RIPOSTER

Máris sokan kérték a nyelvtanulási diákhitelt

Csak októbertől lehet felvenni, de máris ezer körül jár a legújabb diákhitelt kérők száma. A csak nyelvtanulási célokra fordítható hallgatói kölcsönt a legtöbben a maximális ötszázezer forint értékben veszik fel.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az október óta felvehető hitelkonstrukció iránt nagy az érdeklődés, már csaknem ezer körül jár a nyelvtanulási hitelt felvevők száma.

Országosan 93 ezer olyan fiatal van jelenleg, aki nyelvvizsga hiányában nem vehette még át a diplomáját. Ez a létszám ráadásul minden évben további tízezerrel nő, hiszen a felsőoktatásba felvettek átlagosan harminc százaléka még a nyelvvizsga megszerzése előtt áll.

A meglévő diákhiteltermékekkel ellentétben az új kölcsönnek nincsenek kijelölt hitelfelvételi időszakai, hanem egész évben folyamatosan igényelhető. A kamat 1,99 százalék, ami nullára csökken, amint az ügyfél megszerzi a nyelvvizsgáját.

A visszafizetésre egy-öt év áll rendelkezésre, de a hitel felvétele és a törlesztés megkezdése között minden esetben van egy egyéves türelmi idő. Ingyenes előtörlesztésre bármikor lehetőség van. Fontos továbbá az is, hogy nincsen hitelbírálat és a pénzhez akár tíz nap alatt hozzá lehet jutni, ha megvannak a szükséges dokumentumok.

Ilyen például a felsőoktatási intézmény igazolása arról, hogy az illető diplomaszerzésének egyetlen gátja valóban a nyelvvizsga hiánya.

A Nyelvtanulási diákhitelt eddig igénylő fiatalok többsége már végzett hallgató, de természetesen ez a lehetőség nyitva áll a jelenlegi felsőoktatási hallgatók előtt, akik nem szeretnék a tanulmányaik végére hagyni a nyelvvizsgaszerzési kötelesség teljesítését. A felvett összeggel nem kell elszámolni, mindegy, hogy a pénzből valaki nyelvkönyveket vásárol, tanfolyamra vagy magántanárhoz jár, vagy épp külföldre utazik nyelvet tanulni. Lényeg, hogy a hallgató a végén sikeres nyelvvizsgát tegyen.

Új lehetőségen is gondolkodnak az illetékesek, tárgyalni kezdtek arról, hogy a Nyelvtanulási diákhitelt valamiképpen kombinálják a korábbi években sikerrel működő, állami támogatású Diplomamentő programmal.

Az érintett fiatalok így egyszerre juthatnának egy nagyobb összegű, vissza nem térítendő támogatáshoz, valamint egy visszatérítendő, ám nagyon kedvező feltételekkel törleszthető hallgatói hitelhez is. Így minden eddiginél nagyobb segítséget kapnának ahhoz, hogy megszerezzék a szükséges nyelvtudást.

címkék:
És ezeket olvastad már?