Létrehozva: 2022.01.25.

Márki-Zay nem bír leállni az emberek sértegetésével

Márki-Zay a vasárnap esti bejelentkezésében szitokszóként „fogyatékosoknak„ minősítette a Fidesz támogatóit, súlyosan megsértve ezáltal az emberi méltóságukat.

Magyarországon már nincs olyan társadalmi csoport, akiket valamilyen módon ne sértett volna meg a hódmezővásárhelyi politikus. A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a vasárnap esti, szokásos Facebook videós bejelentkezésében ismét sértegette a Fidesz támogatóit és szimpatizánsait „fogyatékos propagandistáknak„ minősítette őket.

Márki-Zay miközben társadalmi szolidaritásról, elfogadásról beszél, diszkriminatív és kirekesztő módon sértegeti embertársait a fogyatékos jelzővel, amely súlyosan megsérti a fogyatékkal élő emberek emberi méltóságát is. A kommentelők nagyon felháborodtak, és egyértelműen elmondták a véleményüket az elhangzottakkal kapcsolatban.

Márki-Zaynak a fogyatékossággal élő embertársainkat megbélyegző kijelentéseit elítélte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is. Az érdekképviseleti szervezet szerint „a fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára”.

Az ÉFOÉSZ megbélyegzés helyett programokat vár el a jelölttől, amelyek segítik őket a közösség egyenrangú tagjaiként élni. Sajtómegkeresésre reagálva a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László a következőképpen nyilatkozott Márki-Zay fogyatékossággal élőket sértő kijelentésére: „A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené„.

A baloldali politikus többször is ostobának nevezte a Fidesz szavazóit, elmeháborodottnak azokat a szülőket, akik aggódnak a gyerekeikért az LMBTQ-propaganda egyre durvább terjedése miatt. Trágyával etetett gombáknak rezsicsökkentés támogatóit, a falusi embereket pedig tudatlannak nevezte, és ráadásul folyamatosan botrányos módon beszél az idős honfitársainkról.

Ezt nem lehet következmény nélkül hagyni

Márki-Zay szégyene, hogy a fogyatékosság kifejezést szitokszóként, pejoratív értelemben használja – közölte a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketekés Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke kedden a Facebook-oldalán. Kósa Ádám a videóban emlékeztetett: Márki-Zay Péter a fogyatékos jelzőt pejoratív, sértő módon használta vasárnap esti élő megszólalásában. „Nagyon nehéz volt megállni, hogy első felháborodásomban ne írjak vagy nyilatkozzak valami erős dolgot, de egy politikus nem viselkedhet megfontolatlanul” – vélekedett. Kiemelte: az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben, „nem csak a politikában, sehol!” A képviselő szerint ebben nincs bocsánat, ez nem kimagyarázható, ezt nem lehet következmény nélkül hagyni. Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna azóta bocsánatot kérni, de nem tette, és a csend, a támogatóinak a csendje „beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is” – fűzte hozzá. „Siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez” – közölte Kósa Ádám, aki szerint amióta politikai pályára lépett nem találkozott még Márki-Zay Péternél vállalhatatlanabb emberrel. Hozzátette: „szégyellem, hogy ilyen politikai ellenféllel kell áprilisban szembenéznünk.”

 

Kérjen bocsánatot Márki-Zay!

Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete felszólította Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

Közölték, hogy a „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő. „Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek. A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni” – emelték ki, leszögezve: a sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben! A közleményben felszólítottak minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindig tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.

A Fidesz azzal vádolja Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, hogy eltörölné a rezsicsökkentést.

A nagyobbik kormánypárt Márki-Zay Péter pénteki sajtótájékoztatójára reagálva azt írta: „a baloldal miniszterelnök-jelöltje már többször elkotyogta” valódi energiapolitikáját, és azt, hogy szerinte a rezsicsökkentés ostobaság és az emberek inkább használjanak kevesebb áramot és gázt. A Fidesz arra hívta fel a figyelmet, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy átlagos család ma is évi 380 ezer forintot spórol meg, a magyar lakosság fizeti a legolcsóbb energiaárakat Európában. Hangsúlyozták: a rezsiárak drasztikus emelkedése ma egész Európa egyik legsúlyosabb szociális veszélye, amelytől a baloldal semmilyen védelmet nem adna a magyar embereknek. „A rezsipolitikában is visszatérne a Gyurcsány-korszak, amikor teljesen kiszolgáltatták a magyar lakosságot a külföldi energialobbinak és a legmagasabb rezsiárakat fizettették a magyarokkal” – állapította meg közleményében a Fidesz.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

life.hu

Most lehet félnivalója Tom Cruise-nak: lánya, a 18 éves Suri boríthatja a bilit

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül