KÜLFÖLD

Már több mint 500 koronavírus-fertőzött van Izraelben

Szerda óta egy nap alatt kilencvenhattal, ötszázhuszonkilencre emelkedett az ismert fertőzöttek száma Izraelben.
címkék:
  • Szerző: M.M.

Meghaladta a félezret a fertőzött izraeliek száma, eljárások indultak a rendeletek megszegői ellen – jelentette a helyi média csütörtökön.

Szerda óta egy nap alatt kilencvenhattal, ötszázhuszonkilencre emelkedett az ismert fertőzöttek száma Izraelben. Közülük hatan súlyos állapotban vannak, viszont már tizenkét volt beteg gyógyultan hazatérhetett. Az utóbbi két napban már napi kétezer kétszáz tesztet végeztek el, ami szintén hozzájárulhatott a fertőzöttek számának gyors emelkedéséhez. Halálos áldozatot eddig nem követelt a fertőzés Izraelben.

Elsősorban nem a tesztek, hanem a mintavételhez szükséges pálcikák hiányoznak

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad százezer koronavírus tesztet vásárolt és szállított Izraelbe egy éjszakai manőverrel, és újabb négymillió beszerzését tervezi, de Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek úgy nyilatkozott Itamár Grottó, az egészségügyi minisztérium igazgatója, hogy jelenleg elsősorban nem a tesztek, hanem a pálcikák hiányoznak, melyekkel az emberek orrából és torkából mintát vesznek. A Moszad közölte, hogy egyeztetnek a pontos igényekről a minisztériummal.

Egy Izraelt is érintő globális hiányról van szó” – közölte egy egészségügyi illetékes a Háárec című lappal. „Csütörtökön várhatóan mintavételhez szükséges pálcika-szállítmány érkezik Izraelbe, miközben azon dolgozunk, hogy helyettesítő, áthidaló megoldásokat is találjunk a problémára” – tette hozzá.

Többek közt ezeknek a pálcikáknak a hiánya miatt késlekedik a „drive in” tesztelések bevezetése, melyek segítségével eleinte napi háromezer, s a továbbiakban a tervek szerint napi ötezer, sőt tízezer vizsgálatot tudnának elvégezni a koronavírussal fertőzöttek szűrésére.

A nagyvárosok jelenleg üres parkolóhelyein felállított sátrakban olyanokat fogadnak majd napi huszonnégy órában, akik előzetesen telefonon bejelentkeztek a mentőszolgálatnál, mert tüneteik alapján fertőzöttek lehetnek. Személyautóikkal áthajtanak a sátrakon, melyek bejáratánál ellenőrzik személyazonosságukat, s a következő állomáson mintát vesznek tőlük. Akik csak tömegközlekedéssel tudnának eljutni ezekre a szűrő állomásokra, azoknak otthonaikba szállítják ki a házilag elvégezhető teszteket. A választ két napon belül telefonjaikra kapják.

Szerda este a védelmi minisztérium bejelentette, hogy átveszi az összes koronavírus-veszély elleni védekezéshez szükséges eszköz beszerzését annak érdekében, hogy a folyamat hatékonyabb legyen.

címkék:
És ezeket olvastad már?