről van szó. Azt is hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben a maszkviselés megtagadását legalább olyan antiszociális viselkedési formának kellene tekinteni, mint például az ittas vezetést.

Az új rendelkezések a brit Orvostudományi Akadémia előrejelzését követik, amely szerint Nagy-Britanniának az elsőnél is halálosabb téli második járványhullámra kell készülnie, amelyben az áldozatok száma elérheti a 120 ezret is.

A jelentés felszólítja a hatóságokat, hogy a nyár fennmaradó, viszonylag békésebb hónapjait a télre való intenzív felkészülésre használják fel, hogy így előzzék meg az egészségügyi rendszer túlterhelődését. A modellek szerint a Covid-19 miatt kórházba kerülő emberek, illetve a halálos áldozatok számának tetőzése jövő januárra-februárra várható, és a csúcs legalább olyan súlyos lesz, mint idén tavasszal.

Stephen Holgate, a southamptoni egyetemi kórház tüdőgyógyásza szerint mindez nem előrejelzésnek, inkább egy „valószínű legrosszabb forgatókönyvnek” tekinthető, amin az időben meghozott, hatékony intézkedésekkel sokat lehet javítani. A második hullám súlyosságát az is növelheti viszont, hogy egybe fog esni az influenzajárvánnyal.

Az Egyesült Királyságban július 24-től, míg Franciaországban augusztus 1-től szigorítanak a maszkviselés szabályain. Mindkettő mögött a második hullámra való felkészülés áll.

Emmanuel Macron francia elnök emlékeztetett arra, hogy a tömegközlekedési járműveken már régóta kötelező a maszkviselés, és az szerinte „jól működik”, más nyilvános helyeken viszont „akadozó” a maszkviselés, ezért tartja szükségesnek központilag „megszervezni a dolgokat”.

Az éttermekben a vendéglátásban a dolgozóknak jelenleg kötelező a maszkviselés, a vendégeknek pedig érkezéskor, távozáskor, és ha felállnak az asztaltól, akkor kell viselniük a maszkot. Az üzletekben viszont csak ajánlott az arc eltakarása, ahogy a munkahelyeken is a munkáltatók dönthetnek a szabályozásról.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem atombomba volt, még csak pukkanás sem: Magyar Péteren röhögnek az interneten - itt vannak a legjobb mémek!

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Ezek a legjobb húsvéti családi programok

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút